Версия для печати

Porsche Taycan Cross Turismo: перша особиста зустріч

09 июля 2021
(0 голосов)
Author :  

porsche-taycan-cross-turismo-first-meeting-in-dnipro

Я дивлюсь на один з перших в Україні електричних кросоверів Taycan Cross Turismo — і розумію, що він виклакає зовсім інші емоції, навіть не близько до тих, які викликала перша зустріч із «звичайним» Taycan навесні 2020 року.

В чому ж справа?

Гадаю, річ у тім, що перша зустріч із 4-дверним купе Taycan була побаченням з майбутнім. Воно тільки-но показало себе не у перспективі, не десь у планах на найближчі роки, а було втілено у цілком конкретному механізмі, що стояв поруч зі мною. 

З Taycan Cross Turismo все інакше: за рік, що минув, мозок спочатку звикнув до словосполучення «перший електромобіль Porsche», а за кілька місяців, що минули з моменту світової прем'єри Taycan Cross Turismo — і до того факту, що в лінійці Porsche тепер є не тільки перший серійний спорткар на електричному струмі, а й електричний кросовер. Тож, маю зізнатися: того хвилювання, яке я відчував у перші хвилини споглядання «звичайного» Taycan, цього разу не було.

Натомість, з'явилася суто прагматична зацікавленість: ок, електричний кросовер від Porsche, давай-но подивимось наживо, яким ти вийшов.

porsche-taycan-cross-turismo-first-meeting-in-dnipro

Нагадаю, у Porsche Taycan Cross Turismo порівнюють із швейцарським армійським ножем, точним та багатофункціональним. І якщо під час світового дебюту таке порівняння здалося мені просто вдалою знахідкою маркетологів, то дивлячись на машину перед собою, я, чесно кажучи, навіть не згадав про це порівняння, почуте на початку минулого березня. А от майже фізічне відчуття наявності широкого функціоналу та практичності, яке народжує зовнішній вигляд цієї моделі, нікуди не поділося.
Таким чином, на власному досвіді можу стверджувати: Taycan Cross Turismo наживо виглядає так само круто, як на фірмовому відео — стильно та впевнено. І класичний тест у вигляді питання «чи викликає машина бажання придбати собі таку?» новачок складає у долі секунди: так, безумовно.

Тобто, з першими враженнями, що формуються екстер'єром, у Taycan Cross Turismo все добре. Тверда п'ятірочка дизайнерам.

По техніці варто зазначити головні риси цього електричного кросовера: по-перше, він має 800-вольтову архітектуру енергоблоку (це зроблено заради більш швидкого поповнення заряду батареї від високопотужного чарджера), по-друге на нього встановлюють виключно «велику» акумуляторну батарею Performance Battery Plus на 93.4 кВтч. А по-третє, у всіх Taycan Cross Turismo пневмопідвіска входить до штатної специфікації.

Тепер що стосується безпосереднього призначення цієї машини — а саме, збільшеного дорожнього просвіту та багажного відсіку.

Щодо першого: у Porsche чомусь ретельно приховують, яким кліренсом наділено «звичайний» Taycan Cross Turismo, але вказують, що його кузов розташовано на 20 мм вище, ніж у 4-дверного купе Taycan. А із опціональним пакетом Offroad Design Package між поверхнею руху та найнижчою точкою під кузовом буде додаткових 30 мм. І хоча на фото нижче саме «звичайний» Taycan Cross Turismo, його пневмопідвіску, яка для усіх представників цієї моделі входить до переліку базового обладнання, переведено у режим «Гравій».

porsche-taycan-cross-turismo-first-meeting-in-dnipro

Як бачите, у цьому режимі над дорогою новий кросовер сидить відчутно вище, ніж 4-дверний Taycan — наврядчи власнику доведеться жалітися на недостатній дорожній просвіт.

А ще кузов у «гравійному» положенні відчутно полегшує посадку: у порівнянні із 4-дверним Taycan це саме посадка за кермо, а не падіння кудись вниз, майже на рівень асфальту. Щоправда, підозрюю, що більш високе розташуванння кузова призведе до того, що фантастично-антифізичної здатності без перебільшення липнути до дороги тут вже не буде (тим більше, що порівняно із «звичайним» Taycan кросовер став важчим).

Що стосується місткості багажного відсіку, то оскільки з моменту публцікації нашого «гіда покупця», що його було присвячено Taycan Cross Turismo минуло майже 4 місяці, варто нагадати: в залежності від версії, у багажний відсік входить від 405 до 446 літрів (перший показник належіть Taycan Turbo S Cross Turismo, другий — Taycan 4 Cross Turismo). А склавши задній ряд сидінь, можна розмістити близько 1200 літрів вантажу! При цьому залишається можливість розмістити речі у передньому багажнику, який теж здатен вмістити 84 літри...

porsche-taycan-cross-turismo-first-meeting-in-dnipro

porsche-taycan-cross-turismo-first-meeting-in-dnipro

Нагадаю: назва Taycan походить з групи тюркських мов — так називали молодих пустуючих коней, тобто в приблизному перекладі Taycan значить «гарцюючий жеребець». І враховуючи місткість багажників, у випадку з Taycan Cross Turismo гарцювати можна буде із істотною кількістю вантажу.

Інтер'єр у передній частині салону майже не змінився — точніше, знаходячись за кермом, зрозуміти, що ти сидиш у кросовері, майже неможливо.

А от що стосується другого ряду сидінь, то саме там відчувається найсуттєвіша різниця у порівняннні з 4-дверним Taycan: як і обіцяли інженери, місця над головою дійсно стало помітно більше.

porsche-taycan-cross-turismo-first-meeting-in-dnipro

Наостанок зазначу, що поки не знаю, який Taycan Cross Turismo під час руху. Але враховуючи ємність акумуляторної батареї, місткість та більшу зручність салону, а також дорожній просвіт схоже на те, що формулювання «На 100% електричний. На 100% динамічний. На 100% готовий до пригод», використане головою Porsche Олівером Блумом під час презентації машини тоді, на початку березня, цілком правдиве.

 

текст  Юрій Бугаєв

илюстрації — Юрій Бугаєв

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за допомогу у подготовці матеріалу.

 

Tag :
Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев