Версия для печати

Наш тест. Porsche Macan 2019: нова реальність

18 июля 2019
(0 голосов)
Author :  

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine-ua-vers

Porsche Macan.

З моменту початку продажів у 2014 році було зібрано більше 350 тисяч авто цієї моделі — і вже зараз відомо, якою буде подальша доля машини...

Тож, більше ніяких дизельних двигунів, а другу генерацію Macan планують зробити виключно електричною. Таким чином, після м'якої підготовки із допомогою гібридних модифікаций, ми майже впритул підійшли до моменту початку нової еры в історії марки.

Хоча не будемо поспішати: суто електричний Porsche Macan другої генерації — це питання найближчих кількох років. А ось оновлений Macan 2019 — прямо переді мною.  

Його показали восени минулого року, на автосалоні у Парижі. Щоправда, тут треба зробити уточнення: тоді, у Франції, для початку презентували 2-літровий варіант з 245-сильним бензиновим турбомотором. Це було чимось накшталт відповіді на зміну обставин: оскільки від дизьних двигунів компанія після дизельгейту вирішила відмовитись, а економічний і при цьому досить потужний мотор все одно потрібен, в Porsche створили цю помірну версию (хоча насправді, помірною її можуть назвати хіба що досить досвідчені люди, оскільки завдяки моменту в 370 Нм у диапазоні 1600-4500 об/хв норматив 0-100 км/год авто виконує за 6.7 с (6.5 з пакетом Sport Plus)).

Але в наші руки потрапив зовсім інший апарат: це 3-літровий Macan S, який офіційно презентували в середині грудня минулого року. В Україні машина з'явилась в середині лютого — і ось нарешті вона потрапила до нас на тест.

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Знайомство з новачком варто почати з саме з екстер'єру. І якщо Ви щодня не бачите перед собою власний дорейстайлінговий Macan і таким чином не вивчили його зовнішнність до дрібниць — моя Вам порада: не варто закладатися на тему «спробуйте знайти десяток відмінностей». Просто тому, що не маючи регулярного візуального тренування, навряд чи Вам вдасться сходу побачити хоча б три нових рішення. Звичайно, окрім нового кольору Miami Blue. Але це лише спочатку...

Щоб не бути голословним, пропоную порівняти тестового красеня з машиною 2014 модельного року:

Porsche Macan S Diesel 2014MY

Кілька порад щодо того, як безпомилково відрізняти Macan 2019 від його попередника. Перш за все подивіться на нижню кромку переднього бампера: звідси зникли протитуманні ліхтарі. Далі: змінилося разташування діодних рисочок ходового освітлення — вони змістилися з верхньої в нижню частину бокових вентиляційних секторів переднього бампера (при цьому самі ці сектори тепер мають по краях вертикальні направляючі потоку повітря). Нарешті, «чотириточковий» прищур головної оптики, який вже встиг стати фірмовою відзнакою зовнішності Porsche, добре видно навіть вдень. Тож, здавалося б, мінімальні зміни у зовнішності добре помітні — треба тільки знати, на що звернути увагу.

У підсумку Macan, який виглядав відмінно і до оновлення, тепер став підкреслено актуальним. Я навіть готовий визнати, що нове рішення задньої частини з діодною смугою через весь кузов між задніми 3D-ліхтарями, выглядає не гірше, ніж абсолютно ідеальна корма дорестайлінгової машини. До того ж, якщо врахувати, що в темну частину доби це рішення дозволяє впізнавати Porsche здалеку, то виходить, що й задня частина авто стала не тільки сучаснішою — в ній додалося фірмового лоску. Та й візуально за рахунок з'єднання задніх ліхтарів Macan при погляді на корму сприймається як більш широкий та приземистий, що для спорт-кроссовера тільки тільки в плюс.

Короче кажучи, при всій моїй щірій симпатії до дорестайлінгової машини та майже повній впевненості у тому, що зовнішність цього компактного кросовера просто фізично неможливо зробити кращою, команді дизайнерів Porsche це вдалося. Доречі, за екстер'єр в цій команді відповідає Петер Варга. Моє шанування.

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Що стосується інтер'єру, то він змінився так само, як і зовнішність: на перший погляд невловимо, і в той самий час досить відчутно, щоб надавати інші, більш повні та якісні відчуття. І хоча особисто я вважаю вертикальні дефлектори обдуву по боках центрального екрану больш гармонійними (так було у Macan 2014), «обмін» вийшов більш, ніж рівноцінним: тепер дефлектори хоча й горизонтальні, проте по середині центральної консолі встановлено 11-дюймовий сенсорний full-HD екран замість 7.2-дюмового у дорестайлінгової версії.

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

І коли вище я казав про більш повні та якісні відчуття, малося на увазі те, як грамотно інтегровано в архітектуру салону досить великий екран (ніякої показової трендовості, функціонал + наявність смаку в чистому вигляді) — та наскільки зручна у використанні бортова інфотейнмент-система під фірмовою назвою Porsche Communication Management. Особливо сподобалась навігація від Google з функцією зміни масштабу зображення на екрані із допомогою рукоятки, що крутиться з покроковим фіксуванням. При цьому мапу на екрані можна рухати як на смартфоні — торкаючись екрану пальцем. Таким чином, використання навігації стало ще більш зручним. Причому, тепер така навігаційна система (як, доречі, і протокол Apple Car Play) входить до стандартної комплектації Macan. Як і система утримування в своїй смузі руху, електро-асистент подолання спуску... Тобто, після оновлення ряд опцій, що раніше пропонувалися за додаткову плату, тепер є стандартною комплектацією.

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Кнопкові телефони Vertu вже майже позабуті, але їх стилістичний еквівалент в автомобільному світі завдяки спеціалістам Porsche з інтер'єру продовжує залишатися одним з найкращіх в світі за поєднанням стиль/функціональність

 

Продовжуючи тему інтер'єру, варто зазначити, що стандартними в нашому випадку є й крісла: їх «звичайне» комбіноване оздоблення з використанням алькантари у спекотний день виглядає загрозливо, бо ми вже звикли до уваги компанії до приємних та корисних дрібниць, тому відсутність перфорації спочатку здивувало. І хоча бажання більшого та кращого — це абсолютно нормально, але фактично в авто з трьохзонним клімат-контролем (теж стандартна комплектація) цілком комфортно почуваєшся і у «звичайних»-стандартних кріслах.

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Про те, на що точно варто витратити гроші, які могли б бути витрачені ні більш коштовні передні крісла, я розкажу трошки пізніше. А зараз хочеться звернути Вашу увагу на ще один момент, який може й не був би настільки важливим, якби мова йшла про авто іншої марки. Втім, коли мова йде про Porsche, питання вибору керма може бути чи не настільки ж грунтовним, ніби обрати треба версію двигуна — бо ТУТ це не просто деталь інтер'єру, яка дозволяє задавати напрямок руху. Мова йде про елемент, який визначає, ЯК САМЕ власник буде відчувати своє авто.

Тестовий Macan мав опціональне керма — і завдяки зменшеному діаметру (360 мм замість стандартного 375-міліметрового) з трошки меншою, ніж у стандартної «баранки», товщиною обода він відчувається у руці (та й нема де правди діти, виглядає) саме так, як хотілося б особисто мені, якби зараз мова йшла про те, яким повинен бути інтер'єр моєї майбутньої машини.

І якщо вже ми повернулись до віртуального конфігуратора, а точніше до  питання про те, на що варто витрачатися, обираючи комплектацію свого Macan, я повинен констатувати, що тестова машина ще раз дозволила переконатися: якщо Вам хочеться 100%-й Porsche із всім тим арсеналом їздових якостей, над яким працювали інженери — не пошкодуйте грошей на пакет Sport Chrono.

Можна відмовитись від більш коштовного оздоблення салону з більш навороченими передніми кріслами; можна відмовитись від більш коштовної аудіосистеми (стандартна від Harman звучить досить пристойно), але під лобовим склом Вашого авто повинен бути бортовий хронометр, а на кермі — чьотирьохпозиційний кругляш селектору режимів руху.

Причому, на моїй пам'яті це перший Porsche, який за рахунок функціоналу пакета Sport Chrono дозволяє говорити не просто про можливість різних стилів їзди, а про абсолютно різні характери, що їх було «зашито» у мехатроніку автомобіля.

 

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

До цього і «друга» Panamera, і 718 Boxster одразу давали зрозуміти, що в тебе під педаллю акселератора табун коників з пітомнику у Штутгарт-Цуффенхаузені. А коли ти активував режим «Sport+», кожна з цих машин перетворювалась в генератор адреналіну та серотоніну, які ще кличуть «гормонами щастя».

Але схоже, інженерам Porsche цей вже звичний розклад набрид — і у випадку з оновленим Macan вони пішли далі.

Опинившись за кермом, я почав з комфортного режиму руху — і був просто вражений. Новий V6 з турбіною подвійної дії має — прописом — триста п'ядесят чотири кінських сили, але Macan S з налаштуваннями «за умовчанням» жодним чином навіть не натякає на цей арсенал! Складається повне враження, що спеціалісти, які працювали над машиною, вирішили: якщо вже технічно вони можуть наділити авто ще двома пакетами фіксованих налаштувань («Sport» и «Sport+»), то чому б не розширити фінкціонал максимально, надавши власнику можливість цілком неспішного пересування в просторі? В усякому разі, я для себе не знайшов іншого пояснення тому, наскільки майстерно машина маскує свій характер: треба визнати, інженерам вдалося зробити так, що у комфортному режимі їзди Macan S на 100% відчувається як абсолютно спокійне авто. Ви можете просто шалено втомитися чи просто не виспатися — і машина взагалі ніяк не дасть зрозуміти, що під капотом в очикуванні галопу томляться 354 кінські сили.

В режимі «Sport» відклики машини на дії водія, як водиться, стають більш активними, але я так само абсолютно переконаний, що справжню Porsche-залежність здатен викликати тільки «Sport+». Це взагалі якесь окреме задоволення: непоспіхом їхати собі в «комфорті» і при цьому знати, що одним рухом ти можеш активувати усі чари геніальних інженерів, що працювали над підвіскою, і не менш талановитих спеціалістів, які працювали над налаштуваннями електромеханічного підсилювача керма. І весь драйв Вам доступний при тому, що покришки тут з 50-м профілем — тобто, ну дуже далека від низькопрофільної, а підвіска — звичайна, на пружинах...

Останнє, мабуть, навіть на краще. Сфери пневмостійок, які можна замовити замість звичайних пружин, безумовно працюють добре і здатні додати комфорту, але ось цього, чистокровного єднання с машиною все ж таки не дають (це виключно моя особиста думка як поціновувача толкової олдскульної техніки).

Доречі, коли вже мова зайшла про ходові якості: цього разу ми вирішили якомога більше часу провести  на міжміських магістралях та в місті, а позашляхові вправи пропустити. Хоча б тому, що досвід свідчить: маючи дорожній просвіт у 205 мм та повний привід, на легкому бездоріжжі та взимку можно почуватися спокійно. А намагатися з'ясувати, на що взагалі здатен Macan поза межами асфальту, було безглуздо: як не поверни, створювали цю модель не для жорстких позашляхових пригод.

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

А от магістральна частина тесту допомогла виявити один момент, на який точно варто звернути увагу. Я маю на увазі час прискорення авто з 80 до 120 км/год, тобто мова йде про динаміку на обгонах (за умови, що Ви пересуваєтесь із дотриманням правил дорожнього руху): цей показник у Macan S дорівнює 3.6 секунди. Цілком можливо, у комфортному режимі на цю характеристику можна й не звернути уваги — в решті решт, під капотом встановлено трилітровий турбомотор, і він повинен дозволяти їхати саме так: легко та впевнено. Та переведіть той самий чарівний кругляш на кермі в положення «Sport+» — і Ви зрозумієте, чому у «комфорті» ці 3.6 секунди сприймаються як «так і треба». У «Sport+» Вам ніби трошки відкривають дверцята в той світ, де 5-дверний кузов та збільшений дорожній просвіт — це лише теорія, а от сучасна практика від Porsche по реалізації 480 Нм обертаючого моменту виглядає та відчувається саме так.

Про старт з місця можна сказати всього кілька слів: пік обертаючого моменту в 480 Нм у нового V6 досягається вже на 1360 об/хв та доступний до 4800 об/хв, плюс пакет Sport Chrono... У підсумку 0-100 км/год новий Macan S їде за 5.1 с. Подальші коментарі зайві.

Спробував я й ручний режим керування коробкою передач із допомогою перемикачів, розташованих під кермом. Враження не змінились: так, двигун став потужнішим на 14 к.с. у порівнянні із Macan S 2014, однак ручний режим перемикання справді актуальний хіба що для пакету налаштувань «Sport+». Та й то лише у випадку, коли ти раптом вирішуєш, що здатний переграти 7-ступеневу коробку PDK за точністю моменту перемикання на потрібну передачу. Але оскільки скаржитися щодо налаштуваннь PDK причин, фактично, немає, досить швидко ти повертаєшся в автоматичний режим роботи трансмісії і абсолютно про це не жалкуєш. Звичайно, десь на гоночному треку можна знайти якісь моменти, що дозволять предметно критикувати DPK, але... Кросовер на треку? Ви це цілком серйозно?

Короче кажучи, як на мене ручний режим перемикання — це скоріше забавка, ніж реально необхідний функціонал. Хоча факт: наявність «гашеток» під кермом гріє та буде дозволяти інколи побешкетувати.

То що ж це виходить, Macan S абсолютно бездоганний?

Ну, майже. Мене досить здивувала легка вібрація, яку відчуваєш при работі двигуна на холостому ходу — схоже, у питанні опор мотора інженери змушені були піти на компроміс в ім'я монолітного відчуття авто при швидкісному проходженні віражів. Як то кажуть, на швидкість це абсолютно не впливає — та й на ходу не відчувається навіть натяку на якісь паразитні вибрации — але я все ж вважаю, що цей момент є  конструкторською помилкою.

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Багажне відділення пропонує 500 літрів об'єму (1500 літрів із складеними спинками задніх сидінь) та традиційний для кросоверів функціонал, а під підлогою сховано не ремкомплект (який в наших дорожніх умовах далеко не завжди дає потрібну впевненість), а докатка. Дверцята, звісно, мають електропривід 

 

У всьому іншому машина повністю підтвердила свою репутацію кращого драйвового і при цьому практичного авто на кожен день. Для мене це значить, що стильна зовнішність гармонічно доповнена кращим у класі інтер'єром, а помірна вага та налаштування шасі змушують сумніватися в тому, що в тебе позаду — другий ряд сидінь та багажний відсік, а не двигун, як це заведено у Porsche ще з 60-х років. Тим не менше, Macan дійсно здатен з легкістю перевозити до 5 людей — щоправда, на задніх сидіннях комфортно буде тільки пасажирам із зростом не більше 181 см (за умови, що попереду сидять люди такого ж зросту, а ще краще — меншого). Безумовно, в моделях класом вище місця на другому ряді відчутно більше, от тільки цей простір дається виключно за рахунок зростання ваги. А для моделі, в якої соковита, азартна їзда — невід'ємна частина характеру, просто не існує більшого ворога, ніж зростання спорядженої маси...

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

І я дуже добре розумію топ-менеджмент Porsche, який вже вирішив випустити «другий» Macan у вигляді електромобіля — і при цьому не збираються припиняти виробництва оновленої машини першої генерації: поціновувачі традиційної інженерної школи Porsche мають повне право і далі насолоджуватись бензиновими двигунами. Причому, оновлений Macan S дозволє це вже зараз...

test-drive-porsche-macan-2019-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Автомобільне Бюро Sport-Engine щіро вдячне «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за наданий для тесту автомобіль.

Більш детальну інформацію про наявність та комплектації автомобілей можна отримати за адресою: Дніпро, Запорізьке шосе, 37Д або за телефоном: (+38056) 377-77-77 (у будні з 9.00 до 19.00, в суботу с 9.00 до 18.00, у неділю з 10.00 до 14.00)

www.dnipro.porsche.ua

 

www.facebook.com/PorscheCenterDnipro

 

За традицією ми рекомендуємо музыкальну композицію, емоційне забарвлення якої відповідає протестованому автомобілю. І «Ocean Drive» від Duke Dumont відмінно передає ту легкість та відчуття  насолоди від життя, які ти відчуваєш за кермом Porsche Macan S 2019:

 

Короткі технічні характеристики Porsche Macan S 2019MY

Габарити:

довжина — 4696 мм

ширина кузова — 1923/2098 мм (без урахування дзеркал/із дзеркалами)

висота — 1624 мм (1630 мм з багажними рейлінгами)

колісна база — 2807 мм

дорожній просвіт — 205 мм (для версії з підвіскою на пружинах)

об'єм багажного відсіку (5-місна/2-місна конфігурація салону) — 500/1500 л

ємність паливного бака: 65 літрів

споряджена маса — 1865/1940 кг (DIN/EU)

 

Двигун: 

бензиновий, V-подібний, 6-циліндровий, з турбокомпресором подвійної дії TwinScroll та безпосереднім впорскуванням палива; робочій об'єм 2995 cм3

максимальна потужність — 354 к.с. (260 кВт) у диапазоні 5400-6400 об/хв

піковий обертаючий момент — 480 Нм у диапазоні 1360-4800 об/хв

витрати палива: 16.0 л/100 км (за результатами тесту, змішаний (місто + шосе), рух переважно у режимах «Sport» та «Sport+»)

 

Трансмісія:

7-ступенева, роботизована, з двома зчепленнями та можливістю ручного перемикання передач (PDK); система активного повного приводу з многодисковою муфтою та електричним блокуванням міжколісних диференціалів; активний розподіл обертаючого момента PTM (Porsche Traction Management) 

 

Динаміка:

0-100 км/год за 5.1 с (машина із пакетом Sport Chrono; без пакету 5.3 с)

Максимальна швидкість: 254 км/год

 

Тестове авто мало покришки Michelin Latitude Sport 3 розмірністю 235/55 R19 на передніх колесах та 255/50 R19 на задніх.

Вартість базової версії (з урахуванням НДС) 67500 євро

Вартість тестового авто (з урахуванням НДС) 82 340 євро 

 

Курс по НБУ на момент тесту:
1 доллар = 26.34 грн
1 евро = 29.51 грн
 
Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев