Версия для печати

Бойове закінчення 2020 року для Audi.

03 декабря 2020
(0 голосов)
Author :  

racing-full-end-of-the-year-for-audi

Позавчора стало відомо, що Volkswagen йде з автоспорту — мова, звичайно, безпосередньо про бренд. Натомість, для іншої марки, яка є складовою концерну Volkswagen — а точніше для Audi — майбутнє в сенсі автоспортивного існування на цьому тижні значною мірою прояснилося...

Якщо Ви є шанувальником бренду Volkswagen та раділи трьом поспіль перемогам VW у Дакарі (2009, 2010, 2011) та чотирьом поспіль перемогам у Чемпіонаті Світу з Раллі (2013 - 2016) — що ж, можу Вам тільки поспівчувати: якщо глобальне лобіювання «електрики» не буде зупинене здоровим глуздом, ми наврядчи ще колись побачимо яку-небудь спортивну техніку Volkswagen у змаганнях світового рівня.

І ще. Якщо світ дійсно незворотньо «електризується», за логікою нової епохи присутність Volkswagen у Чемпіонаті Світу з Раллі, Дакарі чи ще десь просто непотрібна як мінімум з двох причин. По-перше, бренд повним ходом готують до електрично-автономного майбутнього, в якому нема місця традиційному автоспорту. А по-друге, у складі концерна Volkswagen AG є бренди, які значно сильніше пов'язані з автоспортом і у минулому, і сьогодні — і потребуватимуть спортивної складової ще досить істотну кількість часу. І оскільки Porsche фактично є складовою Volkswagen AG, але користується досить широкою «автономією», мова більшою мірою йде про Audi, яка значно більше інтегрована у загальне сприйняття концерну з Вольфсбурга.

Саме Audi стосувалися одразу дві новини, що з'явилися цього тижня.

Перша стосується присутньості «чотирьох кілець» у перегонах на витривалість. Нагадаю: Audi пішла з LMP1 — найвищого дивізіону Чемпіонату Світу з Перегонів на Витривалість — у 2016 році. Та не встигли охолоти бокси команди Audi Sport Team Joest після завершення у Бахрейні фінального марафону 2016 року, як  автоспортивна спільнота, що захоплюється саме перегонами на витривалість, вже почала робити прогнози відносно того, коли «кільця» повернуться на трек в якості претендентів на титул Чемпіона Світу. І це не жага до пліток, а цілком обгрунтований хід думок: коли хтось виграє Ле-Ман 13 разів, маючи при цьому три переможні серії з 3, 5 та ще раз 5 перемог поспіль (причому, у 2012 та 2013 роках Audi вигравала «дубль»: як Кубок Конструкторів, так і особистий залік серед пілотів) — так ось, цілком логічно припустити, що маючи 13 перемог, цей хтось захоче виграти і в 14-й, і в 15-й раз і далі, наскільки вистачить хисту та вдачі.

racing-full-end-of-the-year-for-audi

Остання перемога Audi у Ле-Мані була здобута у 2014 році. Тріумфатором став екіпаж у складі Андре Лоттерера, Бенуа Трелюе та Марселя Фасслера

 

І ось на цьому тижні впевненість шанувальників Audi, які три роки чекали на новину про повернення улюбленої марки до вищого рівня перегонів на витривалість, була винагороджена: у Інгольштадті підтвердили, що повертаються до Чемпіонату Світу з Перегонів на Витривалість. Причому, мова йде про виступи у новому класі LMDh, який дозволить приймати участь як у чемпіонаті WEC (World Endurance Championship), так і у заокеанській першості IMSA.

Ось що сказав з цього приводу новий керуючий директор Audi Sport GmbH Джуліус Зебах: «Ми оцінюємо різні можливи сфери діяльності для нас у міжнародному автоспорті. Ось чому ми інтенсивно готуємось до виходу у нову категорію спортпрототипів LMDh з двома флагманськими змаганнями: найпрестижнішим у світі марафоном «24 години Ле-Ману» та із всесвітньо відомими перегонами «24 години Дайтони». А найголовнішим нашим меседжем для вболівальників по всьому світу є те, що автоспорт буде й надалі відігравати важливу роль для Audi».

Таким чином, нам залишається дочекатися офіційного релізу щодо повернення Audi у найвищій дивізіон перегонів на витривалість.

А друга новина, що з'явилась цього тижня, стосується позашляхових планів Audi.

racing-full-end-of-the-year-for-audi

Вперше у своїй історії у Audi вирішили прийняти участь не просто у ралійних змаганнях, а у багатоденному раллі-марафоні «Дакар». Причому, планується взяти участь у перегонах вже у 2022 році, використовуючи для цього гібридний позашляховий прототип, який буде рухатись за рахунок електричного струму, запаси якого можна буде поповнювати через конвертер енергії, яку вироблятиме високоефективний ДВЗ з лінійки TFSI.

При цьому команда Audi Sport ABT Schaeffler, що брала участь у «електричному» Чемпіонаті Світу класу Formula-E та користувалася заводською підтримкою, після завершення сезону 2021 року припинить участь у ції серії. Як говорять у компанії, роль Formula-E для марки вичерпано: «на сьогодні електричний струм як джерело рушійної енергії більше не є мрією з майбутнього Audi — тепер це повсякденна реальність». А от створити електричний прототип, що виграє Дакар і трансформує автомобільний світ так, як свого часу це зробила повнопривідна трансмісія quattro — спочатку у Чемпіонаті Світу з Раллі а потім і на ринку повсякденних авто... Ось це і є нова мета «чотирьох кілець».

P.S. У Porsche повним ходом готуються до свого другого сезону Formula-E — Цуффенхаузен має багато планів щодо подальшого розвитку свого модельного ряду у електричному напрямку...

 

текст — Юрій Бугаєв

іллюстрації — Audi AG

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев