Зустрічаємо Honda Civic Type R шостої генерації: фірмовий коктейль у майже класичному вигляді

21 июля 2022
(0 голосов)
Author :  

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

Honda офіційно презентувала новий Civic Type R — і навіть не дивлячись на те, що тізери, опубліковані минулої осені, дали зрозуміти, що шоста генерація матиме досить стриману зовнішність у порівнянні з попередниками, перші офіційні фото все одно стали несподіванкою: «шостий» Civic Type R має ледь не класичний стайлінг! Причому, такий само підхід демонструє й салон...

Таке враження, що останній суто бензиновий Type R повернувся до своїх витоків.

Наскільки скаженими в плані зовнішності бували Civic Type R, Ви можете зрозуміти з нашого довідника по п'яти попередніх генераціях цієї моделі. Тож «шостий» Type R справді став приємною несподіванкою.

Помірно агресивний, стильний, з аеродинамічними елементами, які не викликають питання «за яким милим треба було оце городити?!», а навпаки гармонійно підкреслюють сутність машини... І ще: ось Вам простий тест — закрийте фірмове лого на решитці радіатора і запитайте себе: який автовиробник міг би створити таку модель? Особисто в мене відповідь одна: це Honda, 100%.

Інакше кажучи, зовні «шостий» Type R мені дуже сподобався. «Низькій та широкий», як говорить про нього сама Honda. Класс. Те, що треба. Хоча оцей потрійний патрубок випускної системи... Він навіть у Ferrari F40 виглядав недоречно — і минулі роки ані на йоту не зробили це рішення кращим. А от яка деталь викликала здивування і захват, так це антикрило — на секунду воно змусила мене повірити, що Honda запропонувала власникам нового Type R конструкцію з регульованим кутом атаки! Але на більш деталізованому знімку стало зрозуміло, що мова лише про стилізацію. Втім, досить вдалу.

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

Що вийшло зовсім невдало, так це ігри з технічними показниками. Одразу оголосили лише принципову концепцію: мова все ще про передньопривідну модель із потужним 4-циліндровим 2-літровим двигуном. Коробка швидкостей — механічна 6-ступенева. Плюс самоблокуючий диференціал підвищеного тертя (LSD). Все.

Чесно кажучи, мене відверто спанталичило, що заздалегіть оголосивши дату офіційного дебюту «шостого» Civic Type R, у підсумку Honda обмежилась формулюванням «це найпотужніша модель в історії Civic Type R».

Жодного слова про показники потужності та обертаючого моменту двигуна, ані пари з вуст про споряджену вагу.

Дякую, дуже дякую.

Тобто, нас перевіряють на здатність згадати, яку потужність та який момент мав оновлений «п'ятий» Civic Type R зразка 2020 року? Так вона не змінювалась з моменту дебюту п'ятої генерації навесні 2017 року: з 2-літрового турбодвигуна знято 320 к.с. при 6500 об/хв та обертаючий момент 400 Нм у диапазоні 2500-4500 об/хв. Таким чином, коли Honda говорить про новий Civic Type R як про «найпотужніший в історії» — мова йде про потужність більше 320 к.с. (доречі, обіцяють також підвищення обертаючого моменту, знятого з того ж модифікованого двигуна 17YM). Втім, у 2017 році при переході від 4 до 5 генерації відбувалося те саме — тобто, покупцям запропонували «найпотужніший в історії Civic Type R». А по факту 2-літровий 310-сильний двигун четвертого «Type R» отримав додаткові 10 к.с....

Подивимось, як воно буде цього разу.

До чого наврядчи будуть претензії навіть у найзавзятіших фанатів Civic Type R, так це до інтер'єру.

Я, хоча й не є фанатом Type R і погано сприймаю «планшети» під лобовим склом — інтегровані в передню панель екрани, як на мене, щонайменше пропонують кращу ергономіку за рахунок наявності мінімального захисту від потрапляння сонячних променів — все ж маю визнати: те, як виглядає робоче місце водія «шостого» Civic Type R, дуже подобається. Хоча й 10-дюймовий планшет під лобовим склом особисто мене таки дратує.

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

Особливо подобається те, як стилісти-інтер'єрники та спеціалісти з ергономіки ув'язали між собою класичні атрибути потужної моделі у вигляді триспицевого керма, короткоходного важіля коробки швидкостей та ковші з інтегрованими підголів'ям із суто сучасним функціоналом — вигляд згаданого вище 10-дюймового «планшету» хоч і дратує, але що не кажи, він дозволив забезпечити можливість максимально зручно керувати налаштуваннями автомобіля.

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

А окрім 10-дюймового «планшету» є ще цифровий кластер — перед очами водія на тому місці, де раніше було розташовано панель приладів. Яка, звичайно, теж має різноманітні варіанти відображення інформації про темп та режим руху, аж до рівня G-навантажень у віражах.

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

welcome-honda-civic-type-r-6th-generation-its-firm-philosophy-with-almost-classic-styling

Про драйвові властивості «шостого» Civic Type R промовисто говорить такий факт: на треку Suzuka він встановив новий рекорд кола 2 хв 23.120 с, майже на секунду (якщо точніше, на 0.873 с) обійшовши попередній Civic Type R GT Limited Edition. Щоб краще розуміти, про що мова: 320-сильна версія GT Limited Edition — це полегшена на 47 кг модифікація попередньої генерації, до стандартної комплектації якої увійшли 20-дюймові ковані колеса BBS з шинами Michelin Cup 2. Зменшення ваги було досягнуто за рахунок відмови від кліматичної установки, інфотейнмент-системи, шумоізоляційних матеріалів у передній частині кузова (бампер, панель приладів), на даху та задніх дверцятах...

Отакий апарат виявився повільнішим за новий Type R на суто кільцевому треку. Про всяк випадок: штатними для «шостого» Civic Type R є 19-дюймові колеса з покришками Michelin Pilot Sport 4S.

Honda Civic Type R шостої генерації зразка 2023 модельного року

Початок продажів заплановано на осінь поточного року. Очікується, що тоді ж буде оголошено технічні характеристики та стане відомо, в яку кількість грошових знаків оцінили японці останній бензиновий Civic Type R. За попередньою інформацією, це буде приблизно $40 тис.

Головним конкурентом «шостого» Civic Type R буде актуальний 2-літровий 320-сильний Volkswagen Golf R, що його було презентовано на початку листопада'2020.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Honda Motor Co.

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ ВИКОРИСТАННЯ ПІДТРИМКИ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

 

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine