Версия для печати

Серія "Автовсесвіт з Олегом Василевським". Тест-драйв Mitsubishi ASX 2.0 Invecs-III AWD 2019MY: оcтання спроба

10 ноября 2020
(0 голосов)
Author :  

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-iii-awd

Обіцяний три роки тому новий Mitsubishi ASX на дорогах так і не з'явився. Натомість японська компанія вирішила вчергове подовжити молодість свого компактного SUV-довгожителя. Чи може черговий раунд оновлень допомогти 10-річній моделі не відставати від конкурентів?

За сім-вісім років — а саме стільки становить типовий строк життя на конвейєрі однієї генерації — модель отримує лише один значний «косметичний ремонт». Однак, з Mitsubishi ASX вийшла інша історія: цей компактний кросовер, що став одним з бестселерів Mitsubishi, дебютував у 2010 році — і з того часу  пройшов вже через три модернизації.

Але з часу офіційного дебюту ASX на Женевському автосалоні'2010 сегмент компактних SUV змінився майже до невпізнаваності — це при тому, що сам ASX ніколи не становив з себе авто, яке залишає просто незабутні враження. Таким чином, перед цією моделлю постає цілий каскад нескорених вершин, не здолавши які не вийде переманити клієнтів у конкуруючих автовиробників. 

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-iii-awd

Загалом, Mitsubishi опинилася між молотом та ковадлом. Та ставши частиною альянсу Renault-Nissan у 2017 році, компанія почала розробку платформи, що з часом повинна стати основою для нових кросоверів В-класу. Однак, вона ще не готова, тому до 10-річчя ASX японський виробник був вимушений зробити останне, четверте та досить глибоке оновлення, яке повинно допомогти ще трошечки подовжити конвейєрне життя цієї моделі. 

 automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-iii-awd

Під зовнішніми панелями кузова не з'явилося нічого нового, якщо не вважати за таке світлодіодні фари та деякі системи безпеки, якими не комплектують ASX, що поставляються на ринок України. Таким чином, головні зміни відбулися у частині зовнішності — причому, місцями ці зміни досить радикальні. Вони зосереджені у передній частині, яка у версії 2019 модельного року, що дебютувала на Женевському автосалоні-2019, повністю нова — від переднього бампера до лобового скла. Повністю перероблений «ніс» приведено до відповідності із зовнішністю іншої всюдихідної моделі — пікапа L200, який останнім з модельної гами Mitsubishi долучивсядо нового фірмового стилю під назвою «Dynamic Shield». Задня ж частина отримала лише косметичні поліпшення з новими світлодіодними ліхтарями та більш гострим стайлінгом бампера.

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-iii-awd

У інтер'єрі відбулися лише незначні зміни, які особливо помітні в салоні версії Instyle. Наприклад, тут з'явилася нова мультимедійна система з 8-дюймовим екраном, але у її блочного інтерфейсу невисока розподільна здатність, що особливо помітно по зображенню з камери заднього обзору. Втім, її головна перевага — це не графіка, а зручні протоколи підключення смартфонів Android Auto та Apple CarPlay через один з двох USB-портів.

А загалом, салон має цілком солідний вигляд та відчувається цілком витривалим, хоча при цьому й відчувається нестача стилю та старомодність: товсті кнопки та велика кількість жорсткого пластику надають інтер'єру ASX схожості скоріше із салоном суто утилітарного пікапа, ніж із затишним сімейним автомобілем. Вигідним рішенням в такій ситуації стали вставки із карбоновою структурою під стиль решітки радіатора.

Та головне, що не дивлячись на певні стилістичні недоліки, ергономіка салону цілком на рівні — звичайно, за умови, що водій готовий до високої посадки (мова все ж таки про кросовер), а не розраховує на напілежаче розташування за кермом в стилі пілота.

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-3-awd

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-3-awd

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-3-awd

Нажаль, від дверцят годі чекати смачного звуку при закритті (який можна зустріти, наприклад, у Volkswagen), однак є й пенва компенсація, причому цілком функціонального змісту: для не дуже далеких подорожей простору на задніх місцях буде достатньо для дітей та дорослих невеликого зросту. Що ж до тривалих подорожей, то краще відправлятися у далеку дорогу вдвох чи з малими дітьми, бо й сама Mitsubishi вбачає у ASX скоріше вхідний білет у клас сімейних перевізників, ніж повноцінний SUV. При цьому за показником місткості вантажного відсіку ASX не пасе задніх, пропонуючи цілком пристойні 406 л, які перетворюються у 1219 л у двомісному варіанті компоновки салону.

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-3-awd

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-3-awd

Тепер про техніку та ходові якості.

Під капотом Mitsubishi зберегли два бензинових атмосферних двигуна: 1.6-літровий 117-сильний, який забезпечує тягою передні колеса версії Invite та 2-літровий 150-сильний двигун повнопривідної версії Instyle, яка й побувала в нас на тесті. Цей алюмінієвий агрегат, що дебютував ще у 2007 році на Mitsubishi Lancer, зі своїм обертаючим моментом у 197 Нм на 4200 об/хв більше пасує легковику, ніж моделі з 215-міліметровим дорожнім просвітом, якій особливо потрібна тяга у нижньому регістрі обертів, оскільки цей автомобіль призначений для пересування не тільки шляхами, а й поза ними.

Тим більше, що й на шосе цей 4-циліндровий агрегат потребує досить високих обертів для того, щоб водій отримав приблизно ту продуктивність, на яку розраховує. Тож, хоча на дорозі ASX не відчувається кволим, але обгони все ж таки перетворюються на нудьгу та працю. Тішить те, що завдяки варіатору, дуетом з яким працює двигун, не доводиться перемикати швидкість за швидкістю, щоб гарантовано повернутися у свою смугу руху. За старою традицією цей силовий агрегат має добру реакцію відгуку на дії водія — великою мірою, завдяки варіатору, що завжди без затримок забезпечує колеса тягою.

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-iii-awd

Шумоізоляцію салона ASX можна охарактеризувати досить коротко: не дивлячись на цілий комплекс заходів, звук двигуна все ж таки чутно, при чому досить голосно. Не додають комфорту й шуми у зоні зовнішних дзеркал та від шин — на позаміському шосе цей «супровід» буває досить нав'язливим.

Шасі не може скрити той факт, що цій моделі вже виповнилося 10 років. Тож, водій за кермом ASX відчуває, як автомобіль поводиться менш витончено, ніж Mazda CX-3 чи Skoda Karoq, та більш кволим, ніж турбовий Suzuki SX4. Та й у частині економічності витрат пального Mitsubishi ASX не пропонує якихось видатних показників, які на момент ринкового дебюту повинні були вигідно відрізняти цю модель на фоні ненажерливих позашляховиків фірми. Наприклад, у міському циклі руху потрібно не менше 10 літрів пального на кожні 100 км пробігу, а за містом витрати зменшуються до 8 л/100 км. Таким чином, 60-літровий бак не виглядає надмірним.

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-3-awd

Та все це не відміняє того факту, що ASX залишає приємні відчуття від м'якості ходу навіть на 18-дюймових колесах, легко долаючи мілкі та середні недоліки дорожного покриття. Однак, досить відчутні нахили кузова та дисбаланс у керованості автомобіля, який виникає на крупних нерівностях, дещо псують загальну приємну картину. Сюди треба додати й рівень счеплення колес у поперечному напрямку, який залишається не більше, ніж посереднім — навіть при тому, що мова йде про модель із повнопривідною трансмісією: ASX починає зарано зісковзувати з заданої траекторії, тому у віражах доводиться скидати швидкість. 

Враховуючи все вище сказане, не дивно, що основою підтримки цікавості до Mitsubishi ASX залишається його ціна, яка незначно відрізняється у бік збільшення у порівнянні із дорестайлінговим варіантом, та все ж таки залишається дуже привабливою як для автомобіля, що зроблений у Японії. Так, тестова версія Instyle пропонує безключовий доступ, електронного асистента старту у гору, клімат- та круіз-контроль, мультимедіа-систему Mitsubishi Connect 2, відмінні сидіння з підігрівом та комбінованим оздобленням тканина/шкіразамінник, автоматичні світлодіодні фари та денні ходові вогні, датчик автоматичного ввімкнення двірників, задній парк-пілот із камерою обзору, рейлінги та 18-дюймові легкосплавні диски. Гарантія — 5 років або 100 000 км пробігу. 

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive-mitsubishi-asx-2-0-invecs-iii-awd

Підсумок

Безумовно, Mitsubishi ASX є довгожителем, однак треба визнати, що внесені зміни не здатні привести його у відповідність до сучасних ринкових реалій. В ньому досить шумно, на ньому не дуже цікаво їздити, бензиновий двигун не здатний демонструвати економічність, варту уваги, а задні сидіння погано пристосовані для дорослих. Тим не менш, машина отримала свіжу зовнішність, за свою ціну має дуже добру комплектацію і загалом цю модель можна сміливо рекомендувати прихильникам перевірених рішень.

 

Технічні показники Mitsubishi ASX 2.0 Invecs-III AWD 2019 модельного року

габаритно-вагові показники:

Д — 4365 мм

Ш — 1810 мм

В — 1645 мм

колісна база — 2670 мм

кліренс — 215 мм

диаметр розвороту — 10.6 м

споряджена вага — 1450 кг

корисне навантаження — 520 кг

місткість багажного відсіку — 406/1219 л (5- або 2-місна компоновка салону відповідно)

 

Підвіска:

— попереду стійки McPherson, позаду багатоважільна

— шини розмірності 225/55 R18

 

Силовий агрегат:

— ДВЗ переднього поперечного розташування, 4-циліндровий, бензиновий, атмосферний, робочім об'ємом 1998 см3, потужність: 150 к.с. на 6000 об/хв (110 кВт)

піковий обертаючий момент: 197 Нм на 4200 об/хв.

— трансмісія: бесступеневий варіатор CVT, повний привід

 

Витрати пального

— 10.0 / 6.8 / 7.9 л/100 км місто/шосе/середній (NEDC, за даними виробника)

— 8.2 л/100 км нормований, середній за циклом WLTP

— тестовий середній 9.0 л/100 км

паливо А-95

 

Динаміка:

0-100 км/год — 11.7 с

максимальна швидкість — 191 км/год

 

Вартість тестового Mitsubishi ASX у виконанні Instyle — 779 000 грн (роздрібна ціна автомобіля в Україні на 11-11-2020)

спеціальна рекомендована роздрібна ціна на автомобілі у транзиті та виробництві — 755 000 грн (на 11-11-2020)

 

Курс на момент публікації за НБУ:

1$ = 28.12 грн

1Є= 33.20 грн

 

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive

Олег Василевський — один з найдосвідченіших українських автожурналістів, загальний стаж у автожурналістиці — 25 років. Освіта — автомобільний інженер-механік. З особистим автоблогом Олега МОЖНА ОЗНАЙОМИТИСЬ ТУТ

 

тест-драйв — Олег Василевський

ідея серії та підготовка публікації — Юрій Бугаєв

фото — Олег Василевський

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев