Версия для печати

Honda Civic Type-R VI 2022MY: ще трошки справжнього rrrrrику!

14 января 2021
(0 голосов)
Author :  

honda-civic-type-r-vi-2022my-one-more-time-rrrrrrrrrrrrrr

Навесні 2019 року Honda анонсувала повну електрифікацію усього свого модельного ряду, який продається у Європі. Пройшло більше, ніж пітори роки — і схоже, японська компанія вирішила відкорегувати свої плани. Меншою мірою, стосовно однієї моделі — точно.

Honda Civic Type-R.

Величезна кілкість шанувальників драйвової техніки за помірні кошти сприймає цю назву наче позначення цілого всесвіту, що існує поруч із звичайними практичними хетчами та кросоверами.

І враховуючи ті вимоги, які сучасні еко-стандарти висувають до обох всесвітів, — як «звичайного», так і Civic Type-R — цілком логічно було б очікувати на те, що шоста генерація Honda Civic Type-R матиме гібридний енергоблок. Ну, хоча б тому, що хондівський дрібносерійний суперкар під назвою NSX, який випускають з 2016 року, використовує саме гібридну силову установку: 3.5-літровий бензиновий твін-турбовий V6 працює спільно з двома електромоторами на передній вісі та ще одним асистуючим, який розташовано між бензиновим двигуном та коробкою швидкостей.

Honda NSX 2d generation 2016 model year

Honda NSX 2d generation 2016 model year

Honda NSX другої генерації під час світового дебюту на Детройтському автошоу-2015. Серійне виробництво автомобіля стартувало 24 травня 2016 року на хондівському заводі у Огайо (США)

 

Завдяки гібридному енергоблоку актуальна Honda NSX має 581 к.с. потужністі та піковий обертаючий момент 645 Нм, які забезпечують повнопривідну машину динамікою на рівні 2.9 с до 100 км/ч та максимальними 307 км/год.

Таким чином, технологія створення бензо-електричного енергоблоку у інженерів Honda вже є — і враховуючи той факт, що й Civic Type-R теж не продається мільонами штук (як наслідок, кошти на розробку мають досить жорсткі кордони), можливість заощадити на створенні джерела рушійної сили одразу стає досить вагомим аргументом. Тим більше, що найпотужніший Civic все одно залишається представником гольф-класу — тобто, цілком може використовувати набагато демократичнішу технику: наприклад 2-літровий бензиновий двигун, доповнений електричним «стимулятором потужності».

І це ж тільки один приклад можливої оптимізації виробництва!

honda-civic-type-r-vi-2022my-one-more-time-rrrrrrrrrrrrrr

Європейський дебют Honda Civic Type-R п'ятої генерації відбувся на Женевському автосалоні'2017 — тобто, за два роки до оголошення електрифікації європейської модельної лінійки Honda. Тоді ж, на початку березня 2017-го, було оголошено, що глобально до 2025 року має бути електрифіковано 2/3 проданих Honda 

 

Не можна забувати й про успіх, який спіткав гібридний кросовер Honda CR-V п'ятої генерації, що був презентований на Детройтському автосалоні'2016 та вийшов на ринок у 2017 році, безпосередньо вплинув на погляди керівництва японської компанії щодо її майбутнього у Європі. Мова про те, що, наприклад, на ринку Великобританії, де у Суіндоні Honda є свій завод, продажі гібридного CR-V склали 60% від попиту — при тому, що раніше 2/3 покупців обирали дизельні Honda CR-V. Тільки уявіть собі: з огляду на падіння попиту на дизельну версію (внаслідок анти-дизельної істерії) її продажі припиняють — і покупці з легкістю перемикаються на покупку бензо-електричної модифікації!

Короче кажучи, не дивно, що весною 2019 року на Женевському автосалоні представники Honda оголосили про намір, з якого почався цей матеріал, а саме: до 2025 року планувалося електрифікувати усю лінійку моделей, яку пропонують європейським покупцям. Відповідно до цієї стратегії, можна було очікувати, що на зміну «п'ятому» Civic Type-R прийде шоста генерація з гібридним енергоблоком.

honda-civic-type-r-vi-2022my-one-more-time-rrrrrrrrrrrrrrHonda Civic Type-R п'ятої генерації зразка 2017 модельного року

 

Власне, так, мабуть й повинно було б бути: «п'ятий» Civic Type-R мав стати останнім топовим Civic з суто бензиновим двигуном. Однак, не так сталося, як гадалося.

Коли наприкінці весни минулого року на шляхах навколо Нюрбургрингу помітили повністю закамуфльований хетч гольф-класу, його одразу ідентифікували як шосту генерацію Honda Civic Type-R, однак жодної більш-менш точної інформації на той момент відносно технічного оздоблення автомобіля не було. Єдине про що говорили, як про майже доведений факт — це про те, що у об'єктиви автомобільних шпигунів потрапив перший в історії гібридний Civic Type-R. А ще британці із жалем розмірковували про те, що шосту генерацію Civic Type-R будуть збирати десь інде: згаданий вище завод Honda у Суіндоні у 2021 планують закрити, оскільки, як висловився Том Гарднер, «технології невблаганно рухаються вперед і люди починають змінювати свої погляди на автомобіль як такий». Натомість, виробництво буде налагоджено там, де є попит — в першу чергу, мова про Японію та Китай.

honda-civic-type-r-vi-2022my-one-more-time-rrrrrrrrrrrrrr

І ось тепер стало достеменно відомо, що «шостий» Civic Type-R все ж таки матиме суто бензиновий двигун, який традиційно матиме високу потужність та стане одним з останніх саме бензинових агрегатів, створених Honda. Щодо потужності двигуна, типу трансмісії та ін. на даний момент нічого не відомо — все, що можна впевнено стверджувати, це те, що машину створять на базі одинадцятої генерації «цивільної» Honda Civic, яку презентують навесні поточного року. Початок продажів «шостого» Civic Type-R варто очікувати десь на початку 2022 року.

Нагадаю: «п'ятий» Civic Type-R, який комплектують 4-циліндровим 2-літровим турбодвигуном сімейства VTEC, у європейській специфікації має потужність 320 к.с. на 6500 об/хв та 400 Нм на 2500 об/хв. В якості трансмісії пропонувалася 6-ступенева механічна коробка швидкостей. Така машина на початку березня'2017 встановила рекорд проходження кола Нюрбургринга для передньопривідних моделей, а для 2020 модельного року «п'ятий» Type-R оновили. При цьому потужність залишилась незмінною, але покупцям окрім стандартної версії GT запропонували версію Limited Edition, яка орієнтована на активне використання машини у трекових умовах — а відтак, максимальну увагу було приділено зниженню ваги: вона була меншою, ніж у «звичайного» Civic Type R GT, на цілих на 47 кг!

Про всяк випадок: «п'ятий» Civic Type-R зразка 2017 модельного року був потужнішим за «четвертий» Type R зразка 2014 року всього на 10 к.с., мав мінімальну споряджену вагу 1390 кг та по факту був здатний досягати 100 км/год за 5.5 с після старту.

Тож, не дивуйтесь, якщо побачите у технічних характеристиках «шостого» Civic Type-R споряджену вагу десь на рівні 1365-1370 кг та потужність, яка або не зміниться, або знов збільшиться на 10 к.с. В будь-якому разі, це буде більше, ніж у головного конкурента: нового 300-сильного Volkswagen Golf GTI Clubsport. Тож, останній суто бензиновий рик топового хетча від Honda має непогані шанси запам'ятатись.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Honda Motor Company

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ ВИКОРИСТАННЯ ПІДТРИМКИ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев