AlfaЕстетика-2023. Ювілей Alfa Romeo 8C Competizione: 20-річчя з моменту світової прем'єри.

09 сентября 2023
(0 голосов)
Author :  

alfaestetika-2023-yuvilej-alfa-romeo-8c-competizione-concept-20-richchya-z-momentu-svitovoji-prem-eri

20 років тому, 9 вересня 2003 року, на 60-му за рахунком Франкфуртському автосалоні в якості концепта було презентовано Alfa Romeo 8C Competizione — одну з найкрасивіших моделей в історії міланської марки. За 3 роки концепт перетвориться на один з найбажаніших серед колекціонерів серійних авто, але тоді, у Франкфурті, навіть у статусі концептуальної розробки, 8C Competizione стала справжньою сенсацією.

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Italiaspeed, Alfa Romeo S.p.A. та з архіву автора

 

Варто зауважити, що ювілейний IAA-2003 був для Alfa Romeo справжнім святом: на стенді «хреста й дракона» можна було побачити одразу кілька оновлених та повністю нових моделей.

Наприклад, дводверка серії 916, виробництво якої наближалося до завершення, постала у вигляді оновленого купе GTV третьої фази зразка 2004 модельного року...

Alfa Romeo GTV 916 Phase 3 2004MY at IAA-2003

 

...та класичного для Alfa Romeo різновиду дводверних авто — Spider із відкидним дахом:

Alfa Romeo Spider 916 Phase 3 2004MY

 

Окрім оновлених GTV та Spider у Франкфурті світовий дебют відсвяткувало найновіше купе Alfa Romeo GT:

Alfa Romeo GT 2004MY at IAA-2003

Alfa Romeo GT 2004MY at IAA-2003

 

Додайте сюди оновлений європейський бестселер Alfa Romeo 156, що отримав стайлінг від Джуджаро...

Alfa Romeo 156 2004MY at IAA-2003

Alfa Romeo 156 2004MY at IAA-2003

 

...та бізнес-седан Alfa Romeo 166, що також пройшов через процедуру оновлення:

Alfa Romeo 166 2004MY at IAA-2003

Alfa Romeo 166 2004MY at IAA-2003

Як Вам наведений вище перелік?

Погодьтеся, непогана пропозиція як для стенда одного виробника, до того ж не найбільшого в світі.

Але справжньою прикрасою була потужна модель для туризму під назвою Alfa Romeo 8C Competizione. Для мене досі залишається загадкою, чому було обрано саме таку назву для авто, сутністю якого з самого початку було зовсім не Competizione — тобто, змагання — а комфортабельні подорожі із потужним запасом тяги та гідним акустичним супроводженням, що їх забезпечував силовий агрегат.

Ось де не було ніякого конфлікту сенсів — так це у початковому індексі у назві: за початковим задумом задумом інженерів, запас тяги та звуковий перформанс гарантував 400-сильний 4.2-літровий компресорний 8-циліндровий двигун, на що й вказує «8C». 

Alfa Romeo 8C Competizione at IAA-2003

Втім, коли справа дійде до виробництва, 4.2-літровий компресорний двигун замінять на модифікований агрегат Maserati потужністю 450 к.с. на 7000 об/хв та із обертаючим моментом 470 Нм на 4750 об/хв, який у дуеті із модною на той момент роботизованою 6-ступеневою коробкою дозволяв прискорюватись до 100 км/год за 4.2 с (між іншим, окрім коробки, розташованої за схемою transaxle, у трансмісії було використано диференціал із самоблокуванням). Але знов-таки, показники динаміки стануть відомі пізніше, коли машина отримає статус серійної моделі.

А на Франкфуртському автосалоні-2003 найбільшу зацікавленість викликав не компресорний двигун та його потужність — найбільш бурхливу реакцію викликала зовнішність. І спробуйте сказати, що захоплені відгуки переважної частини відвідувачів були дещо перебільшені! Реакція Міхаеля Шумахера не дасть збрехати: дебют вийшов дійсно приголомшливим:

Alfa Romeo 8C Competizione and M Schumaher at IAA-2003

Абсолютно фантастичні пропорції та пластика Alfa Romeo 8C Competizione — справа рук геніального Вольфганга Еггєра, який на той момент очолював Центр Стилю Alfa Romeo (доречі, лівіше на фото поруч із Шумахером саме він). «Пристрасть до Alfa Romeo — це не питання національності. Можливо, саме тому Alfa є одним з найбільш міжнародних автовиробників — бо тут мають уявлення про чисті лінії... Про те, що саме є необхідним... Про ідеальні форми... І тому Alfa робить найкрасивіші в світі автомобілі» — сказав якось пан Еггєр. Гадаю, за його ім'ям Ви вже здогадались, що за своїм походженням він — німець, тобто зовнішність однієї з найкрасивіших в світі моделей Alfa Romeo створив зовсім не етнічний італієць. Але хіба це робить 8C Competizione хоч трошечки менш фантастичною?

Alfa Romeo 8C Competizione at IAA-2003

Цікаво, що невдовзі не тільки сама 8C Competizione стала серійним автомобілем, а й деякі її елементи стали фірмовою відзнакою міланських красунь — якщо говорити про екстер'єр, мова, звісно, в першу чергу йде про стиль колісних дисків, які в такому вигляді ніколи не встановлювались на серійну 8C Competizione, але стали справжньою прикрасою пакета «Turismo Internazionale». Його встановлювали на інші серійні шедеври Alfa Romeo — при нагоді зверніть увагу на 159 TI або на Brera TI. Не впізнати ці колеса просто неможливо!

Alfa Romeo 8C Competizione at IAA-2003

Продовжуючи тему екстер'єру, треба зазначити, що характерна форма передньої та задньої оптики надихнула дизайнерів, що працювали над компактною Alfa Romeo Mi.To, що вийшла на ринок у 2008 році. І хоча модель В-класу вдалася дизайнерам далеко не настільки бездоганно, як 8C Competizione, але в плані впізнаваності Mi.To все вийшло якнайкраще: по-перше, не виникало жодних сумнівів, що перед тобою саме Alfa Romeo. А по-друге, якщо Ви були хоч трошки в темі автомобільного життя, то не виникало й питань щодо того, яка модель слугувала прикладом фірмового стилю.

Alfa Romeo 8C Competizione and MiTo

Alfa Romeo 8C Competizione and MiTo

Інтер'єр Alfa Romeo 8C Competizione авторства Хуана Мануеля Діаса також став базою для створення одного з найкращих автомобільних салонів — мова про згадану вище парочку Alfa Romeo 159/Alfa Romeo Brera. Еггєр як керівник Центру Стиля, побачивши скетчі пана Діаса, зрозумів: зсередини нове флагманське купе Alfa Romeo має виглядати саме так! Коментарі тут просто зайві: ось так концептуальна 8C Competizione виглядала з місця водія (це версія, яку привезли на Паризький автосалон-2004)...

Alfa Romeo 8C Competizione interior at IAA-2003

...a ось такими вийшли зсередини цілком серійні Alfa Romeo 159/Alfa Romeo Brera, виробництво яких почалося у 2005 році:

Alfa Romeo 159 interior

Не те, щоб от просто «знайдіть 10 відмінностей», але в когось виникають сумніви щодо спадковості фірмового стилю, продемонстрованого концептом 8C Competizione?

Ото ж бо й воно.

Шедевр зовні. Шедевр зсередини. Шедевр у деталях.

Дякуємо, пане Еггєр. За 20 років після концептуального дебюту вона все така ж фантастична.

Alfa Romeo 8C Competizione

 

Серійна Alfa Romeo 8C Competizione під час одного з Alfa-днів у фірмовому Museo Storico

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine