Версия для печати

Новий Nissan серії Z: без шансів для Європи?

16 сентября 2020
(0 голосов)
Author :  

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

На фото перед собою Ви бачите модель, яку фанати невдовзі почнуть завозити з Штатів, а британці будуть привозити собі «справжні Z» з правим кермом.

Звідки така впевненість? Бо світ, тим паче автомобільний — не надо лагідна штука.

Не дивлячись на глобалізацію та частково розмитий авторитет японської техніки, серед поціновувачів спортивної техніки за розумні гроші все ще є кілька неформальних об'єднань, кожне з которих впевнене: їх улюбленці кращі за суперників. Фанати Honda впевнені, що Civic Type R чи NSX фактично еталони, кожен в своєму класі. Шанувальники Mazda впевнені, що нічого більш прогресивного, ніж роторний двигун, встановлений на Cosmo Sport у 1967 році, так і не з'явилося. А поціновувачі Toyota Supra поглядають на все це із спокоєм свідків живої легенди.

При цьому є ще одна спільнота, члени якої можуть задати одне питання: «що знав світ про Civic Type R, NSX, Cosmo Sport та Supra, коли ми вже були визнаними орієнтирами серед спорткарів?».

І сперечатися з ними, чесно кажучи, не варто: все ж таки перший Nissan Fairlady 240Z дизайна Йошихіко Матсуо (який нещодавно пішов від нас) був представлений у 1969 році та швидко став знаковою фігурою свого сегменту. 

Nissan Fairlady Z432 1969

Nissan Fairlady 240Z first generation (S30) 1969

Nissan Fairlady Z432/240Z (зверху/знизу) першої генерації (S30) зразка 1969 року. Z432 була топ-версією з 2-літровим 160-сильним двигуном від Nissan Skyline GT-R. Цифра «4» у назві  4 клапани на циліндр, цифра «3» — відповідно, 3 карбюратори Mikuni у системі живлення, а «2» — кількість розподільчих валів. У трансмісії був використаний диференціал з частковим блокуванням. Таких авто зробили всього 420 штук, оскільки їх вартість була майже вдвічі вищою за звичаний Fairlady Z. Був ще суто омологаційний варіант Z432R, який на ринку Японії використовували для раллі: такі авто мали виключно помаранчевий колір, чорний матовий капот... На початку цьго року одну з таких машин продали на аукціоні за $900 тисяч!  

Звичайний Fairlady Z для ринку Японії мав рядний 6-циліндровий 2-літровий атмосферний одновальний двигун потужністю 130 к.с., а версія 240Z для США пропонувалась з 2.4-літровою  «шісткою» із подвійними карбрюраторами Hitachi у системі живлення, завдяки чому авто мало потужність 151 к.с. 

Тож, давайте перейдемо до автомобіля, показаного вчора у Йокогамі, який поки що має назву «Z Proto» — тобто, «прототип нового Nissan серії Z». Мова йде про ту саму машину, перша інформація щодо якої з'явилася ще наприкінці жовтня минулого року.

Нагадаю: тоді стало відомо, що у Nissan готуються до заміни актуального передньомоторного задньопривідного купе 370Z, яке, між іншим, було презентовано наприкінці 2008 року на автосалоні у Лос-Анджелесі. Так, машина пройшла через декілька оновлень, але по факту — це все ще шоста генерація ніссанівської «Зедки». Під капотом Nissan 370Z розташовано 3.7-літровий атмосферний V6 потужністю 330 к.с. на 7000 об/хв та максимальні 366 Нм на 5200 об/хв, що за допомоги 6-ступеневої механічної коробки швидкостей забезпечує прискорення з місця до 100 км/год за 5.2. с (європейська специфікація зразка 2015 модельного року).

Є й більш потужна версія NISMO 370Z: 355 к.с. на 7400 об/хв, 374 Нм на 5200 об/хв та 5.1 с.

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

Зрозуміло, що новий Nissan серії Z повинен перевершити наведені вище показники. За рахунок чого інженери збираються це зробити та що змінилось за майже рік з моменту появи перших даних про майбутню зміну генерацій цієї моделі?

Презентував прототип нової «Зедки» CEO Nissan Макото Ушида, в якого першою машиною була... Fairlady Z. Він не уточнював, про яку саме генерацію та версію йде мова, але сам факт — більш ніж красомовний та цілком у японському стилі: компанію очолює людина, яка багато років є відданим шанувальником марки.

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

Ушида-сан зауважив, що Z Proto — це не концепт-кар, а саме прототип, причому досить близький до виробництва, від зовнішності, яка створювалась із урахуванням вимог аеродинаміки серійного авто, до жорсткості кузова на скручування. «Для нас саме таке поєднання зовнішності, відчуттів та потужності є справжнім втіленням Z» — сказав Макото Ушида, маючи на увазі стиль нової машини (який є розвитком більше, ніж 50-річної історії ніссанівської Z-серії) та  філософію збереження безпосереднього зв'язку між водієм та автомобілем, яка закладена у Z Proto.

Про що саме мова? 

Про те, що попередня інформація підтвердилась: нова «Зедка» справді матиме твін-турбовий V6 та 6-ступеневу механічну коробку швидкостей. Під час презентації Ушида-сан не уточнював, про який саме робочій об'єм двигуна йдеться та яку потужність отримали інженери, але деяка інформація в нас все ж таки є — причому, стосується вона цілком серійної машини. А саме: Infiniti — люксовий підрозділ Nissan — з 2016 року випускає задньопривідне купе Q60, що пропонується покупцям як у варіанті з 2-літровим 211-сильним турбомотором, так і з... твін-турбовим V6 робочім об'ємом 3 літри (405 к.с. на 6400 об/хв та 475 Нм на 1600 об/хв). 

Infiniti Q60 2016MY US-spec

Infiniti Q60 2016MY US-spec interior

Цей апарат, маючи 7-ступеневий «автомат» та споряджену вагу 1785 кг, прискорюється з місця до 100 км/год за 5.1 секунди. Таким чином, вже зараз Nissan має досить важку машину, компоновка та двигун якої становлять собою необхідну базу, а стартова динаміка знаходиться на рівні топового NISMO 370Z. 

Тепер уявіть, що буде, якщо зменшити вагу авто з одночасним збільшенням потужності двигуна...  

Власне, Ушида-сан саме про це й говорить: «ми хотіли, щоб за кермом нашого авто ви відчували потужність та захоплення». Подивимось, які саме цифри віддачі двигуна та динамічних характеристик отримала команда, що працювала над серійним варіантом Z Proto. Повинно вийти щось ну дуууже цікаве, оскільки голова Nissan впевнено говорить, що новачок стане фактичним доказом того, що компанія — дослівно — «здатна робити те, на що інші не наважуються, від А (мається на увазі новий електричний кросовер Ariya) до Z (все зрозуміло, правда?)».

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

Зовнішністю машини займалися у Японії — і за виключенням дивакуватого строго прямокутного прорізу фальшрадіаторної решітки, виглядає автомобіль просто блискуче. Хоча Альфонсо Альбаіса — вице-президент Nissan по дизайну — говорить, що поєднати ретро-стилістику та сучасні решення, спрямовані у майбутнє, було важко. «Наші дизайнери зробили просто незліченну кількість сектчів та нарисів, намагаючись виявити головні риси зовнішності минулих генерацій, які допомогли їм здобути прихільність покупців по всьому світу».

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

Головні елементи зовнішності — це, звичайно, світлодіодна головна оптика з напівколами денних ходових ліхтарів (як у 240ZG 70-х років), прямокутний проріз фальшрадіаторної решітки (який з'явився ще у найпершої генерації та який ми пам'ятаємо у 350Z/370Z «нульових» років) — і звичайно, характерний силует кузова, який вперше з'явився на Fairlady Z зразка 1970 модельного року.

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

   is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

Доречі, про ім'я: презентувавши прототип нової серії Z, ніссанівці навіть не намагалися приховати шильдик з відродженою назвою Fairlady Z, пояснюючи це тим, що нібито таке ім'я отримав прототип для презентації у Японії. Побачимо, яке ж ім'я у підсумку отримає це купе — ставки на індекс «400Z» все ще досить високі.

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

Кілька слів про інтер'єр.

Оскільки мова йде про драйвове купе як для щоденної експлуатації, так і для періодичного виїзду на трек, спеціалісти, що займалися салоном нової «Зедки», консультувалися з професіоналами автоспорту. У підсумку Nissan запевняє, що інтер'єр відчувається як рукавичка, що ідеально сіла на руку — все на своїх місцях, нічого зайвого.

Цікаво, що розмістивши на місці класичної панелі приладів 12.3-дюймовий цифровий дісплей, інженери вирішили, що нема ніого кращого, ніж виводити на нього інформацію у вигляді перевірених часом та впізнаваних круглих шкал. При цьому тахометр розташовано таким чином, щоб його червона зона починалася десь на рівні часової позначки «рівно 12».

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

І можна було б вже радіти появі на ринку спорткарів нової цікавої моделі, але...

Події 2020-го року призвели до того, що у середині літа Nissan були вимушені запланувати 30%-е падіння глобального обсягу виробництва до кінця цього року. Тобто замість 4.6 млн авто, які Nissan Motor Corporation реалізувала за попередній фінансовий рік (який традиційно для Японії завершився у березні) у 2020-му вийде майже на 1.2 млн авто менше. 

Невеселі перспективи — особливо на тлі того, що очікування 30%-го падіння виробництва наклалося на початок реструктуризації компанії. Річ у тім, що 2019-й рік став першим для Nissan за останні 11 років, що завершився збитково.

А тепер дозвольте повернутися до того, з чого почав: чому Nissan Fairlady Z скоріше за все почнуть завозити з Штатів, а британці на замовлення привозитимуть собі оригінальну «Зедку».

Спробуйте пригадати: коли в останнє Ви бачили на вулиці не те, щоб актуальний Nissan 370Z, а взагалі «Зедку». Хоча б яку-небудь: 350-й теж підійде.

Отож. Це екзотика, і судячи за рішенням Nissan не тільки в Україні, а у Європі загалом. Тож, нема чого дивуватися: у штаб-квартирі компанії вирішили, що не будуть завозити новий Nissan серії Z до Старого Світу. «Ми не бачимо у цьому бізнесового сенсу».

is-new-nissan-fairlady-z-have-no-chanse-in-europe

Тож, скоріше за все тим, хто захоче придбати новий потужний 2-місний Nissan у континентальній частині Європи, доведеться замовляти собі машину з США.

Я ж кажу: автомобільний світ — не надо лагідна штука...

 

текст — Юрій Бугаєв

іллюстрації — Nissan Motor Co.

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев