Версия для печати

Новий Porsche 718: електро-тренд зробив свою справу?

24 сентября 2021
(0 голосов)
Author :  

is-all-new-porsche-718-2025-go-full-electric

6 вересня Porsche AG презентувала концептуальну розробку Mission R. Однак, зараз, коли після презентації пройшло трошки менше трьох тижнів, виглядає так, що під виглядом концепта нам досить прозоро натякнули, щ становитимуть собою нові 718 Boxster/ 718 Cayman...

Останнього разу ми зверталися до теми наступної генрації Porsche 718 у 2019 році. Тоді мова йшла про етап, на якому інженери визначалися, яку концепцію буде покладено в базу нового середньомоторного спорткара Porsche — та чи залишиться він, власне, середньомоторним?

Розглядалися варіанти створення суто електричних 718 Boxster/Cayman, plug-in-гибрида та «м'якого гібрида», що його планувалося збудувати на базі 4-циліндрових двигунів актуальної генерації 718. На початку весни 2020 році, коли у світі як раз стрімко зростали показники захворюваності на коронавірус, у Porsche намагалися подолати іншу проблему: «...на сьогодні нас не влаштовує додаткова вага, з якою ми зівштовхнулися, працюючи з електричними прототипами 718 Boxster. Це одна з причин, чому наступним електричним Porsche буде компактний кросовер, а не спорткар» — так коротко змалював ситуацію голова відділу досліджень та розробок Porsche AG доктор Майкл Штайнер. Підкреслю, мова йде про початок весни-2020, тобто півтори роки тому.

На даний момент вже відомо, що виробничий процес Porsche йде у повні відповідності до того, що сказав доктор Штайнер, а саме: станом на середину вересня-2021 електричні прототипи наступної генерації Macan проходили випробовування в рамках програми передсерійних тестів. Якийсь час тому з'явилася інформація, що майбутнє Macan з бензиновими двигунами, схоже, обмежиться 2024 роком, після чого версії з ДВЗ буде знято з виробництва. Втім, як на мене наврядчи це підтвердиться — просто тому, що важко повірити в те, що компанія змінить свої плани запропонувати на одних ринках суто електричний Macan, а на інших як мінімум ще кілька років пропонувати бензиновий варіант свого компактного кросовера. Особисто моя думка: межа планів виробництва Macan з ДВЗ знаходиться значно далі, ніж 2024 рік. Якщо у Porsche взагалі серйзно розглядають можливість припинення виробництва цієї версії Macan...

Але давайте повернемось до нової генерації 718 Boxster/Cayman.

До початку поточної осені ми могли тільки уявляти, яка саме рушійна сила забезпечить динаміку нової генерації цієї моделі та яку стилістику оберуть у Штутгарт-Цуфенхаузені для майбутньої новинки. Мережею ходили різноманітні рендери — ось ці здаються мені найбільш цікавими, оскільки виконані досить з урахуванням стайлінгу серійного Porsche Taycan та досить гармонійно:

is-all-new-porsche-718-2025-go-full-electric

is-all-new-porsche-718-2025-go-full-electric

Але після того, як 6 вересня Porsche презентувала концепт Mission R, ми побачили, як саме у дизайн-департаменті компанії уявляють розвиток ідеї свого нового спорткара. Приберіть усі ці відверто спортивні аеродинамічні рішення — величезний повітрязабірник у передньому бампері, суто трекове антикрило, характерне для перегонів рішення задньої частини кузова з дифузором — і у зовнішності концептуального Mission R можна буде розгледіти риси нового спорткара Porsche.

is-all-new-porsche-718-2025-go-full-electric

is-all-new-porsche-718-2025-go-full-electric

А тепер додайте до зовнішності той факт, що рух Mission R забезпечують два новітні електромотори загальною потужністю 1088 к.с., які отримуть енергію з батареї ємністю 80 кВтч + на озброєнні машини стоїть система рекуперації...

Короче кажучи, ось Вам втілений у натуральному розмірі кузов у певній стилістиці, ось Вам електричний енергоблок. Ще питання є?

Так, поки що це тільки концепція. Але враховуючи слова голови ради директорів Олівера Блума про те, що у 2025 році Porsche планує мати на 50% електрифікований модельний ряд — а також те, що компанія вже збирає та досить успішно продає дві електричні моделі (4-дверне купе Taycan та електричний кросовер Taycan Cross Turismo) і той факт, що за кілька років постане необхідність заміни актуальних 718 Boxster/Cayman...

Зважте названі обставини і самі собі дайте відповіть: хіба мало того, що нам показали під час дебюту Mission R?

Доречі, електрична тяга Porsche Mission R надала підстави згадати інші слова того ж таки доктора Штайнера, який навесні 2020 розмірковував про те, що у Porsche готові піти на повну електрифікацію 718 Boxster/Cayman лише у випадку істотного кроку вперед у розвитку технологій створення акумуляторних батарей та їх віддачі. Виходить, інженери знайшли потрібні рішення в частині зменшення ваги акумуляторної батареї, швидкості її дозаряду і запасу руху на одному заряді?

is-all-new-porsche-718-2025-go-full-electric

А тепер давайте перейдемо від інформації зразка весни'2020 та початку поточного вересня до того, що стало відомо безпосередньо на цьому тижні. А саме, «прогноз», який зробив своєю появою Mission R, отримав підтвердження: джерела у компанії повідомили, що наступна генерація Porsche 718 Boxster/Cayman матиме саме електричну тягу. До того ж, машину, яку побудують на вкороченій платформі PPE, можна буде придбати як у задньомоторному монопривідному варіанті, так і у виконанні з двома електромоторами та приводом на обидві вісі.

І дуже схоже, що роботи над гібридним варіантом новачка більше не ведуться — а значить, у компанії не збираються пропонувати таку машину покупцям. Тобто, гібридну силову установку матиме тільки оновлений 911 у вигляді рестайлінгового Typ 992.2. 

Дебют нової генерації електричних Porsche 718 Boxster/Cayman очікується у 2024 році, але мова йде про 2025 модельний рік — тобто, скоріша за все мова йде про друге півріччя'2024.

Невже з середини третьої декади 21 століття дійсно почнеться відлік останніх років Porsche з ДВЗ?

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Porsche AG, autoevolution com

 

Даний матеріал не є рекламним. Його публікація має на меті ознайомлення читачів з попередньо відомими властивостями автомобіля.

 

Стильний партнер Автомобільного Бюро Sport-Engine  — український бренд чоловічого верхнього одягу Astoni, лекала, моделі та самі вироби якого створюються в Україні завдяки досвіду засновників компанії.

Чоловічій одяг Astoni.

Зроблено зі смаком.

Зроблено якісно.

Зроблено в Україні.

 

Tag :
Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев