Версия для печати

Ситуація з Mercedes та відміна Франкфуртського Міжнародного Автосалону (IAA): наявні приклади змін ДОПОВНЕНО

30 января 2020
(1 Голосовать)
Author :  

mercedes-is-this-example-of-changes

У світовій автомобільній спільноті пішли чутки про можливий продаж заводської формульної команди Mercedes, а у Франкфурті у виставковому комплексі Messe Frankfurt наступного року не буде автосалона, який був традиційним з 1951 року. При цьому і ситуацію, у якій опинилася «трипроменева зірка», і відміну IAA можна визначити як симптоматичні для сучасного світового автопрому взагалі.

Тож, маємо: за попередньою інформацією, наприкінці Чемпіонату Світу з Перегонів класа Formula-1 сезона 2020 року заводська команда Mercedes (Mercedes-AMG Petronas Motorsport) може покинути пелетон. Цікаво, що одразу кілька джерел називають й можливий подільший розвиток подій: новим власником команди стане партнер Mercedes — британський Aston Martin.

Нагадаю: Mercedes-AMG Petronas Motorsport є непереможною у F1 вже шість (!) років поспіль. Причому, увесь цей час мова йде про переможний дубль — тобто, з 2014 року Мерс стає Чемпіоном Світу як у Кубку Конструкторів, так і у заліку пілотів, де вже шість років поспіль з суперників знущається Л'юіс Хемілтон.

Здавалося б, продовжуйте стільки, скільки це можливо — це ж краща реклама на весь світ: команда залишається непереможною і за показником бесперервної серії за підсумком сезону у Кубку Конструкторів вже зрівнялась із головнним конкурентом — Scuderia Ferrari, а за безперервною переможною серією пілота вже обійшла італійців: Міхаель Шумахер перемагав лише 5 років поспіль, з 2000 по 2004 рік включно.

Невже чутки підтвердяться і сезон 2020 року стане для Mercedes-AMG Petronas Motorsport останнім? Меншою мірою, до чергового повернення до Формули. Але ще невідомо, чи відбудеться воно — враховуючи EV-тренд та існування Чемпіонату Світу з перегоноів класа Formula-E.

Взагалі, чи мають ці чутки якесь суттєве обгрунтування?

Так. Причому, більш, ніж істотне. І те, що відбувається з Mercedes (який випускає легковики, вантажівки, автобуси, має формульну команду), є якравим прикладом тих змін, що відбуваються із світовим автопромом.

MERCEDES AMG PETRONAS Motorsport wins the FIA Formula 1 Constructors' World Championship for the fifth time in a row, Brazilian Grand Prix-2018

Гран-Прі Бразилії'2018. Mercedes-AMG Petronas Motorsport під керівництвом Тото Вольффа з пілотами Л'юісом Хемілтоном та Валттері Боттасом здобули п'ятий поспіль титул Чемпіонів Світу у обох заліках

 

ДОПОВНЕННЯ ВІД 31/І.2020: сьогодні стало відомо, що американський міл'ярдер Лоуренс Стролл придбав долю в 16.7% у Aston Martin Lagonda Global Holdings та став головою ради директорів британського виробника спорткарів. Вже відомо, що у 2021 році формульна команда Стролла Racing Point F1 Team (колишня Force India) отримає назву Aston Martin. Окрім того, сьогодні ж голова концерну Daimler AG Ола Калленіус спростував чутки щодо припинення заводської програми Mercedes у Формулі-1. Очікувалось, що остаточне рішення щодо участі Mercedes у Чемпіонаті Світу F1 буде оголошено після засідання ради директорів концерну, яке відбудеться 12 лютого поточного року. Але пан Калленіус вже зараз заявив, що заводська команда в фінансовому плані самостійно та повністю виправдовує всі витрати на неї і залишається важливою складовою для бренду з точки зору маркетингу. «Ми шість разів поспіль виграли Чемпіонат Світу. Це унікальне досягнення та дуже вигідні інвестиції» — зазначив голова Daimler AG

 

Детальні підсумки минулого року концерн Daimler AG, до складу якого входить Mercedes, планує оголосити у лютому. Але вже зараз відомі попередні результати 2019 фінансового року: показник EBIT становив 5,6 млрд євро. У підсумкових даних за 2018 фінінсовий рік цей самий показник становив 11,1 млрд євро.  

Фактичне падіння загального прибутку майже в 2 рази. У чому ж справа? Невже у минулі роки топ-менеджмент Daimler AG під керівництвом Дітера Цетше припустився настільки серйозних помилок, що вони призвели до такого падіння прибутковості бізнесу?

Схоже, що це припущення не має під собою підгрунтя. Бо, наприклад, один з найбільших в світі виробників компонентів для світового автопрому — німецький концерн Bosch — підводячі підсумки 2019 року, теж зробив невтішні висновки: той самий показник EBIT знизився в них до 3 млрд євро, що майже вдвічі менше, ніж у минулому році. 

А може погіршення фінансових показників Daimler AG та Bosch — просте співпадіння?

mercedes-is-this-example-of-changes

Якби ж то: результати, що їх продемонстрували Daimler AG та Bosch, можна без перебільшення назвати трендовими та такими, які мають дуже жорстке підтвердження! А саме: щойно стало відомо про рішення Німецької асоціації автомобільної промисловості (VDA). У це важко повірити, але факт: відмінено черговий Франкфуртський Міжнародний Автосалон (IAA), який мав відбутись у 2021 році!

З 1998 року Франкфурт чергувався із Парижем: восени по парних роках одне з масштабніших автошоу у світі проводили французи, а по непарних німці. Але сьогодні у VDA прямо заявили про те, що нема сенсу подовжувати контракт із виставковим комплексом Messe Frankfurt: мовляв, участь у автосалонах стає автовиробникам у досить суттєві кошти. При тому, що у сучасних умовах «діджиталізації» можна отримати необхідну аудиторію у межах свого власного заходу, під час якого презентують нову модель. Короче кажучи, щоб донести необхідну інформацію до споживача, автосалони фактично не потрібні. На цьому тлі вже навіть не видається дивним, що автомобільна асоціація запропонувала дискусію щодо Франкфуртського автосалону — і починається ця дискусія з питання «нам все ще потрібні авто?». І навіть не намагаючись прикрашати ситуацію, VDA прямо каже: місту, яке візьметься за проведення нового найбільшого німецького (і одного з найкрупніших у світі) автофоруму, — а зараз на це претендують Берлін, Гамбург та Мюнхен — доведеться вирішувати надскладну задачу.

Між іншим, Детройтському автосалону (другому за давністю проведення, першим в світі у 1898 році став автосалон у Парижі) у пошуках оптимального рішення довелося перенести строки проведення і в цьому році він вперше з 1989 року відкриє свої павільони не у січні, а на початку червня.

Але давайте повернемось до німецької теми.

Вдвічі менші показники загального прибутку у Daimler AG та Bosch, скасування Франкфуртського автосалону — гадаю, Ви вже остаточно зрозуміли, що це не серія випадковостей. І для того, щоб зрозуміти серйозність ситуації, що склалася, варто повернутись до Німецької асоціації автомобільної промисловості. Яка наводить невтішну статистику: за підсумком 2019 року виробництво авто у Німеччині сягнуло 4 млн 661 тис 800 одиниць, що на 9% менше у порівнянні із аналогічним показником '2018. І подобаєтся це прихильникам німецького інжинірингу чи ні, але доведеться визнати: це результат кількох останніх років. Візьмемо пікові показники виробництва автомобілів у Німеччині (максимум та мінімум) за попередні три роки:

березень'2017 — 567 тис 605 авто

листопад'2017 — 581 194 авто

березень'2018 — 526 698 авто

листопад'2018 — 458 820 авто

березень'2019 — 453 605 авто

листопад'2019 — 417 982 авто

Як то кажуть, нема чого додати.

При цьому Асоциація європейських автовиробників, підсумувавши 2019 рік, вказує на те, що продажі Daimler AG зросли на досить пристойні 4.8% (1 млн 16 тис 655 авто). Власне, не пішли у мінус й інші німецьки гіганти: BMW Group, наприклад, у абсолютному показнику навіть обійшла Daimler AG: приріст був всього 1.4%, але загалом це становить 1 млн 48 тис 47 авто. В Volkswagen Group теж додали: +3.3% до показника 2018 року (це 3 млн 866 тис 779 авто). 

Та й загальні продажі у Старому Світі зросли: +1.2% у порівнянні із 2018 роком (15 млн 340 тис 188 авто vs 15 млн 159 тис 336).

Таким чином, ситуація у Daimler AG, Bosch та відміна автосалону у Франкфурті не свідчать про серйозний спад на автомобильному ринку Європи. Але тепер із повною впевненістю можна говорити про те, що мова йде не про перспективу змін загальної моделі ведення автобізнесу, а про його нову реальність.

 

текст Юрій Бугаєв

фото Daimler AG, Robert Bosch GmbH

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев