Рекордний рік Porsche: серія підкорень Нюрбургрингу

21 июля 2021
(0 голосов)
Author :  

porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Частіше за все під формулюванням «рекордний рік», яке використовують стосовно автовиробника, мають на увазі добрий результат продажів за минулий період. Однак, за останній рік у Porsche продемонстрували, що таке формулювання може мати й інше значення...

Перш, ніж перейти безпосередньо до суті цього матеріалу, варто згадати, яким для європейського автомобільного ринку був попередній рік. Це, як мінімум, дозволить краще зрозуміти природу того періоду, про який далі піде мова.

Тож, маємо беззаперечний факт: 2020-й став рекордним за рівнем падіння продажів у Старому Світі.  Були місяці, коли європейську автомобільну спільноту охоплювала справжня паніка. Воно й не дивно: спад у січні та лютому на рівні 7.5-7.4% (відповідно) був істотним та настрій не покращував, але те, що відбувалося у перші місяці весни-2020 інакше, як жахіттям наяву не назвеш: березень, коли стало зрозуміло, що коронавірус почав крокувати світом, показав спад ринку на рівні 55.1%. Далі був квітень: -76.3%. У травні ситуація покращілася (-52.3%), однак наприкінці весни вже було зрозуміло, що падіння ринку, що вимірюється не просто двозначними цифрами, а десятками відсотків, точно боляче вдарить по результатах усього 2020 року. 

При цьому попереду була абсолютна невідомість.

Коли на початку поточного року прийшов час підбивати підсумки, стало зрозуміло, що європейський ринок нових легкових авто у 2020 році втратив 23.7% свого обсягу збуту. У кількісному вираженні падіння склало 3 млн авто. Для порівняння: у 2019 році Німеччина як найбільший європейський ринок поглинула 3 млн 607 тис нових авто. Враховуючи, що у 2020-му покупці Німеччини придбали 2 млн 917 тис авто (-19.1%), виходить, що у 2020-му з автомобільного ринку Європи фактично зник обсяг, що приблизно дорівнює ще одній Німеччини.

Доречі, що стосується німецького ринку: серед інших великих автомобільних ринків Старого Світу він постраждав менш за все. Наприклад, п'ятий за розміром іспанський ринок у 2020 році втратив 32.3% (було продано 851 тис авто проти 1 млн 258 тис у 2019 році). Четвертий за розміром ринок Італії скоротився на 27.9% (продали 1 млн 381 тис авто проти 1 млн 917 тис у 2019 році). Франція, яка займає у Європі третє місце за ємністю ринку, у 2020 році просіла на 25.5% (1 млн 650 тис авто проти 2 млн 214 тис у 2019 році). Британці зі своїм другим за розміром ринком у Європі втратили 29.4% (продано 1 млн 631 тис авто проти 2 млн 311 тис у 2019 році).

Про Німеччину, як головний ринок Старого Світу, вже було згадано раніше.

Таким чином, чотири з п'яти найбільших європейських ринків, на яких в рік продається по кілька мільйонів нових авто, втратили десятки процентів у порівнянні з своїми нормальними показниками.

Для будь-якого автовиробника в подібних умовах просто втримати продажі в межах мінімально можливого спаду — вже успіх. Тож, втрату 3% загальних продажів Porsche за підсумком 2020 року можна було б вважати цілком гідним спротивом пандемії.

Однак, у компанії вирішили, що знак «мінус» у підсумку річної роботи — це, як не крути, мінус. І такий підсумок потребує гідної компенсації.

porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Наявна частина компенсаційного процесу почалася влітку минулого року, коли 24 липня тест-пілот Ларс Керн за кермом 630-сильної повнопривідної Panamera Turbo S 2021 подолав коло Нюрбургрингу за 7 хв 29.81 с (мова йде про подовжену конфігурацію оновленого повного кола Північної Петлі довжиною 20 км 832 метри). Таким чином, було встановлено рекорд для представницьких моделей, а також відчутно покращено результат Porsche Panamera, що його було встановлено у 2016 році. Тоді той таки Ларс Керн за кермом Panamera у «звичайній» версії Turbo зразка 2017 модельного року потужністю 550 к.с. пройшов коло Ринга за 7 хв 38.46 с — тобто, показник 4-річної давнини було покращено одразу майже на 13.5 секунд!

porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Доречі, рекорд Ринга серед представницьких моделей було встановлено за кілька днів до того, як у Porsche офіційно презентували оновлену Panamera 2021 модельного року.

Судячи з усього, такий хід себе виправдав, оскільки на початку поточного літа відбулося дещо дуже схоже, але вже з іншим представником модельної лінійки Porsche: 17 червня компанія повідомила, що Ларс Керн за кермом Cayenne Coupe встановив рекорд Нюрбургринга для серійних кросоверів, подолавши коло за 7 хв 38.925 с. Так само, як у випадку з оновленою Panamera, на якій рекорд було встановлено інкогніто, у Porsche майже два тижні тримали інтригу відносно того, яке ім'я має рекордний кросовер — і лише витримавши паузу, повідомили, що мова йде про нову 4-літрову 640-сильну версію, що отримала назву Cayenne Turbo GT. 

 porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Цікаво, що встановивши рекорд Ринга серед серійних кросоверів, Porsche Cayenne Turbo GT відібрав звання найшвидшої моделі даного класу у іншого авто, яке створено на модульній платформі MLB Evo — а саме, Audi RS Q8, який у листопаді 2019 року подолав тоді ще «коротке» коло Ринга (20.6 км) за 7 хв 42.253 секунди.

От тільки на відміну від 600-сильної RS Q8, 4-літровий твін-турбовий V8 під капотом Porsche Cayenne Turbo GT має на 40 к.с. більшу віддачу. Додайте до цього увесь той досвід налаштування силових агрегатів та різноманітних шасі, який мають інженери Porsche (особливо у частині перегонів, що дуже істотно для заїздів по Нюрбургрингу) — і стане зрозуміло, яким чином Cayenne Turbo GT більше, ніж на 3 секунди покращив час свого співплатформеного родича. І це з урахуванням загальної довжини трека, яка у порівнянні з листпадом-2019 збільшилася на 200 метрів — тобто, Cayenne Turbo GT пройшов більшу відстань, одночасно показавши кращий показник проходження кола Нюрбургринга.

porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Таким чином, менше ніж за рік — з липня'2020 до червня'2021 — у Porsche записали на свій рахунок два рекорди Нюрбургринга. Але це літо продемонструвало, що в якості повноцінної компенсації за дуже непростий коронавірусний рік компанія бачить навіть не два рекордних показники у своїх вагових категоріях, а серію рекордів із фіналом у вигляді кращого часу у абсолюті.

Тобто, була встановлена мета вибороти звання виробника найшвидшого серійного дорожного авто.

Для цього треба було покращити час 6 хв 48.07 с, який належав 730-сильному Mercedes-AMG GT Black Series.

І їм це вдалося: у червні поточного року заводський тест-пілот Ларс Кернс за кермом 700-сильного Porsche 911 GT2 з пакетом опцій Manthey Performance Kit встановив кращий час серед усіх серійних дорожних моделей.

porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Безумовно, маючи певний досвід, можна з першого погляду зрозуміти, що з цим 911 GT2 щось не так. Та навіть і не маючи напрацьованого погляду, додавання до офіційної назви слів Manthey Performance Kit досить чітко дає зрозуміти, що «звичайний» GT2 у цьому виконанні досить серйозно вдосконалено.

Річ у тім, що Manthey Racing — це команда, що приймає участь у професіних перегонах (наприклад, 24-годинному марафоні на Ринзі), контрольний пакет якої належить Porsche. Тому Porsche 911 GT2 Manthey Performance Kit цілком логічно отримав серйозний перелік модификацій.

І хоча 3.8-літровий твін-турбовий 700-сильний «боксер» та 7-ступенева коробка PDK залишились стандартними, шасі, гальма та аеродинамічний пакет кузова було допрацьовано. Наприклад, колеса Weissach Package виконано з магнієвого сплаву (-11.4 кг непідрессореної ваги), у гальмівних маханізмах використано нові гальмівні колодки, аерокіт (накладки на передньому бампері та задніх колесах, «щит» під кузовом в районі передньої вісі, заднє антикрило, дифузор) дозволив збільшити притискну силу на 200 км/год з 49 до 70 кг в передній частині та з 93 до 200 кг в задній частині кузова.

  porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Як результат, 6 хв 43.30 с — і звання найшвидшого серійного автомобіля (нижня цифра (6 хв 38.84 с) — це час, за який було подолано стару конфігурацію Ринга довжиною 20.6 км).

Причому, виробник наголошує, що усі модификовані деталі, які з'явилися у переліку обладнання Porsche 911 GT2 Manthey Performance Kit, входять до переліку Porsche Tequipment та можуть бути придбані у будь-якому Порше Центрі у світі. Це дозволяє надавати гарантію на автомобіль так само, як на суто заводський 911 GT2.

Зверніть увагу: такого результату вдалося добитися на 911-му попередньої генерації 991, оскільки у актуальної генерації 992 версії GT2 ще просто немає. Отже, попереду нова спроба поліпшити час проходження кола Нюрбургринга.

Доречі, про 911: якщо Ви задавалися питанням «навіщо хтось витрачає немаленькі гроші на придбання не дуже практичного та досить тісного 911, якщо є набагато практичніші, комфортабельні і при цьому досить швидкі Cayenne та Panamera?» — порівняйте час проходження Ринга, який був продемонстрований на оновленій Panamera (7 хв 29.81 с) та Cayenne Turbo GT Coupe (7 хв 38.925 с) з часом, який знадобився для подолання кола на 911 GT2 RS Manthey Performance Kit (6 хв 43.300 с).

Між «ринговими» показниками топових 911 та Panamera з Cayenne Coupe за мірками спортивного світу лежить справжня прірва!

porsche-record-year-series-2020-2021-at-nurburgring-nordschleife-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Підіб'ємо підсумок: з минулого літа до нинішнього за кермом Porsche встановлено три рекорди Нюрбургринга протягом року, включно з абсолютно кращим часом проходження кола серед серійних моделей...

Що й казати, коронавірусний 2020-й дійсно був важким. Але компенсація за нього вийшла більше, ніж пристойною!

Згодні?

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Porsche AG

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за допомогу у подготовці матеріалу.

Інформацію о наявності та комплектаціях гами моделей Porsche можна отримати за адресою: Дніпро, Запорізьке шосе, 37Д

або за телефоном: (+38056) 377-77-77

(у будні з 9.00 до 19.00, у суботу з 9.00 до 18.00, у неділю з 10.00 до 14.00)

www.dnipro.porsche.ua

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine