Версия для печати

Наш тест. Перше знайомство із Toyota Yaris четвертої генерації — європейським «Автомобілем року-2021».

02 марта 2021
(0 голосов)
Author :  

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Як Ви, мабуть, вже знаєте, позавчора у Женеві було оголошено переможця європейського конкурсу «Автомобіль Року-2021» ним стала нова Toyota Yaris четвертої генерації.

Мені стало цікаво, чим саме так сподобався цей японський компакт європейським автожурналістам і вчора, так би мовити, по свіжих слідах, я завітав до офіційного дилера Toyota, щоб на собі відчути ті переваги, які дозволили новому Yaris перемогти досить потужних суперників.

Треба визнати, це далеко не звична ситуація: Старий Світ визначається із найкращим авто у новому автомобільному сезоні — а модель, яка у підсумку виборює звання «Автомобіль Року», вже в Україні! Тож, просто не можна було втрачати можливість познайомитись із цим автомобілем.

Але перш, ніж перейти безпосередньо до вражень про нову Toyota Yaris 2020 модельного року, варто сказати кілька слів про те, в якій боротьбі ця модель змогла стати переможцем.

До початкового переліку конкурсантів увійшло загалом 29 автомобілів, серед яких були як мастодонти ринку накшталт Mercedes S-Klasse та Volkswagen Golf, так і абсолютно нові моделі — наприклад Honda e Mazda MX-30.

Однак, до фіналу цього року вийшли такі авто:

Citroen C4

Cupra Formentor

FIAT 500

Land Rover Defender

Skoda Octavia

Volkswagen ID.3

Ось цю яскраву компанію Toyota Yaris обійшла у підсумковому підрахунку балів, які віддали за того чи іншого конкурсанта 59 автожурналістів профільних видань з 22 країн Старого Світу.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Цікавий момент пов'язаний із тим, як голосували представники країн, що мають власних автовиробників. Наприклад, Великобританія цілком очікувано проголосувала за Land Rover, Італія — за рідний FIAT 500, Іспанія — за Cupra, спортивний підрозділ іспанського SEAT. Чехія? Звичайно, за Skoda Octavia. А от здогадайтесь, як проголосувала Німеччина. Ні, не тільки за Volkswagen ID.3 — FIAT 500 набрав стільки ж «німецьких» баллів! А от Франція стала справжнім відступником: при тому, що до фіналу «Автомобіля року» вийшов новий Citroen C4, французькі автожурналісти віддали свої голоси за Yaris!

Конспірологічна теорія, що стосується Toyota Yaris, говорить, що причина такого голосування може критися в тому, що збирають Yaris для європейського ринку... саме у Франції.

Загалом, на перше місце Toyota Yaris поставили журналісти ще з чотирьох європейських країн: Польщі, Португалії, Турції та Угорщини. І між іншим, ця модель вже не в перше стає в Європі «Автомобілем Року»: у 2000-му році найперша генерація Yaris теж здолала усіх суперників.

Чим саме так сподобалася новий компакт від Toyota європейським експертам? Випробувавши машину особисто, можу впевнено стверджувати: як зазвичай і буває в подібних випадках, їм сподобалося те поєднання зовнішності, інтер'єра та ходових якостей, що їх пропонує четверта генерація Yaris. 

Тож, давайте крок за кроком.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Щодо зовнішності, то я їздив на майже топовому виконанні Yaris Premiere Edition із двокольоровою схемою фарбування кузова, а в шоурумі дилера стояв білий Yaris у версії Active — і виглядали обидві машинки просто чудово. Я б сказав, що це перша з усіх генерацій Yaris, яку можна захотіти придбати вже тільки тому, що вона класно виглядає. Єдиний недолік — втім, він якимось дивом не стає критично важливим для сприйняття зовнішності — це стандартні невеличкі 15-дюймові колеса, які виглядають дещо непропорційно відносно кузова. Усе інше виглядає неочікувано добре. «Неочікувано» — тому, що взагалі справжніми майстрами стильних компактів В-класа вважаються французи: в них ціла купа шедевральних малюків.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Але Маріо Майданджич, головний дизайнер Yaris 2020 модельного року, схоже не з тих, хто рахується із авторитетами — може, саме тому йому вдалося створити настільки класний образ: в потрібній мірі агресивний та впізнаваний. Щоб зрозуміти, про що мова, спробуйте згадати, як виглядав Yaris другої генерації. Ну як, вийшло? А «четвертий» Yaris запам'ятається — тобто, це вже не просто один з багатьох представників В-класу!

А що стосується 15-дюймових дисків... Може вони й не викликають повагу с першого погляду, але це зовсім не заважає їм відігравати значну роль у загальних враженнях, які створює новий Yaris. Але про це трошки згодом.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Тепер про інтер'єр.

Тойотівцям вдалося створити не просто відчуття якості та надійності, а дещо більше — не буде перебільшенням говорити про те, що команда, яка працювала над салоном, хотіла надати власнику цієї компактної моделі преміумні відчуття. Якщо Ви зараз посміхнулися — мовляв, це вже занадто: мало того, що мова про модель В-класу, так це ще й трудяга-Toyota. Звідки тут преміум! — то не варто поспішати з висновками. Бо я не пожартував: те, як ув'язані між собою фактури матеріалів оздоблення, якість та тактільні відчуття, які забезпечує пластик передньої манелі, дозована та дуже доречна деталіровка «металевими» рисочками на дверцятах та передній панелі, достатня кількість місць для телефону, невеличкого блокнота, ручки та іншої потрібної дрібноти — як підсумок, відчуття зручності та затишку. І звичайно, якості — тобто, команда інтер'єрників попрацювала на відмінно.

Це те, що дуже сподобалося.

А не сподобалося у тестовому Yaris Premiere Edition перевантажена панель приладів — добре, що хоч цифри діджитал-спідометра зробили крупними і око вхоплює інформацію про темп пересування буквально за долю секунди (а є ще проекція на лобове скло). Усе інше... Навіщо та чому треба було робити таку кількість дрибних символів для мене залишилося загадкою.

Доречі, білий Yaris Active, що стояв у салоні, пропонує більш традиційну панель приладів із аналоговими тахометром та спідометром — і є в мене така підозра, що там із зручністю отримання потрібної інформації під час руху все набагато краще.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Також не сподобалося те, що бортове меню інфотейнмент-системи аж ніяк не назвеш інтуітивно зрозумілим. Знов таки, без жартів: в мене виникло відчуття, що цю частину роботи над новим Yaris виконували з головною ідеєю «створіть відчуття дотику до японської культури: зрозумієш повністю, про що мова, тільки якщо ти в темі». Розумію, що за деякий час власник звикне до певної архітектури бортового меню, але перше враження саме таке: треба сідати та вчитися користуватися цією штукою (хоча, я чув, що деякі власники «японок» хизуються — мовляв так, є моделі, у яких спочатку здаться, що керування сервісними функціями зроблено аби як та наскороруч, але коли зрозумієш логіку інженерів та пристосуєшься, потім усі інші подібні системи здаються відверто недолугими).

Не буду сперечатися, можливо так воно і є. Ось що цілком однозначно, так це факти того, що навігація працює через підключення Вашого смартфона до бортового інфотейнмент-комплексу із допомогою протоколів Apple Car Play або ж Android Auto, а швидкість відгуків центрального сенсорного екрану фактично миттєва. Під час руху, доречі, на нього якісно та наочно виводиться інформація про хід роботи енергоблоку — із повноцінною кольоровою схемою бензо-електричних потоків тяги та електроенергії.

І ось тепер прийшов час розповісти Вам про те, що ставить остаточну крапку у відношенні до цієї новинки від Toyota: а саме, як вона відчувається за кермом.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

В плані техніки японці вирішили нічого не вигадувати із лінійкою силових агрегатів і спочатку запропонували всього один варіант: бензо-електричний паралельний гібрид на базі 3-циліндрового 1.5-літрового двигуна, із електромотором та полегшеною (у порівнянні із попередньою нікель-кадмієвою) літій-іонною батареєю. Загальна потужність Yaris Hybrid — 116 к.с.. В подальшому планується поява й суто бензтинових версій, але головним чином виробник розраховує, що покупці оцінять саме гібридний варіант.

Мені дуже сподобалося те, що Toyota не почала грати у всі ці маркетингові прийомчики, завдяки чому у фіксованих налаштуваннях мехатроніки не з'вився режим «Sport» чи щось типу того. Ну, дійсно: який там спорт у бензо-електричного компакта В-класа із динамікою прискорення з місця до 100 км/год за 9.7 с?

Інша справа, що новий Yaris вміє їхати смачно, з відчуттям породи, не пасуючи і не втрачаючи комфорт при проходженні нерівностей і при цьому чітко реагуючи на дії кермом. Звичайно, це ще не драйверська модель: хоча електропідсилювач й виконує свою роботу добре, точність керування каліграфічною все ж не назвеш, та й нахили кузова у поворотах могли б бути меншими. Але по-перше, «піджавши» підвіску, інженерам довелося б змиритися з втратою відчутної долі комфортабельності (а між тим, ми все ще говоримо про переважно міський компакт, а не про спорткар).

А по-друге, тестовий двокольоровий Yaris Premiere Edition було укомплектовано тими самими 15-дюймовими дисками, які було згадано вище: безумовно, гума із досить високим профілем 185/55 R15 — це далеко не найкращій варіант для драйву, але те, як Yaris тримається на цих пухлих «бубликах», викликає справжню повагу до роботи, яку виконали інженери.

Великою мірою саме завдяки обраній розмірності колес Yaris приємно дивує рівнем комфортності, залишаючись при цьому прогнозованим та слухняним під час маневрування. Доречі, під час зміни курсу руху в мене жодного разу не виникло відчуття нестачі інформації про ситуацію навколо машини — тобто, завдяки крупним боковим дзеркалам та переднім стійкам даху, які розташовані таким чином, що майже не створюють мертвих зон, огляд з місця водія не залишає місця для незадоволеності.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Якщо вже зайшла мова про ергономнічні особливості «четвертого» Yaris, варто зазначити, що я, маючи зріст 181 см спочатку зручно влаштувався на місці водія (регулювання керма по нахилу та вильоту, а також повздовжнє регулювання та кут нахилу крісла — все це суто механічне, і дозволяю підлаштувати місце водія під себе швидко та легко). Після чого вийшов з машини та сів на другий ряд сидінь — і почував себе там цілком комфортно (при цьому в багажнику залишилося достатньо місця для двох чемоданів, а під полом сховалося запасне колесо). Я б навіть сказав, по частині комфорту на задньому ряду Yaris мене приємно здивував. Але моє здивування має чітко аргументоване пояснення: у порівнянні із попередньою генерацією новий Yaris додав одразу 55 мм у показнику колісної бази, а також 50 мм завширшки — і це дуже відчувається у салоні. Настільки, що про скорочення загальної довжини на 5 мм та висоти на 40 мм навіть не згадуєш!

А от про зниження центру ваги на 15 мм та кузов, що став жорсткішим на 30%, точно варто сказати, бо ці показники вкупі із росширення колії та загальним налаштування передньої незалежної підвіски із стіками McPherson та задньої конструкції із балкою, забезпечують нову Toyota Yaris справді висококласними ходовими якостями, які просто не можуть залишити байдужим. Все це стало можливим завдяки використанню нової платформи GA-B.   

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Енергоблок, побудований за схемою паралельного гібрида (тобто, машина може рухатись, використовуючи як обертаючий момент ДВЗ, так і електричну енергію), дозволяє натиснути клавішу між передніми кріслами — і таким чином змусити Yaris Hybrid рухатись суто із допомогою електричного струму. В інший час, рухаючись у звичайному режимі, система керування енергоблоком сама буде вирішувати, коли рухатись у режиму дозарядки літій-іонної батареї, коли їхати виключно на електричній тязі, а коли закликати на допомогу бензиновому двигуну електрику. Треба зауважити, що рухаючись у звичайному режимі, відгуки на педаль акселератора та звуковий супровід не потішать: варіатор, використаий в якості трансмісії, забезпечує очікуване прискорення і відчутним запізненням, робота енергоблоку занадто гучна. Краще вже перейти у еко-режим: в ньому реакції підкреслено м'які, а енергоблок не волає наче вол, якого впрягли у занадто важкий віз. Та й витрати пального, схоже,  реально буде довести до фантастичних для 5-місної 5-дверної машини «менше 3 літрів на 100 км пробігу».

Та щоб дізнатись, на що насправді здатний Yaris Hybrid, варто натиснути згадану вище клавішу між передніми кріслами і перейти у режим Power. Як я вже казав, ніякого спортивного режиму у цього гібрида нема — натомість, машина надає можливість задіяти всю наявну потужність, про що й свідчить назва Power. Звук роботи енергоблоку наче змінюється і під капотом опиняється літри три як мінімум, а педаль акселератора відкликається на натискання відчутно швидше...

Чули що-небудь про справді драйвовий компактний гібрид? Якщо ні — знайомтесь, ось він. 

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Підсумок: новий Yaris, звичайно, не став спорткаром, але за сукупністю властивостей це абсолютно точно один з найцікавіших гібридів, які зараз присутні на ринку. Цю машину сміливо можна адресувати прибічникам принципу розумної достатності, які при цьому здатні оцінити і зовнішність, і керованість цієї компактної гібридної моделі.

Ціни на Yaris Hybrid 2020 модельного року стартують з 597 180 грн.

Курс на момент публікації (за НБУ):

1 Є — 33.71 грн

1 $ — 28.00 грн

 

Головні техничні характеристики Toyota Yaris Hybrid 2020MY (четверта генерація):

Габаритно-вагові показники:

довжина/завширшки (по кузову)/висота — 3940/1745/1500 мм

колісна база — 2560 мм

передня/задня колія — 1530 мм

кліренс — 135 мм

споряджена вага — 1235-1255 кг

повна вага — 1615 кг

місткість паливного баку — 36 л

місткість багажного відсіку — 191 л (зі складеною спинкою заднього сидіння 852 л)

 

Енергоблок:

паралельний бензо-електричний гібрид, що складається з:

— бензиновий, рядній, 3-циліндровій, об'ємом 1490 см3

сукупна потужність гібридної системи — 116 л.с. (85 кВт)

— літій-іонна батарея

— трансмісія: безступеневий варіатор e-CVT, привід на передні колеса

викиди СО2: у міському циклі руху 62 г/км, у заміському циклі 79 г/км

 

Витрати пального (вказані виробником):*

— 2.7 л/100 км у міському циклі руху

— 3.5 л/100 км у заміському циклі

паливо неетильований бензин з октановим числом 95 або вище

* наведені данівказані вірно: у міському циклі витрати пального дійсно можуть бути менші, оскільки містом Yaris Hybrid може долати частину дистанції у суто електричному режимі

 

Динаміка:

— 0-100 км/ч (вказано виробником): 9.7 с

— максимальна швидкість: 175 км/год

 

 

P.S. Окрім дуже вдалого, але суто «цивільного» вигляду, Toyota Yaris може мати й зовсім інше амплуа: кузов — суто 3-дверний, під капотом теж 3-циліндровий двигун, але суто бензиновий, з турбонагнітачем та безпосереднім впорскуванням робочої суміші, робочим об'ємом 1.6 літра, потужністю 272 к.с., з 370 Нм пікового обертаючого моменту — і повнопривідною трансмісією, яка допомогає малюку досягати 100 км/год вже через 5.2 с після старту. Це за офіційними даними, які наводить виробник, а по факту 0-100 ця версія робить за 5 секунд. Коробка швидкостей тут 6-ступенева, із функцією вирівнювання обертів колінчастого валу при перемиканнях.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Це — Toyota GR Yaris, над якою працювали специ з Toyota Gazoo Racing (саме звідси аббревіатура GR) та команда Tommi Makinen Racing. Підвіски у GR Yaris повністю незалежні «по колу», колеса — 18-дюймові ковані, а в якості опції пропонується, наприклад, пакет High Performance з диференціалами Torsen із функцією блокування попереду та позаду та система зрошення інтеркулера задля більш ефективного охолодження. 

В салоні — перевірена часом зваженість ергономічних рішень: на панелі приладів — ніякої навороченості топових версій, натомість лаконічність аналогових тахометра та спидометра говорить сама за себе. Так, і у 21 столітті правильний інструментарій не замінити ніякою діджиталізацією! Хоча, й у аскетизм ніхто поринати не збирався: сенсорний екран бортової інфотейнмент-системи, як бачите, під рукою.

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

first-test-drive-toyota-yaris-4-generation-winner-of-the-title-car-of-the-year-2021-in-toyota-centre-dnipro-almaz-motor

Збирають Toyota GR Yaris окремо від «цивільних» Yaris — на потужностях того самого заводу Мотомачі, де з конвеєйру сходять спорткари Lexus LC. І якщо вже ходові якості звичайного Yaris залишили дуже приємні враження, можу тільки уявити собі, як шарашить у високому темпі Toyota GR Yaris...

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Car of the Year, Юрій Бугаєв, Toyota Motor Co.

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує Тойота Центр Дніпро «Алмаз Мотор» — офіційному дилеру Toyota у Дніпрі та Дніпропетровській області — за наданий для теста автомобіль.

Даний матеріал не є рекламним, дилер не сплачував автору гонорар за його підготовку і його публікація має на меті ознайомлення потенційних покупців із реальними властивостями автомобіля.

 

Стильний партнер Автомобільного Бюро Sport-Engine  — український бренд чоловічого верхнього одягу Astoni, лекала, моделі та самі вироби якого створюються в Україні завдяки досвіду засновників компанії.

Чоловічій одяг Astoni.

Зроблено зі смаком.

Зроблено якісно.

Зроблено в Україні.

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев