Версия для печати

ТЕМА ТИЖНЯ. Що продемонтрувала Hyundai на N-Day

15 июля 2022
(1 Голосовать)
Author :  

topic of the week what hyundai shows on n-day 15-7-2022

Побачивши за тиждень до Hyundai N Day тізер, який наведено вище цього тексту, я просто очманів: не кожен день анонс заходу від Hyundai виглядає так, ніби клуб власників Ferrari F40 підготував на черговий мітинг дещо особливе! Кілька днів нетерплячого очікування — і ось що з'ясувалося...

Перш за все варто пояснити, що таке взагалі Hyundai N Day.

Річ у тім, що Hyundai вже не перший рік працює над драйвовим компонентом свого іміджу — і в цьому напрямку корейці досягли неабияких успіхів. Чого варті хоча б два поспіль (2019, 2020 роки) титули Чемпіонів Світу по Раллі (WRC) у заліку Конструкторів.

І як Ви, мабуть, здогадуєтесь, робота над драйверським іміджем не обмежується спеціалізованою програмою перегонів. Загалом, якщо Вам досі невідомий N-підрозділ корейського виробника — щіро раджу ознайомитись хоча б ось з цим матеріалом.

Відповідно до вищевказаного, N Day — захід, цілковито присвячений драйву від Hyundai. Під час якого було продемонстровано одразу дві «ходових лабораторії». Одна з яких із зовнішністю a-la Ferrari — меншою мірою, поки авто знаходилося під чохлом враження було саме таке — заінтригувала півсвіту в якості тізера Hyundai N Day.

Hyundai N Vision 74 Concept (2022)

topic-of-the-week-what-hyundai-shows-on-n-day-15-7-2022

Знайомтеся: це Hyundai N Vision 74.

Підхід, що його продемонстрував корейський автовиробник, створивши цю машину, властивий скоріше грандам із столітньою історією. Однак, N Day продемонстрував, що гарний смак у роботі з власним продуктом цілком може бути результатом не тільки багаторічної історії (і як наслідок, наявного досвіду), а й просто добре зваженого підходу до свого бізнесу.

Мова ось про що: ідейною базою для N Vision 74 став Hyundai Pony Coupe Concept 1974 року (саме тому у назві присутній цифровий індекс «74»), над яким працював молодий Джоржетто Джуджаро — та сучасні рішення у технічній частині. У підсумку така концепція дозволила створити апарат з неокласичною зовнішністю та показниками віддачі, яким позаздрять багато традиційних спортивних моделей.

Hyundai Pony Coupe Concept at Torino Motor Show-1974

Hyundai Pony Coupe Concept 1974 interior

Світовий дебют Hyundai Pony Coupe Concept відбувся на Туринському Мотор-шоу'1974. Зверніть увагу на те, як перекликаються між собою салони Pony Coupe Concept та новісінького N Vision 74

 

Якщо дивлячись на Hyundai N Vision 74, на думку лізе щось накшталт «здається, я щось таке вже десь бачив» — вітаю, Ви бачите спільну стилістику у новісінького корейського концепта та легендарного DeLorean DMC-12 зі кінострічки «Назад, у майбутнє», який також створив Джуджаро.

Щоправда, Hyundai Pony Coupe Concept, як вже зазначено вище, дебютував 1974 року, а найперший прототип DeLorean Safety Vehicle (DSV-1) було побудовано у 1975 році.

Hyundai N Vision 74 Concept (2022)

Cтосовно техніки виробник говорить, що N Vision 74 — це перша пересувна воднева лабораторія Hyundai. І що завдяки найпрогресивнішій на сьогодні технології отримання електроструму з водневих паливних елементів, над якою компанія працювала 7 років, цей задньопривідний гібрид завдяки двом електродвигунам заднього розташування (по одному на кожне колесо) має віддачу, еквівалентну — увага! — 671 к.с. При цьому «з місця», як це притаманно електродвигунам, водій має пікову тягу у 900 Нм.

Про динаміку — навіть змодельовану — віробник нічого не каже, натомість заявляє про те, що завдяки акумуляторній батареї ємністю 62.4 кВт/год на одній заправці N Vision 74 здатен долати до 600 км.

Я не помилився: на одній заправці, а не зарядці, оскільки мова йде про паливні елементи, що потребують заправки зрідженим водородом, завдяки чому на 80%-е відновлення працездатності системи FCEV потрібно всього 5 хвилин.

У Hyundai говорять, що саме FCEV-гібрид на зрідженому водороді, який має помірковану вагу, пристойний запас автономного руху та високу швидкість заправки — це один з форматів збереження високопотужних драйвових моделей.

Hyundai N Vision 74 Concept 2022

Друга «пересувна лабораторія», яку презентували в якості дебютанта N Day і яка створена заради вивчення можливостей електричок як  — Hyundai RN22e.

У компанії кажуть, що це не майбутній серійний Ioniq 6 N, замаскований під кільцевий болід. Втім, технічна частина машини матиме продовження у майбутніх електричних моделях N-підрозділу, оскільки RN22e — це перший високопотужний апарат, створений на платформі E-GMP (Electric-Global Modular Platform). Відтак, усі її можливості у пікових режимах ще вивчати й вивчати.

То що становить собою Hyundai RN22e? 

Hyundai RN22e Concept (2022)

Hyundai RN22e Concept (2022)

topic-of-the-week-what-hyundai-shows-on-n-day-15-7-2022

Короткий опис машини виглядатиме так: два електричних двигуни загальною потужністю, еквівалентною 577 к.с., батарея на 77.4 кВт/год — і можливість зарядки з 10% до 80% менше, ніж за 18 хв (завдяки наявності 800-вольтового варіанту електричної системи; є також 400-вольтовий). Головне завдання Hyundai RN22e — допомогти вивчити межі, до яких може наближатись потужний електромобіль. Наприклад, треба розуміти, як керувати обертаючим моментом, оскількм на відміну від задньопривідного N Vision 74 у випадку з  Hyundai RN22e мова йде не тільки про потужний, а ще й про повнопривідний електромобіль: попереду розташовано 160-кіловаттний електродвигун, а позаду — 270-кіловаттний. Усією цією красою керує система e-TVTC (electronic Torque Vectoring by Twin Clutch) з електронно-керованим диференціалом підвищенного тертя позаду, що дозволяє водію налаштовувати під себе розподіл тяги між передніми та задніми колесами. Хочеться подрифтити? Нема питань: 577-сильний повнопривідний RN22e це цілком дозволяє!

А між тим, шляхи зменшення ваги та температурний баланс електричного енергоблока — це теж окремі напрямки досліджень, коли мова йде про потужні EV.

topic-of-the-week-what-hyundai-shows-on-n-day-15-7-2022

Таким чином, на N Day Hyundai засвітила одразу дві концепції створення потужних моделей на електричній тязі: задньопривідної, з паливними елементами на скрапленому водні та з більш звичною схемою як для EV з акумулятором в якості джерела струму, але з повнопривідною трансмісією. А на додачу повідомили, що наступного року дебютує N-версія електричного кросовера IONIQ 5.

Непогано як для автовиробника, який ще не так давно вважався просто здатним створювати якісний масс-маркет продукт!

 

текст Юрій Бугаєв

ілюстрації Hyundai Motor Company

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ ВИКОРИСТАННЯ ПІДТРИМКИ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев