Porsche Taycan: напередодні світового дебюту

31 августа 2019
(0 голосов)
Author :  

porsche-taycan-pre-start-information-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine-ua-vers

 

Як зазвичай виглядає прем'єра нової моделі? На єтапі випробувань в якійсь частині світу автопапарацці висліджують ходовий прототип з більшим чи меншим ступенем приховування зовнішності. А потім, за кілька місяців відбувається прем'єра. Причому, на сьогодні вже далеко не обов'язковим є дебют на автосалоні світового рівня — цифрова епоха внесла свої корективи.

Втім, з Taycan з самого початку все пішло взагалі інакше...

РУССКОЯЗЫЧНАЯ ВЕРСИЯ

Треба визнати, в Porsche все прорахували правильно. Справді, коли збираєшся представити кардинально нову машину, подібної до якої в твоєму модельному ряду ще не було — і при цьому буквально всюди її можуть сфотографувати... Спочатку в закамуфльованому вигляді, а ближче до офіційної прем'єри — й без камуфляжу... Тож, з урахуванням шаленого інтересу, який викликає перший в історії Porsche дорожній EV-спорткар, в тактиці, прийнятій керівництвом компанії, немає нічого дивного. А саме: чи не з самого початку всі бажаючі могли стежити за тим, як народжувалася перша серійна чисто електрична модель Porsche.

Зараз, коли до офіційного дебюту залишились лічені години, ми вирішили згадати, як це відбувалося.

Отже, у вересні 2015 року, ми отримали змогу вперше побачити, яким в Porsche бачать перший EV-спорткар в своїй історії: на автосалоні у Франкфурті компанія представила концепт Mission E.

Porsche Mission E (Frankfurt-2015)

Porsche Mission E (Frankfurt-2015)

Porsche Mission E in IAA-2015 interior

Porsche Mission E in IAA-2015 interior

Porsche Mission E на автосалоні у Франкфурті. Вересень 2015 року

 

Одразу після дебюту Mission E компанія отримала справжній шквал звернень, які зводилися до одного: будь ласка, зробіть зовнішність серійної машини максимально близькою до концептуального Porsche Mission E! Тобто, хлопцям з дизайн-центру вдалося створити таку зовнішність Mission E, яка і потрібна була подібному концепт-кару. Екстер'єр-дизайнери Петер Варга та Еміль Бурки, менеджер проекту Ян Корнер, директор по екстер'єру Мітя Боркерт (на той момент) і звичайно директор по стилю Міхаель Мауер — ось ті люди, стараннями яких Mission E став таким, яким ми його побачили на автосалоні у Франкфурті'2015. Його творці надихалися одразу кількома моделями Porsche 50—60-х років: 550 Spyder, 718 RS60 Spyder, 904 Carrera GTS...

Porsche 550 Spyder 1954

Porsche 550 Spyder 1954

Porsche 550 Spyder 1954 (загальний період випуску 1953-1956 роки, всього побудовано 90 автомобілей)

 

 

Porsche 718 S Spyder

Porsche 718 S Spyder

Porsche 718 RS60 Spyder для перегонів зразка 1960 року

 

 

 Porsche 904 Carrera GTS 1964-1965

Porsche 904 Carrera GTS 1964-1965

Porsche 904 Carrera GTS (загальний період випуску 1964-1965 роки)

 

Дотримуючись власної концепції та відповідаючи на побажання потенційної клієнтури, в дизайн-центрі спробували створити мікс з елементів зовнішності вище названих моделей і Porsche 919 — боліда категорії LMP1, який три рази поспіль, у 20152016—2017 роках, приносив перемогу заводській команді у марафоні на витривалість «24 години Ле-Мана».

 Porsche 919 Hybrid No 17

Porsche 919 Hybrid под бортовым номером 17 (экипаж Марка Уеббера, Брендона Хартли и Тимо Бернхарда) в марафоне на выносливость «24 часа Ле-Мана». 2015 год

 

Судячи з тих фото, що вже встигли облетіти весь світ, з наслідуванням стилістичних рішень, які з 50—60-х років залишаються фірмовим почерком Porsche, у новачка все у повному порядку: чіткі, м'язисті обводи колісних арок; ниспадаюча передня частина, що немов припала до землі перед потужним стрибком ... Міхаель Мауер прямо говорить: той факт, що в передній частині кузову немає двигуна, дозволив зробити машину нижче і більш схожою на 911. Тому і фірмовий профіль боковин в стилі 911 читається миттєво — одного погляду достатньо, щоб зрозуміти: перед тобою Porsche. А ось що стосується елементів стилю 919 Hybrid, з цим якось не склалося. Але якщо вже зовсім чесно, треба було вигадати щось абсолютно неймовірне з пропорціями, щоб у серійної 4-місної EV-моделі беззаперечно вгадувалися риси гібридного одномісного прототипу, призначеного суто для перегонів...

Доречі, серійна машина, подібно концепту, зможе похвалитися безрамковою конструкцією дверцят. Але відкриватися вони будуть за звичною схемою, а не розчинятися навпроти одна одній. І в Porsche абсолютно не хвилюються щодо позиціонування і того, що новачка почнуть плутати з Panamera: мовляв, стилістика 911-го з лінією даху, що спадає до задньої частини кузова (і як наслідок, віконний отвір характерної форми), безумовно притаманна обом машинам. Але EV'новинка настільки відрізняється від Porsche Panamera, що немає ніякого ризику їх переплутати. Як немає і ймовірності отримати репутацію «маленької Панамери» — завдяки фундаментальним відмінностям в конструкції.

porsche-taycan-pre-start-information

І ще. Оскільки мова йде про перший серійний Porsche на електричній тязі, зовнішність машини повинна задати стандарт фірмової стилістики для подібної техніки. У 2015-му, кажучи про зовнішність Mission E, герр Мауер особливу увагу приділяв фронтальній частини та головній оптиці, що її заховали у великих повітрязабірниках. «Для моделі, що використовує електротягу, таке рішення особливо важливо, оскільки аеродинаміка безпосередньо впливає на запас ходу: повітря, проходячи через великі передні повітрязабірники, потім виходить через колісні арки. Таким чином, опір потоку повітря зменшується, сам потік стає більш спокійним, що в підсумку дає відчутні переваги в частині аеродинаміки ».

Що ж, подивимося, якою буде передня частина машини, коли з кузова знімуть останній камуфляж.

porsche-taycan-pre-start-information

Позаду новинку відрізнятиме виразний дифузор, що підкреслює відсутність патрубків випускної системи — і значення ретельно прорахованою аеродинаміки. Звичайно, присутній і новий фірмовий горизонтальний розчерк: діодний смуга у всю ширину кузова.

Що стосується назви, то на початку червня минулого року з Цуффенхаузена прийшла звістка про те, що серійне втілення концепту Mission Е отримає ім'я Taycan — в групі тюркських мов так називали молодих пустуючих коней, тобто в приблизному перекладі Taycan значить «гарцюючий жеребець». Таким чином, назва нової моделі відсилає до логотипу Porsche.

Тепер про техніку. У Франкфурті'2015, презентуючи концепт Mission E, президент і головний виконавчий директор Porsche AG — тоді це був Матіас Мюллер — зазначив, що компанія прагне забезпечити потужність, еквівалентну 600 к.с., запас ходу на рівні як мінімум 500 км, а стартову динаміку 0—100 км/год на рівні 3.5 секунд, при цьому час зарядки не повинен перевищувати 15 хвилин. Як кажуть в Porsche, «це можна порівняти зі звичайним візитом на АЗС, де Ви заправляєте машину, миєте руки, п'єте каву — і після цього продовжуєте поїздку». Само собою, і зовні, і по їздовим якостям перший серійний EV—спорткар компанії повинен являти собою справжній Porsche.

І ось минулої весни, 28 березня, Porsche офіційно повідомили: ходові випробування Taycan вийшли на фінішну пряму.

porsche-taycan-pre-start-information

Тести Porsche Taycan в Південній Африці. Загалом, тестова програма включала в себе випробування в 30 країнах світу, з температурами від -35 до +50 градусів за Цельсієм та вологістю повітря від 20 до 100%. А до моменту виходу машини на ринок загальний кілометраж, що його пройдуть прототипи, складатиме 6 млн км, з яких 2 млн км пробігу на витривалість

Крім стандартного тестування, яке проводиться при розробці спортивних Porsche з традиційними двигунами внутрішнього згоряння, в ході випробувань Taycan особливу увагу було приділено «необмеженій придатності для повсякденного використання в будь-яких кліматичних умовах». Це дослівна цитата з повідомлення виробника, за якою стоїть підвищена увага до таких особливостей експлуатації EV-моделі, як зарядка акумулятора, температурний режим електродвигунів (по одному на кожну вісь) і салону при роботі в екстремальних умовах. При цьому під час тестів прототипи Taycan пройшли 100 000 зарядних циклів 800-вольтової літій-іонної батареї (ємність — 90 кВт-год), з використанням різних технологій дозарядки, які експлуатуються по всьому світу. І гадаю, з урахуванням 19 перемог в Ле-Мані, Ви не здивуєтеся тому, що перший в історії фірми серійний EV-спорткар в рамках випробувань проїхав добовий марафон: при навколишній температурі повітря 42 градуси за Цельсієм і температурі треку 54 градуси за Цельсієм Taycan подолав 3425 км зі швидкостями від 195 до 215 км/год. Cинхронні електродвигуни витримали це випробування абсолютно спокійно.

porsche-taycan-pre-start-information

24-годинний марафон на швидкісному полігоні Nardo. Зверніть увагу: у тестового Taycan виконана імітація випускних патрубків
 

До речі, якщо вже мова зайшла про енергоблок: німці чітко витримали заявлені в 2015 році характеристики. А саме, сумарна потужність електродвигунів дорівнює еквіваленту 440 кВт, тобто 600 к.с.; стартова динаміка 0-100 км/год заявлена ​​як «менше, ніж 3.5 с»; запас ходу більше 500 км. Крім цих цифр Porsche вказує і ще одну: в ході спеціально організованих заїздів Taycan витримав прискорення 0-200 км/год 26 раз поспіль (температура за бортом була 28 градусів за Цельсієм), причому різниця між найшвидшою і наповільнішою спробами склала всього 0.8 секунди — тобто, акумуляторна батарея забезпечує високу стабільність роботи навіть у відверто жорсткому режимі. З урахуванням того, що батарея займає майже весь простір під підлогою, цікаво, якою буде споряджена маса Taycan. Нагадаю: 2.9-літрова 440-сильна повнопривідна Panamera 4S, у якій «за паспортом» 4.4 секунди (4.2 з пакетом Sport Chrono), має 1870 кг (DIN) спорядженої маси.

Продовжуючи тему їздових характеристик, варто відзначити, що Вальтер Рерль, дворазовий Чемпіон Світу з ралі та великий знавець Porsche, який за його власним зізнанням недолюблює електромобілі, вже випробував Taycan.

porsche-taycan-pre-start-information

Вальтер Рьорль

«Звичайно, на мене найбільше враження справило те, як їде Taycan. Без жодних сумнівів, це Porsche. Кожен метр, подоланий за кермом цієї машини, говорить про те, що вона була створена інженерами Porsche. А налаштування приводу рульового колеса, чутливість гальм та акселератора дають можливість відчути те, що зазвичай просто недоступно покупцям традиційної техніки. Уявіть, вся потужність енергоблоку доступна Вам з місця і аж до максимальної швидкості, на яку здатний Taycan. При цьому шасі дозволяє йти чітко по тій траєкторії, на яку ти скеровуєш машину. Коротше кажучи, вона їде саме так, як тобі цього хотілося б. Можу сказати, що все те, над чим працювали в Porsche за останні 50 років — весь цей досвід враховано. І найкраще, що в ньому було, можна відчути за кермом Taycan. Знаєте, це просто фантастичні відчуття!». Взагалі-то, настільки щедра похвала від Рьорля, відомого своїм консерватизмом — явище вкрай незвичне. Але бачучи, як гер Рьорль задоволено посміхається за кермом Taycan, в його щирості сумніватися не доводиться. Схоже, перший електричний спорткар Porsche зумів якщо не повністю змінити його ставлення до «електричок», то щонайменше розвіяв всі сумніви щодо того, як може їхати 4-дверний EV-спорткар.

porsche-taycan-pre-start-information

Тепер кілька слів про результат роботи командив Іво ван Хюльтена  це директор по дизайну і стилю інтер'єрів Porsche. Схоже, інтер'єрники перевершили самі себе  і Taycan запропонує найпрогресивніший і стильний салон серед усіх актуальних на сьогодні Porsche. З огляду на, що в лінійці моделей вже є інтер'єр Panamera, попередня фраза виглядає дивно  просто тому, що з усіх існуючих сьогодні інтер'єрів, які пропонує світовий автопром, саме салон актуальною Panamera повністю заслуговує звання кращого. Але подивіться, що створили інтер'єрники для Taycan:

porsche-taycan-pre-start-information

Стиль панелі приладів візуально нагадує оригінальний Porsche 911 1963 року, але виконаний з використанням останніх напрацювань «цифрової» індустрії. Вперше тахометр, який за замовчуванням як і раніше розміщений по центру, має виключно оптитронной вигляд. Більше того, на величезний 16.8-дюймовий кластер з покриттям проти відблисків можна вивести лише «картинку» навігаційної системи  і нічого більше. Спідометр, індикатор тиску в шинах і режиму руху  всі вони поступляться місцем великоформатному зображенню прямо перед очима водія.

porsche taycan digital instrumental cluster

При цьому завдяки співпраці з Apple в Porsche Advanced Cockpit вперше в історії світового автопрому буде інтегрований сервіс Apple Music — і його передплатники за кермом Taycan отримають доступ до більш, ніж 50 мільйонів пісень. А завдяки голосовому помічнику керувати прослуховуванням треків, плей-листів або онлайн-радіо на Apple Music можна без єдиного дотику до органів, на які покладені сервісні функції. До речі, штатний центральний екран має діагональ 10.9 дюйма. Крім нього опціонально можна буде замовити сенсорну панель перед переднім пасажиром, що дозволяє розпоряджатися низкою функцій бортової інфотейнмент-системи.

porsche taycan interior

А тепер кілька слів про те, чого вартувала ідея із створенням першого в історії марки EV-спорткара.

Лише тільки виробничі корпуси в Цуффенхаузене, де збиратимуть Taycan, обійшлися в суму близько 700 млн євро. А в цілому, до 2022 року Porsche інвестує в сектор e-mobility більше 6 млрд євро, що вдвічі більше запланованої спочатку суми. Значне збільшення інвестицій виявилося необхідним, оскільки потрібно продовжувати розробки нових технологій, як наприклад smart mobility. Продовження потребує і будівництво мережі зарядних станцій. При цьому вже більше 20 тис. покупців підтвердили свою зацікавленість, зробивши попереднє замовлення, для якого потрібно було перерахувати еквівалент 2500 євро. З огляду на те, що в Porsche прогнозують початковий річний обсяг продажів як раз на рівні 20 тисяч примірників, а передсерійне виробництво стартує в кінці року... Виходить, що весь обсяг 2020 й року вже розпроданий! І в Porsche вже не приховуючи говорять про те, що ставлять собі за мету зробити Taycan таким само явищем в секторі EV-спорткарів, яким свого часу став 911 для автомобільного світу.

Світова прем'єра машини відбудеться 4 вересня о 16-й годині за Києвом (15-00 СЕТ).

P.S. передсерійний Porsche Taycan встановив рекорд часу кола на Нюрбургринзі для 4-дверних EV-моделей: тест-пілот Ларс Керн пройшов Північну Петлю за 7 хвилин 42 секунди. «Я невпинно дивуюся тому, наскільки стабільна ця машина на високошвидкісних ділянках і як вона прискорюється на виході з повільних, складних секцій накшталт Adenauer Forst» — сказав Керн після заїзду

porsche-taycan-pre-start-information

Porsche Taycan йде до виходу із відомої шпильки «Карусель»

 

P.P.S. схоже, у Taycan буде й версія S потужністю больше 700 к.с.... Але про це — вже після офіційного дебюту машини.

 

текст Юрій Бугаєв

илюстрації Porsche AG, George Buch

 

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за допомогу у подготовці матеріалу.

Інформацію о наявності та комплектаціях гами моделей Porsche можна отримати за адресою: Дніпро, Запорізьке шосе, 37Д або за телефоном: (+38056) 377-77-77 (у будні з 9.00 до 19.00, у суботу з 9.00 до 18.00, у неділю з 10.00 до 14.00)

www.dnipro.porsche.ua

 

www.facebook.com/PorscheCenterDnipro

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine