Зі святом 23 лютого! Зі справжнім чоловічім святом?

23 февраля 2023
(0 голосов)
Author :  

zi-svyatom-23-lyutogo-zi-spravzhnim-cholovichim-svyatom

Тягачі далекобійної техніки, бортові вантажівки, розвізні фургони і звичайно ж величезна купа армійської техніки все це рухається завдяки дизельним двигунам, патент на перший з яких рівно 130 років тому отримав Рудольф Дизель. А ще не варто забувати про сотні тисяч задоволених власників компактних хетчбеків, практичних універсалів, універсальних позашляховиків та кросоверів і навіть седанів представницького класу, що витратили на кожню подолану сотню кілометрів менше палива, ніж аналогічна техніка із бензиновими двигунами. І це я ще жодним чином не згадав про судові дизеля, бо це все ж таки не автомобільна тематика.

В будь-якому випадку, маємо, що відсвяткувати сьогодні — нарешті 23 лютого матиме справжнє святкове наповнення!

Нажаль, безглузді вимоги законодавства, створеного відвертими невігласами та масова електро-істерія під соусом турботи про навколишнє середовище істотно знизили зацікавленість покупців у моделях із дизельними двигунами під капотом (за підсумком минулого року у Європі загальна доля таких авто на ринку склала 16.4%, що на 3.1% менше, ніж у 2021 році).

Втім, це ніяк не змінює того факту, що навіть якби дизеля опинились під забороною вже завтра, вони вже принесли людству таку купу користі, що гріх не згадати дизельний двигун у його ювілей.

zi-svyatom-23-lyutogo-zi-spravzhnim-cholovichim-svyatom-130-rokiv-diselnomu-dvigunu

Отби подивитись на обличчя нащадка баварських емігрантів, що осіли у Парижі, в момент, коли йому б повідомили, скільки сотень тисяч тонн вантажу вдалося доправити замовникам — і все завдяки його винаходу, який офіційно з'явився на світ саме 23 лютого 1893 року та отримав назву за прізвищем свого винахідника: Рудольфа Дизеля.

Пан Дизель, коли був студентом, відвідував у мюнхенському «Політехнікумі» лекції професора Карла фон Лінде, де дізнався, що парові машини можуть перетворювати у роботу всього лише 6-10% теплової енергії. Це було відправною точкою у виникненні ідеї про те, як більш ефективно використовувати теплову енергію у двигуні. 

zi-svyatom-23-lyutogo-zi-spravzhnim-cholovichim-svyatom-130-rokiv-diselnomu-dvigunu

Наврядчи Вас здивує, що Рудольф Дизель, працюючи над своєю ідеєю, під час дослідів припускався помилок, що зустрів жорстку критику — і що не здався та продовжував розробляти свій «раціональний тепловий двигун». Характер та віра — без них не було б сотень тисяч тонн пального, заощадженого світовим автопромом, та гарного приводу поздоровити один одного зі справжнім святом інжінірингу. І хоча мати справу із вантажівками, армійською технікою та судами — це все ж таки переважно чоловіча робота, завдяки прогресу величезна кількість жінок охоче сідала та сідає за кермо автівок із дизелем під капотом. Тож, насправді свято сьогодні, як то кажуть, для всіх та кожного, хто відчув переваги сучасного дизельного двигуна.

А ви думали з чим я пропоную вітати один одного?)

_______________________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви робите донат для подальшої роботи Бюро — я в свою чергу роблю донат на ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5168 7422 3667 4093

 

Visa (Приват):

4149 4993 7441 6855

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Buhaiev Yurii)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine