Alfa Romeo: ювілейна корекція курсу ДОПОВНЕНО

07 февраля 2020
(0 голосов)
Author :  

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary

В червні цього року Alfa святкуватиме своє 110-річчя. В якому стані підійшов до свого чергового ювілею міланський автомобільний дім та що у нього попереду?

Кілька тижднів тому з'явився одразу ряд новин стосовно Alfa Romeo: мова йшла про найпотужнішу версію седана Giulia і про компактний кросовер. Тож, за кілька місяців до ювілею «хреста й дракона» в нас є більш, ніж суттєвий привід для роздумів про майбутнє цієї італійської марки.

Але перш, ніж перейти безпосередньо до інформації щодо майбутніх дебютів від Alfa Romeo, давайте пригадаємо, яки виглядало майбутнє італійської марки ще зовсім недавно.

Останнього разу ми розглядали найближчі перспективи Альфи два роки тому — і на той момент мова йшла про те, що до 2020 року Alfa Romeo презентує чотири нових моделі. Першою з них повинен був дебютувати кросовер, що зайняв би нішу на рівень вище моделі Stelvio і конкурував би із Audi Q7 та Volvo XC90. Для цього колісну базу машини, яку планувалося побудувати ні тій самій платформі «Giorgio», на якій створено й Stelvio, але із збільшеною колісною базою та з силовим агрегатом потужністю під 400 к.с., який першим в лінійці моделей Alfa Romeo приміряв би схему «мякий гібрид».  

Другою новинкою мав стати седан Е-класу, що почав би боротьбу за покупців в першу чергу із BMW 5 Series.

Третім новим авто мав стати кросовер гольф-класу: він мав поступово замінити Giulietta, яка дебютувала на Женевському автосалоні аж у 2010 році.

На десерт Alfa мала одразу дві 2-дверних моделі: вони мали прийняти естафету у «дорожного картинга» Alfa Romeo 4C (який, доречі, у 2019 році зняли з виробництва). Причому, вже тоді було зрозуміло, що мова не йде про наслідування: і нова Alfa GTV, поява якої очікувалась першою, і тим більше заплановане на 2022 рік повернення на ринок Alfa Romeo 8C (яка за попередніми даними мала стати гібридною) повинні були привести в автосалони публіку, яка шукає собі потужне статусне купе. При тому, що й 4С — не дивлячись на свою філософію мінімалізму та чистого водійського щастя — не була демократичною дводверкою із помірною ціною (щодо заміни, власне, Alfa 4C, то її не буде: у подальшому виробник вирішив відмовитись від моделі такого класу).

Наша попередня інформація щодо перелічених майбутніх новинок майже повністю підтвердилась, коли на початку червня'2018 Alfa Romeo офіційно оприлюднила свій 5-річний план розвитку.

alfa-romeo-future 2020`version

Можливо, далі все було б саме так, як було заплановано. Але на початку третьої декади липня 2018 року стало відомо, що Серджіо Маркіонне — людина, яка у нульових врятувала весь концерн FIAT, до складу якого входить Альфа — припиняє виконання своїх повноважень внаслідок проблем із здоров'ям. А 25 липня того ж 2018 року стало відомо, що сіньор Маркіонне помер. Йому було всього лише 66 років.

Можна, звичайно, скепитично відноситись до того, що смерть Маркіонне пов'язують із значним погіршенням ситуації у Alfa Romeo. Але факт залишається фактом: модельна лінійка скоротилась, відповідно значно скоротилися продажі — а поява нових моделей, які дозволять стабілізувати ситуацію із продажами, тільки планується. Тобто, порушено порядок, коли спочатку на ринок виходить нова модель, і тільки після цього стару знімають з виробництва (чи в крайньому випадку стару знімають з вииобництва і буквально за місяць-два починається виробництво нового авто). Все робиться з якимись черговими перепадами: MiTo, який щороку додавав кілька тисяч до загального результату (сумарно було зібрано більше 275 тис таких авто), зняли з виробництва у 2018 році. Купе 4С, які були без перебільшення пересувною рекламою — у минулому.

Що прийшло на заміну знятим з виробництва автомобілям? 

Нічого. Вже зрозуміло, що безпосередньої рінокової компенсації тих тисяч авто, які додавав MiTo, в поточному році ми не побачимо, оскільки поповнення модельного ряду тільки планується.

Таким чином, Alfa знов опинилась у ситуації, дуже схожій на 2014 рік: випускається три моделі (Giulietta, Giulia та Stelvio), наймасовіша з яких — хетчбек гольф-класу Giulietta — в цьому році святкуватиме своє 10 річчя (!!!), а Giulia та Stelvio 2020 модельного року хоч і отримали оновлений інтер'єр та інфотейнмент-систему, але зовні фактично нічим не видають змін, що сталися. Є, звичайно і нові диски, і оновлена кольорова палітра для фарбування кузову. Але хто, окрім вже зацікавлених, дізнається про ці нововведення, якщо згадане вище істотне падіння продажів автоматично значить скорочення рекламних бюджетів? Які і без того не забезпечували потрібну увагу покупців до марки, що й довели результати минулого року.

То ж, на сьогодні маємо: Alfa випускає три моделі, одна з яких зходить з конвейера вже 10 років, та за підсумком 2019 року має 35%-е падіння продажів в Європі (53 876 авто проти 82 943 у 2018 році).

Що ж чекає на марку в найближчому майбутньому? 

На даний момент ситуація виглядає так, що інтенсивно виходити з чергової кризи керівництво концерну FIAT планує з 2022 року. А до того моменту треба вижити за рахунок наявних можливостей. І одну з таких можливостей, схоже, вбачають у випуску лімітованої версії топ-седану Giulia GTA.

Одразу зазначу: Giulia GTA — це неофіційна назва. Перша інформація про цю машину з'явилась десь із три тиждні тому, і на даний момент можна говорити про те, що в Alfa Romeo дійсно працюють над дуже особливою модифікацією Giulia. Автомобіль бачили у камуфляжі на вулиці, і свідку навіть вдалося поспілкуватися із випробовувачами. У підсумку, можна говорити про те, що під випробовувань дійсно бачили заводську розробку. Тестова Giulia GTA має розширені панелі арок кузова, за попередньою інформацією вони виконані з композиту; позаду машина має великий дифузор, а в салоні демонтоване заднє сидіня, при цьому клітка салону посилена додатковим каркасом безпеки.

Що стосується двигуна, то за попередньою інформацією під капотом буде 2.9-літровий турбоагрегат. Але на відміну від Giulia Quadrifoglio, під капотом якої цей V6 має потужність 510 к.с., у версії Giulia GTA модифікований двигун запропонує водію близько 620 к.с. Якщо це дійсно буде так, автомобіль матиме потужність на 100 к.с. більшу за Giulia Quadrifoglio Racing Edition, яка має 520 к.с..

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition 2019

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition 2019

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition 2019

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition 2019

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition 2019

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition 2019

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition 2019

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Racing Edition (2019)

 

Коли буде презентована Giulia GTA? Особисто я б не здивувався, якби офіційний дебют відбувся на автосалоні у Женеві — він відкриється 3 березня. Тут можна очікувати на статичну прем'єру цього авто. А от побачити Giulia GTA, як то кажуть, за справою скоріше за все можна буде під час спеціального заходу з приводу 110-річчі марки (дата створення Anonima Lombarda Fabbrica Automobili — A.L.F.A. — це 24 червня 1910 року).

Після цього «ювілейного» проекту наступним кроком повинен стати вихід на ринок у першій половині 2021 року серійного варіанту концепту Tonale, який дебютував на Женевському автосалоні'2019. Створення у грудні минулого року четвертого за розміром автовиробника у світі шляхом злиття концернів Fiat Chrysler Automobiles та PSA Peugeot Citroen (щорічний обсяг продажів близько 8.7 млн авто) відкорегувало подальші плани виробництва Alfa Romeo.

ДОПОВНЕННЯ. Вчора, на святкуванні 40-річчя заводу у Поміл'яно д-Арко підтвердилася інформація стосовно загальної суми інвестицій у нього в розмірі 1 млрд євро — це 20% від загального індустріального плану інвестицій концерну FCA, запланованих на 2019-2021 роки. На ці гроші завод буде суттєво модернізовано із урахуванням подальшої «електрифікації» модельного ряду. Окрім того, є й звичайні поточні задачі: наприклад, вже почалась модифікація цеху фарбування. Оновилась інформація стосовно запуску у виробництво Alfa Romeo Tonale: його трошки відтермінували — тепер мова йде не про першу, а про другу половину 2021 року. 

Тож, на сьогоднішній день ситуація має наступний вигляд: великий кросовер, який мав конкурувати із Audi Q7 та Volvo XC90, схоже, затримається. Замість нього на ринок у 2022 році вийде ще більш компактна модель, ніж Tonale — компактний SUV В-класу буде використовувати електричні напрацювання, які є в арсеналі PSA Peugeot Citroen і почне боротьбу за покупців із Nissan Juke, який є бестселлером цього класу. Власне, саме доступ до NEV-технологій, які вже сьогодні має французький концерн, був головною метою початку перемовин між Fiat Chrysler Automobiles та PSA Peugeot Citroen. 

За попередньою інформацією, альфівський кросовер SUV В-класу матиме один електромотор, літій-іонну батарею ємністю 50 кВтгод. та запас автономного руху близько 350 км. Окрім цього, покупцям запропонують цю модель і з традиційними малолітражними ДВЗ. Тобто, покупці Tonale зможуть придбати версію з ДВЗ або гібрид, а покупці компактного SUV В-класу — модифікацію з ДВЗ, але скромнішого об'єму та віддачі або EV-варіант. Подивимось, як змінить загальну картину продажів дебют цих двох нових кросоверів...

alfa-romeo-future

Таким чином, Alfa повністю припинить випуск компактних хетчбеків (після закінчення виробництва MiTo в цьому році очікується зняття з конвейера Giulietta) та сконцентрується на кросоверах. Якщо серійний варіант Tonale та конкурент Nissan Juke отримають прихільність покупців, цілком можливо, що ми все ж побачимо нове купе Alfa Romeo GTV та гібридний суперкар Alfa Romeo 8C. Але раніше цього наврядчи нам є сенс сподіватись хоча б на дебют GTV. Ну, а про запланований ще на 2018 рік загальний об'єм продажів Alfa Romeo у 400 тис авто нам все ще залишається хіба що мріяти.

Та як би там не було, нажаль на сьогодні доводиться констатувати: свій черговий ювілей італійці святкуватимуть у досить неспокійній обстановці.

 

НЕЩОДАВНО ЗНЯТІ З ВИРОБНИЦТВА МОДЕЛІ

Alfa Romeo MiTo

період виробництва: 2008 - 2018 роки

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo MiTo 2008-2018

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo MiTo 2008-2018

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo MiTo 2008-2018

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo MiTo 2008-2018

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo MiTo 2008-2018 interior

Проект хетчбека В-класу Alfa Romeo MiTo (дизайн Хуана Мануеля Діаза), що його презентували на локаціях замку Сфорца (Мілан) у червні'2008, був здійснений під керівництвом Луки ді Мео, який на той момент працював в Alfa Romeo. Автомобіль пропонувався із бензиновими двигунами об'ємом 0.9 - 1.4 літра, атмосферними та з турбонагнітачем, потужністю 85 - 170 к.с., а також дизельними агрегатами 1.3 JTD та 1.6 JTD потужністю 85 - 120 к.с. Трансмісій, що передавали обертаючий момент не передній колеса, пропонувалось три: 5- та 6-ступеневі механічні, а також роботизована 6-ступенева коробка з двома счепленнями TCT.

 

Alfa Romeo 4C

період виробництва версії Coupe: 2013 - 2019 роки

період виробництва версії Spider: 2015 - 2020 роки

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С 2013-2019

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С 2013-2019

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С 2013-2019

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С 2013-2019

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С 2013-2019 interior

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С 2013-2019 interior

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С 2013-2019 interior

На початку 10-х років у Alfa Romeo замислились над створенням нового суперкару. Це бажання втілилось спочатку у вигляді Alfa Romeo 4C Concept, який показали на автосалоні у Женеві'2011, а потім у вигляді серійної машини, яка дебютувала теж у Женеві, але двома роками пізніше. За мірками суперкарів двигун об'ємом 1742 см3 потужністю 240 к.с. (піковий обертаючий момент 350 Нм у диапазоні 2100-3750 об/хв) виглядав наче знущання над багатолітровими агрегатами гравців вищої ліги. Але прискорення на рівні 4.5 с до 100 км/год робило з Alfa 4C досить серйозного конкурента для багатьох спорткарів із значно потужнішими двигунами. Секрет був одночасно простий і важкий для відтворення конкурентами: машина створювалась у відповідності до фірмової філософії «помірний об'єм мотора/висока віддача/мінімальна вага», для чого був використаний вуглецевий монокок а також алюмінієві підрамники у передній та задній частинах. Заради зниження ваги інженери відмовились навіть від гідропідсилювача! Як результат, суха вага купе становила всього 895 кг! З таким показником відсутність підсилювача керма була навіть плюсом, надаючи відчуття кервання картингом. На подібні враження працював і центр ваги, який у Alfa Romeo 4C був розташований на рівні 40 см від землі — тобто, на 7 см менше, ніж у Lotus Elise. Трансмісія ТСТ була 6-ступеневою роботизованою, з двома счепленнями. Уся конструкція автомобіля була розроблена інженерами Alfa Romeo, над зовнішністю працював Марко Тенконе з Центру Стилю Alfa Romeo під керівництвом головного дизайнера Лоренцо Рамачотти

 

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С Spider 2015-2019

alfa-romeo-future-in-110th-anniversary Alfa Romeo 4С Spider 2015-2019

Окрім купе, 4С можна було придбати ще й у вигляді двомісного спайдера (на момент публікації таке авто ще можна придбати у США за ціною від $67 150). Alfa Romeo 4C Spider презентували у січні 2015 року, він мав той самий 240-сильний двигун, і незважаючи на збільшення ваги на 45 кг мав таку ж стартову динаміку: 4.5 с до 100 км/год.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — FCA

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ ВИКОРИСТАННЯ ПІДТРИМКИ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine