Версия для печати

Ferrari SP51: виробництво унікальних шедеврів триває

28 сентября 2022
(1 Голосовать)
Author :  

one-off-ferrari-sp51-astonishing-masterpieces-production-going-on

Останнього разу ми зверталися до теми унікальних Ferrari трошки менше року тому. І от сьогодні у casa del Cavallino rampante презентували свій черговий шедевр. Який так само, як і герой нашої минулої публікації, буде створений у єдиному примірнику...

Нагадаємо: минулого разу мова йшла про Ferrari BR20.

Той автомобіль був створений на базі повнопривідного турера Ferrari GTC4 Lusso з 6.2-літровим атмосферним V12 потужністю 690 к.с. на 8000 об/хв.

Ferrari BR20 one-off

Ferrari BR20 one-off 2021

Техніка, про яку мова піде цього разу, теж має у моторному відсіку канонічні для Ferrari 12 циліндрів.

Однак, базою для Ferrari SP51 — саме таку назву має новітній one-off з Маранелло — стала не максимально практична та «всепогодна» повнопривідна модель, а навпаки: підкреслено егоістичний задньопривідний 2-місний спайдер 812 GTS. Нагадаю, мова йде про найпотужнішу модель цього класу в історії Ferrari, оскільки під капотом у 812 GTS знаходиться скажений 12-циліндровий атмосферний 6.5-літровий двигун потужністю 800 к.с. на 8500 об/хв (максимальний обертаючий момент у 718 Нм доступний на 7000 об/хв).

Ferrari 812 GTS world premiere 9 sept 2019

8 вересня 2019 року. Світовий дебют Ferrari 812 GTS. Ця модель стала першим 12-циліндровим спайдером від Ferrari за останні 50 років

 

Якщо Вам здавалося, що створити відкрите авто, яке було б красивіше Ferrari 812 GTS, м'яко кажучи непросто, то голова Центру Стилю Ferrari Флавіо Манцоні — саме та людина, яка появою SP51 довіла: це цілком можливо.

Одразу було зрозуміло, що мова йде про ще одного представника серії Special Projects — і що машина буде створена під конкретне замовлення у єдиному екземплярі. Звичайно, у Ferrari не говорять, хто саме замовив SP51. Але вже на етапі скетчів було зрозуміло, що давній тайванський клієнт-колекціонер залишиться задоволеним.

Ferrari SP51 one-off sept-2022 sketch

Ferrari SP51 one-off sept-2022 sketch

Як на Вашу думку, що треба зробити із дуже красивою моделлю із жорстким підйомним дахом для того, щоб відчутно покращити її силует?

Давайте для того, щоб трошки полегшити відповідь на це питання, додамо сюди досить вагомий момент: мова йде про дуже особливий автомобіль, який якщо й потраплятиме на дороги загального користування, то вкрай рідко. І якщо потрапить під дощ, то хіба десь на озері Комо, у травні, коли власник вирішить завітати зі своїм чотирьохколісним скарбом на Villa d'Este...

Коротше кажучи, власник SP51, порадившись із дизайнерами Ferrari, вирішив... що дах йому не потрібен як такий. А й дійсно: ми говоримо про колекційну модель, тобто експлуатація 365 днів на рік їй точно не загрожує. Тому чому б не зробити автомобіль настільки красивим, наскільки це можуть у Дизайн Центрі Ferrari?

Ось що вийшло у підсумку роботи дизайнерів під керівництвом сіньора Манцоні.

Браво!

one-off-ferrari-sp51-astonishing-masterpieces-production-going-on

one-off-ferrari-sp51-astonishing-masterpieces-production-going-on

Зрозуміло, аеродинаміку кузова, в якого даху зовсім нема та ще й задня частина помітно змінилася, пропрацьовували із максимальною увагою. Так за передніми колесами з'явилися вентиляційні прорізи, прикриті карбоновими щитками, а за головами власника SP51 та його пасажира встановили карбоновий спойлер-«місток» між двома рел'єфними обтикачами. 

Ну, і яка Ferrari без справжніх естетських перлинок!

Придивіться до коліс: вони створені спеціально для SP51 та мають карбонові «крильця» на кожній спиці — причому, колір цих карбонових елементів тон-в-тон співпадає із кольором масивної карбонової вставки у передньому бампері. Загалом, передня частина повністю індивідуальна, аж до головної оптики, що була розроблена спеціально для SP51. Та сама картина із задньою частиною кузова: її повністю змінено і тепер фірмові подвійні ліхтарі розташовано між верхньою кромкою кузова та верхнім краєм масивного заднього бампера із інтегрованим дифузором.

Нарешті, синьо-біла стрічка, що тягнеться через увесь кузов — це данина бойовій Ferrari 410 S 1955 року.

one-off-ferrari-sp51-astonishing-masterpieces-production-going-on

one-off-ferrari-sp51-astonishing-masterpieces-production-going-on

Ледь не забув: колір Rosso Passionale — теж свій власний для SP51, отриманий серед іншого завдяки тришаровому фарбуванню. Такий кропіткий процес можуть дозволити собі одиниці, але у Ferrari, власне, нікуди й не поспішали: італійці збирають не більше 3 (трьох) подібних автівок на рік. Ціну тут оговорюють в якості необхідної умови співпраці: якщо людина хоче одну-єдину Ferrari в світі, він зазвичай вже знає, скільки це буде йому коштувати.

                                 one-off-ferrari-sp51-astonishing-masterpieces-production-going-on  

one-off-ferrari-sp51-astonishing-masterpieces-production-going-on

Також власника Ferrari SP51 наврядчи цікавить показник прискорення 0-100 км/год та максимальна швидкість — коли під капотом 6.5 літра та 800 к.с., можна взагалі не перейматися цими речами: і без того зрозуміло, що із динамічними властивостями у твого авто все гаразд. Нагадаю лише, що у «звичайної» Ferrari 812 GTS спринт з місця до 100 км/год займає, як говорить сам виробник, «менше 3 секунд», а максимальна швидкість перевищує 340 км/год.

Як гадаєте, побачимо ми Ferrari SP51 найближчим часом на одному з конкурсів елеганцій?

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Ferrari S.p.A.

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев