Версия для печати

Альянс Fiat Chrysler Automobiles та Group Renault: народження нового лідера?

27 мая 2019
(0 голосов)
Author :  

Fiat Chrysler Automobiles and Renault deal first data

Схоже, ті, хто вже досить довгий час каже про досить серйозні суперечки між партнерами в альянсі Renault-Nissan, виявилися правими і ніякого злиття французької та японської компаній не буде. Натомість, сьогодні стало відомо, що пошук партнера для подальшого розвитку бізнеса призвів до народження нового гравця. Який має всі шанси стати №1 у світовій автопромисловості...

Сьогодні вранці, у понеділок 27 травня, стало відомо, що концерн FIAT Chrysler Automobiles запропонував Group Renault об'єднати бізнес та створити третього за розміром в світі автовиробника. Очікується, що після виплати спеціального дивіденду у 2.5 млрд євро акціонерам FCA буде створено холдинг, в якому акціонери кожного з партнерів матимуть рівні долі. Лістинг новоствореного холдингу заплановано на голандській біржі — тобто, форма керування, започаткована Серджіо Маркіонне (лістінг FIAT Chrysler Automobiles проведено саме в Нідерландах), житиме й надалі.

За станом на минулу п'ятницю сумарна вартість FIAT Chrysler Automobiles та Renault становила 32.6 млрд євро.

Враховуючи портфоліо брендів, які опиняться у розпорядженні FCA-Renault, партнери матимуть змогу покрити всі потреби ринку — від компактних моделей для міста до люксових кросоверів та спорткарів.

fiat-chrysler-automobiles-and-renault-deal-first-data

Співпраця дозволить щорічно випускати загалом 8.7 млн авто, що виводить FCA-Renault в топ-трійки автовиробників світу (попереду тільки Toyota та Volkswagen, GM та Hyundai Motors опиняться позаду) та дозволить заощаджувати кожного року до 5 млрд євро (при цьому на даний момент мова не йде про закриття виробництв жодного за партнерів).

Цікаво, що представники Nissan — а це альянс-партнер Renault з 1999 року — не брали участі у перемовинах з FCA і зберуться для обговорення ситуації у цю середу. Якщо всім учасникам процесу вдастся знайти спільну мову, то ал'янс складатиметься ще й з групи брендів Nissan, а на додачу ще й Mitsubishi, 34% якої належить Nissan.

В результаті, італо-франко-японське співробітництво дозволить вийти на перше місце в світі за обсягом щорічних продажів, а саме більше 15 млн авто на усіх головних ринках світу.

За словами представників FCA та Groupe Renault, необхідність об'єднання вони вбачають у стрімкому зміненні умов ведення бізнесу: зростаюча популярність електромобілів та перспективи розвитку ринку автономобілів не дозволяють надалі вести справи у звичний спосіб.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — theaustralian com au, alliance-2022 com, FCA

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев