Версия для печати

Ювілейна серія. Патент 37435: в цей день 135 років тому перший в світі автомобіль Бенца отримав свідоцтво про народження

29 января 2021
(0 голосов)
Author :  

the-patent-number-37435-happy135th-birthday-of-automobile-three-wheeled-benz-patent-motor-car-model-no-1

Днями було встановлено новий офіційний світовий рекорд швидкості: під час одного з прискорень людині за кермом автомобіля вдалося сягнути швидкості 460 км/год — і це далеко не найкращий результат, оскільки неофіційний показник на сьогодні складає більше 490 км/год.

Дивлячись на ілюстрацію патента першого в світі автомобіля конструкції Бенца, просто в голову не вкладається, наскільки фантастичний шлях пройшли інженери за минулі 135 років розвитку...

«Moторизований транспортний засіб, модель 1».

Офіційно саме таку назву має перший в світі запатентований автомобіль конструкції Карла Бенца.

Бенц не був першим, кому спало на думку встановити на возик двигун — француз Ніколя-Жозе Кюньо збудував свою самохідну повозку вагою 4 тони у 1769 році. Після нього були такі винахідники, як швейцарець Ісаак де Ріваз, який у 1807 році створив експеримантальний транспортний засіб, що приводився у рух двигуном на водні. Ще один француз бельгійського походження, Жан-Жозеф-Ет'єн Ленуар, у 1859 році винайшов двотактний газовий двигун внутрішнього згоряння, а у 1863 році створив транспортний засіб власної конструкції з таким двигуном, на якому за 3 години проїхав 9 кілометрів з Парижу до Жонвіль-ле-Пона. Німець Зігфрід Маркус у 1870 році створив самохідну повозку власної конструкції, в якій двигун призводив до руху два маховика, якими були задні колеса. У 1883 році французи Едуард Деламар-Дебутевіль та Леон Маланден побудували 3-колісний транспортний засіб із 4-тактним двигуном Отто.

Коротше кажучи, пан Бенц був далекий від звання піонера у створенні моторизованого транспортного засобу. Однак, саме Карл Бенц не просто задумав, збудував та випробував, але й документально закріпив свій винахід, який невдовзі почав продавати стороннім замовникам.  

the-patent-number-37435-happy135th-birthday-of-automobile-three-wheeled-benz-patent-motor-car-model-no-1

Так виглядав мoторизований транспортний засіб, модель 1, який було зібрано Карлом Бенцем у 1885 році

 

Бензиновий двигун автомобіля Бенца мав об'єм 954 см3 та потужність 2/3 к.с. (дві третини) на 250 об/хв. Подальші випробовування в Університеті Маннхейма дозволили зробити висновок, що двигун здатний розвинути 0.9 к.с. на 400 об/хв. 

Цікаво, що інженерні розробки свого чоловіка фінансувала жінка Бенца, Берта Бенц. Вартість побудови становила 600 імперських марок або 150 американських долари (на гроші 2019 року це трошки менше $4300).

 

the-patent-number-37435-happy135th-birthday-of-automobile-three-wheeled-benz-patent-motor-car-model-no-1

Той самий патент за номером 37435, виданий рівно 135 років тому, 29 січня 1886 року

 

Доречі, саме Сесіль Берта Бенц стала першою людиною в світі, яка здійснила тривалу подорож на автомобілі — 5 серпня 1888 року вона проїхала 105 кілометрів, здійснивши одночасно успішне випробування винаходу свого чоловіка та перший в світі рекламний захід: подорож Берти на «моторвагені» під серійним номером 3 привернула увагу публіки з усього світу та забезпечила перші продажі. Загалом, в період з 1886 до 1893 року було продано близько 25 екземплярів автомобілів Бенца.

the-patent-number-37435-happy135th-birthday-of-automobile-three-wheeled-benz-patent-motor-car-model-no-1

Так виглядав перший в світі GT — це той самий «моторваген» під серійним номером 3, на якому Берта Бенц здійснила туристичну подорож більше, ніж на 100 км з Маннхейма до свого рідного Пфорцхейма у компанії своїх 15- та 14-річних синів Євгена та Ріхарда. Автомобіль мав потужність 2 к.с. та дозволяв досягати максимальної швидкості 16 км/год

 

Цікаво, що «Moторизований транспортний засіб, модель 1» представлено... в Україні!

Це не жарт: оригінальна копія найпершого автомобіля в світі приїхала до нас завдяки появі ідеї, яку концерн Daimler AG — власник бренду Mercedes-Benz — реалізував до свого 125-річчя. Ювілей відсвяткували як годиться: дочірні структури концерну отримали в якості подарунка до свята точну копію «Moторизованого транспортного засобу, модель 1», а інші офіційні представники Mercedes-Benz мали можливість придбати копію автомобіля Бенца для експозиції в своїх дилерських центрах.

the-patent-number-37435-happy135th-birthday-of-automobile-three-wheeled-benz-patent-motor-car-model-no-1

the-patent-number-37435-happy135th-birthday-of-automobile-three-wheeled-benz-patent-motor-car-model-no-1

Тож, ось вона, одна з копій «Moторизованого транспортного засобу, модель 1».

Ці фото зроблені у автоцентрі Merceedes-Benz Автомобільного Дому Україна а Столичному Шосе у Києві і можу сказати, коли ми з колегою робили ці фото, мене не покидало відчуття нереальності побаченого. Трохи поодаль переді мною стояв Mercedes S-Klasse у виконанні Maybach, за плечима «звичайний» S-Klasse (тепер вже попередньої генерації), і дивлячись на триколісний возик прямо переді мною, я впіймав себе на думці, що мозок просто відмовляється від розуміння того факту, що ОБИДВА ці автомобілі є втіленням найпрегресивніших технологій.

Просто кожен у свій час... 

Так, за минулі 135 років прогрес подолав просто фантастичну дистанцію!

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Daimler AG, Евгений Романюк

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує ПрАТ «Автокапітал» — офіційному імпортеру автомобілів Mercedes-Benz в Україні, генеральному представництву Daimler AG в Україні — за допомогу при створенні матеріалу

 

Tag :
Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев