Porsche Macan другої генерації 2024 модельного року: перетворення на гаджет почалося? (+ВІДЕО)

27 января 2024
(1 Голосовать)
Author :  

porsche-macan-drugoji-generatsiji-2024-modelnogo-roku-peretvorennya-na-gadzhet-pochalosya

Кажуть, до тих, хто дорожче за інших, й вимоги суворіші.

Що ж, моя нервозність в очікуванні на прем'єру другої генерації Porsche Macan повністю вписалася у цю логіку: саме Macan в якості «Porsche на кожен день» є моїм улюбленцем. Тому зміна генерацій цієї моделі, та ще й із заміною джерела рушійної сили, викликала не абияку тревогу. 

Вперше за кермо Porsche Maсan я потрапив навесні 2016 року.

3-літровий дизель під капотом, навколо — рідний Харків...

Інші часи. Інше життя.

А в останнє за кермом Macan, який знову приміряв на себе звання оновленої моделі, я опинився восени 2021 року — то був вдруге глибоко модифікований штутгартський кросовер. На той момент автомобільним світом вже ширилися чутки про дебют другої генерації Macan у 2023 році — і вже було відомо, що наступний компактний кросовер від Porsche матиме електричний струм в якості рушійної сили. Потім був 2022-й, коли завдяки нелюдям з рф ледь не весь світ став дибки замість жити повноцінним та цікавим життям — враховуючи й автомобільні новини та прем'єри. А потім був 2023-й, на самому початку якого остаточно підтвердилася інформація, що виробництво Porsche Macan другої генерації відкладається з причини проблем із софтом, у роботу над яким було залучено колег з профільного підрозділу концерна Volkswagen.

І ось нарешті 25 січня 2024 року, Сінгапур. Інноваційний хаб, як про нього озвався голова правління Porsche AG Олівер Блюме. Тож, нічого дивного у виборі місця презентації другого електричного сімейства компанії: погодьтеся, важко було б знайти більш підходящу місцину для дебюту EV-кросовера Porsche!

Цікаво, що вела презентацію ведуча Клер Джедрек, яка в якості хоббі має автоперегони, а її напарницею на час прем'єри електричного Porsche Macan стала китайська галеристка Кайлі Їінь, що займається сучасним мистецтвом.

Що скажете, тягне електричний Porsche Macan на звання пересувного об'єкту contemporary art?

porsche-macan-drugoji-generatsiji-2024-modelnogo-roku-peretvorennya-na-gadzhet-pochalosya

porsche-macan-drugoji-generatsiji-2024-modelnogo-roku-peretvorennya-na-gadzhet-pochalosya

Porsche Macan 4 другої генерації 2024 модельного року

 

Стосовно зовнішності цікаві речі під час презентації можна було почути від віце-президента по стилю Porsche Міхаеля Мауера: він розповів, що на початку початку роботи над зовнішністю електричного Macan до них у Вайсзах завітав архітектор Марк Форнс із своїми колегами (пан Форнс був присутній й на самій презентації). Головним питанням, яке обговорювалося, було «чому саме Porsche виглядає як Porsche?», а також форма нової моделі та її призначення. Пан Мауер зауважив, що автомобільні дизайнери не створюють автомобілі заради дизайну — їх створюють для клієнтів, у відповідності до їх потреб та побажань. І у необхідності відповідати вимогам клієнтів є багато спільного із тим, як працюють архітектори.

Що ж, особисто в мене жодних заперечень — хоча б тому, що зовні всі ці філософські моменти втілилися у добре знайомому, можна сказати фірмовому силуеті Macan. Енергійний, драйвовий, він не викликає жодних сумнівів, представник якого виробника перед тобою. Чи хтось не згодний?

При цьому у порівнянні із актуальним Macan, на який встановлюють лінійку ДВЗ, електричний Macan додав у показнику колісної бази (+86 мм), до того ж водій та пасажири сидять нижче (попереду — на 28 мм, на задніх сидіннях — на 15 мм нижче у залежності від версії та обладнання), що наближає враження від керування новим кросовером не стільки до практичного, скільки спортивного авто. Зазирніть у згаданий вище матеріал 2016 року — великою мірою саме за посадку, яка нагадує скоріше спорткар, ніж кросовер та надає відповідні відчуття, я з самого початку й закохався у Macan.

А загалом, цікава вийшла подача нової моделі: співведуча — галеристка, у Сингапурі у ці дня тривав art week, компанію віце-президенту по стилю склав архітектор, а сама презентація відбувалася у місті, яке всесвітньо визнано центром інновацій та футуризму...

 Porsche Macan Turbo другої генерації 2024 модельного року

 Porsche Macan Turbo другої генерації 2024 модельного року

 Porsche Macan Turbo другої генерації 2024 модельного року

 

Але повернемось безпосередньо до дебютанта: безумовно мене напружив той факт, що вперше модель Porsche прямо порівняли із смартфоном — мовляв, на дорозі від дозволяє те, що смартфон дозволяє в плані можливостей комунікації та зручності користування. Почути це від голови Porsche пана Блюме було вдвічі неприємно.

Та Йорг Кернер, віце-президент, що відповідає за лінійку Macan, промовив дуже важливу, як на мене фразу: це Porsche, а коли ми працюємо над Porsche, мова завжди йде про динаміку та керованість. І зауважує, що для досягнення потрібного рівня взаєморозуміння водія та електричного Macan під час тестів довелося подолати загалом 3.5 млн км по всьому світу. Під колесами був гравій, сніг, пісок...

Зауважу окремо, що EV'кросовер побудовано на новій платформі PPE із 800-вольтовою архітектурою — і саме у конструкції Macan 2024 її використано вперше.

Інженерам вдалося значно покращити аеродинаміку: коефіціент аеродинамічного опору становить 0.25, що на одну десяту краще, ніж у попередника. Здавалося б, дрібниця, але у Porsche говорять, що це дозволило збільшити запас автономного руху на 85 км! Той таки Йорг Кернер запевняє: в будь-якому випадку запас автономного руху складатиме більше 500 км. Тут варто зазначити, що на даний момент новий Macan пропонуватимуть у двох модифікаціях:

— Macan 4 (в режимі Launch Control потужність 300 кВт або 408 к.с. в еквіваленті, обертаючий момент 650 Нм, динаміка 0-100 км/год на рівні 5.1 с) 

— Macan Turbo (в режимі Launch Control потужність 470 кВт або 639 к.с. в еквіваленті, обертаючий момент 1130 Нм, динаміка 0-100 км/год на рівні 3.3 с).

Обидві модифікації комплектуватимуть електродвигунами на передній та задній вісі та літій-іонною батареєю загальною ємністю 100 Квт/год (виробник зазначає, що з 10 до 80% електричний Macan можна зарядити за 21 хв). А тепер повернемось до питання запасу автономного ходу: пан Кернер, вказавши цифру 500 км, не дарма обмовився про «в будь-якому випадку» — насправді у технічних характеристиках виробник вказує 613 км максимального запасу автономного руху для Macan 4 та 591 км для Porsche Macan Turbo.  

Мені особисто окремо хочеться подякувати дизайнерам інтер'єру за те, що перед нами продовження розвитку теми внутрішнього світу автомобілів Porsche, який ми побачили ще у Panamera першої генерації, яка дебютувала на Auto Shanghai-2009. Тобто, перед нами — все ще інтер'єр драйверського авто, а не набір встановлених у випадковому порядку моніторів. Причому, інтер'єр сучасний: концепція Porsche Driver Experience передбачає наявність вигнутої 12.6-дюймової цифрової панелі приладів та наявність технологій доповненої реальності. Ви ж не думали, що з 2009 року у інтер'єрі Porsche не так вже й багато що змінилося?

салон Porsche Macan другої генерації 2024

салон Porsche Macan другої генерації 2024

Звичайно, на цифрової панелі приладів нового Porsche Macan Ви не знайдете тахометра — мова все ж таки про електромобіль. Втім, не дивлячись на необхідність підзаряджати акумулятор, наче це дійсно ще один гаджет, виглядає новий Macan саме так, як годиться кросоверу від Porsche. А що стосується повадок на дорозі нового електромобіля від цього виробника, то по собі знаючи, на які антиреальні речі у віражах здатен Taycan, який був першою EV'моделлю від Porsche, гадаю є всі підстави сподіватися на нові приємні враження. Тим більше, що в якості опції можна замовити, наприклад, повнокероване шасі (тобто, повертатимуться не тільки передні, а й задні колеса — на кут до 5 градусів),

Ще поїздимо.

Ще вихопимо кайф усіма до останнього нервовими закінченннями у добре знайомій зв'язці поворотів. 

Що ж до клятого запасу руху на одній зарядці...

По-перше, бензинові Macan ще є у продажу (хоча це тепер вже попередня генерація, але їде вона на одному повному баці точно більше, ніж Macan EV). А по-друге, виробництво Macan з ДВЗ для інших ринків поки що не планують припиняти. А там може прогрес у автомобільній промисловості поверне собі своє початкове значення і перестане нагадувати регрес із натягнутою посмішкою в стилі «до останнього будемо робити вигляд, що все ок»...

 

P.S. Якщо є бажання, переглянути повну презентацію можна нижче:

 

 

 

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine