Версия для печати

Jaguar X-Type: вибір Її Величності Королеви

08 декабря 2021
(1 Голосовать)
Author :  

queen-elizabeth-2-spotted-driving-jaguar-x-type-estate-near-the-windsor-castle

Нещодавно британські медіа в черговий раз вибухнули формулюваннями накшталт «Королеву помітили за кермом». В принципі, в цьому нема нічого дивного: Єлізавета II, не дивлячись на свій 95-річний вік, продовжує особисто і регулярно керувати автомобілями з гаража Її Величності.

Але зараз, станом на кінець 2021 року, як на мене досить цікаво виглядає авто, на якому пересувалася Королева Великобританії...

Тож, за кермом якої моделі вчергове було помічено Єлізавету II?

Bentley? Range Rover?

Ні. Героєм публікацій ряда європейських ЗМІ став універсал Jaguar X-Type Estate зразка 2008 модельного року тобто, мова про оновлений варіант Jaguar X-Type, який дебютував у жовтні'2007 під час автомобільного форуму у Кенері-Ворф (Лондон). Як такий X-Type презентовали на Женевському автосалоні-2001 і був частиною виробричої програми Jaguar по збільшенню щорічного об'єму продажу (у підсумку, за час виробництва у 2001-2009 роках збудували близько 350 тис. Jaguar X-Type).

queen-elizabeth-ii-spotted-driving-jaguar-x-type-estate-near-the-windsor-castle

Її Величність Королева Об'єднаного Королівства Єлізавета II за кермом Jaguar X-Type Estate.

фото BBC

Таким чином, Королева Єлізавета II керувала однією з наймасовіших моделей у історії цієї британської марки, та за сумісництвом найкомпактнішою — більше демократичнішого авто, ніж X-Type, у лінійці Jaguar не було й немає. До того ж, враховуючи останній рік випуску даної моделі, виходить, що машині в будь якому випадку вже більше десятка років.

Доречі, про строки: цей універсал знаходиться у придворному гаражі не перший рік — Її Величність бачили за кермом Jaguar X-Type Estate ще у 2013 році (особисто я б не здивувався, дізнавшись, що мова йде про дизельну модифиікацію).

Сама Її Величність Королева вже традиційно була у сонцезахисних окулярах та хустці.

queen-elizabeth-ii-spotted-driving-jaguar-x-type-estate-near-the-windsor-castle

фото BBC

Така собі бабуся на далеко не новому Jaguar — але між іншим, вона керує автотранспортними засобами з 19 років (з того моменту, як у 1945 році добровільно приєдналася до Жіночої Теріторіальної Допоміжної Служби британської армії та вивчилася на водія). Доречі, Єлізавета II є єдиною особою у Британії, що має цілком офіційне право керувати автомобілем без посвідчення, що й робить — таку можливість їй надає так званий «монарший привілей»: за британськими законами права на керування автомобілем видаються іменем Королеви. І якщо вже так, то цілком логічно, що монарх — це особа, яка має право керувати автомобілем за замовчанням.

А повертаючись безпосередньо до машини, якою керувала Її Величність, хочеться нагадати, що це не просто найкомпактніша та одна з наймасовіших моделей у історії Jaguar. 

Як вже було зазначено вище, X-Type дебютував на Женевському автосалоні-2001 — і вже невдовзі після офіційного дебюту як його тільки не називали... «НедоJaguar», «Ford з емблемою Jaguar» і тому подібне.

queen-elizabeth-2-spotted-driving-jaguar-x-type-estate-near-the-windsor-castle

Виною всьому було використання фордівської технічної бази моделі Mondeo (з 1989 по 2008 рік британський виробник належав Ford Motor Company) — при тому, що, наприклад, показник колісної бази був більшим за аналогічний у Mondeo, а ходова частина хоча принципово й повторювала рішення у Ford Mondeo (попереду стійки McPherson, позаду багатоважільна конструкція Quadralink), була повністю переналаштована, щоб надавати власнику саме ягуарівські відчуття.

Але як це часто-густо буває, гвалт щодо сутності автомобіля підтримували люди, які ніколи не те, що не володіли Jaguar X-Type, а й за кермом цієї моделі жодного разу не сиділи.

При цьому факт залишається фактом: не дивлячись на свій компактний формат, X-Type цілком та повністю підтверджував своє право носити ім'я Jaguar, починаючи із зовнішності та закінчуючи ходовими якостями. Воно й не дивно: вимоги до абсолютно нового Jag були досить високими, оскільки головними суперниками по преміум-сегменту цього ринкового класу були Audi A4, BMW 3 Series та Mercedes C-Klasse. І щоб там не казали скептики, в сенсі впізнаваності та емоціональності сприйняття, X-Type вийшов саме таким, як було треба, щоб надати покупцям великої «німецької трійці» цікаву альтернативу.

queen-elizabeth-2-spotted-driving-jaguar-x-type-estate-near-the-windsor-castle

По-перше, суто зовні у Вас просто не було шансів помилитися: так не міг виглядати жоден «німець», преміальні «італійки» чи «японці» теж мали зовсім інакшу стилістику екстер'єру. Це був саме Jaguar — і за те, як вдало у компактному форм-факторі було втілено фірмову стилістику, треба дякувати генію Джеффа Лоусона (доречі, це був останій Jag, зовнішність якого створювася під його керівництвом — причому, дизайн-директор Jaguar так і не побачив серійного втілення цієї своєї роботи, оскільки помер у 1999 році). 

А по-друге, за зовнішньою індивідуальністю крилася досить цікава технічна начінка: з самого початку виробництва Jaguar X-Type можна було придбати у повнопривідному варіанті. Причому, у перший рік продажів це був єдиний можливий варіант трансмісії, яка спочатку працювала або з 2.5-літровим 195-сильним, або 3-літровим 230-сильним атмосферним бензиновим V6. У 2002 році з'явилася базова передньопривідна 2.1-літрова 6-циліндрова бензинова версія потужністю 156 к.с. (усі бензинові двигуни працювали або з 5-ступеневою «механікою», або ж «автоматом» з такою ж кількістю швидкостей), а у 2003 році завдяки X-Type на ринок вийшов перший в історії 4-циліндровий дизельний Jaguar: його 2-літровий двигун мав потужність 128 к.с. на 3800 об/хв та цілком солідні 330 Нм тяги вже на 1800 об/хв. Цей двигун пропонувався тільки у тандемі з 5-ступеневою «механікою».

Наступного року, у січні-2004 англійска марка знов шокувала традиціоналістів: відтепер Jaguar можна було придбати не тільки з дизелем, а й з кузовом «універсал». А повертаючись до дизельних двигунів, варто зазначити, що з 2003 року випускався також 2.2-літровий Jaguar X-Type потужністю 152 к.с. (після оновлення машина 2008 модельного року мала вже 155 к.с.), що мав обертаючий момент 360 Нм на 1800 об/хв. Його пропонували вже з 6-ступеневою механічною коробкою. У останній рік виробництва був доступний ще й 145-сильний варіант цього двигуна із фільтром твердих часток (DPF-фільтром) — його пропонували як з 6-ступеневою «механікою», або із 6-ступеневим «автоматом».

queen-elizabeth-2-spotted-driving-jaguar-x-type-estate-near-the-windsor-castle

Інтер'єр Jaguar X-Type

Враховуючи, що певний період часу у «дофордівську» епоху Jaguar мав серйозні проблеми з якістю та надійністю, при створенні X-Type цим властивостям було приділено особливу увагу. Як пізніше було доведено щоденною експлуатацією, з надійністю у Jaguar X-Type не було серйозних проблем.

Нажаль, цкування профільними та не дуже профільними ЗМІ створило автомобілю не дуже гарний імідж — не дивлячись на класну зовнішність та дуже пристойний технічний рівень. Це призвело до того, що продажі були нижчими, ніж було заплановано — і кожний проданий X-Type приносив Jaguar не прибуток та нових клієнтів, а близько 4700 євро збитків...

queen-elizabeth-ii-spotted-driving-jaguar-x-type-estate-near-the-windsor-castle

Втім, збитки все одно не роблять машину гіршою, ніж її створили інженери та дизайнери. І тим приємніше бачити, що через стільки років після зняття цього Jaguar з виробництва в нього залишаються прихильники — і особливо приємно, що X-Type досі цінує Її Величність Королева Великобританії.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Jaguar Cars

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев