Кросовери BMW iX3 та BMW iX5: ще два кроки у майбутнє

06 февраля 2020
(0 голосов)
Author :  

crossovers-bmw-ix3-and-bmw-ix5-two-steps-into-bmw-future

Мюнхен всіма силами намагається знов випередити конкурентів — цього разу за рахунок випуску на ринок одразу двох електричних кросоверів...

В автобізнесі так буває: на початку десятиріччя, коли на Франкфуртському автосалоні дебютує перший в історії BMW електромобіль і3, завдяки своєчасному інвестуванню в перспективний напрямок ти опиняєшся в авангарді. Але проходить менше 10 років — і конкуренти вже пропонують популярний серед покупців формат, а ти тільки готуєшся вийти на ринок електричних кросоверів. BMW доведеться нелегко: наприклад, прямі конкуренти з Audi вже повним ходом випускають серійний EV'кросовер, що здатен за добу подолати понад 1500 км. Що збирається запропонувати покупцям концерн BMW AG?

По-перше, вже в цьому році дебютує електричний BMW iX3. І судячи з тих фото, зроблених автошпіонами, машина буде дуже схожою на BMW iX3 Concept, що його було показано наприкінці квітня 2018 року на автошоу Auto China у Пекіні (а восени й на Паризькому автосалоні).

crossovers-bmw-ix3-and-bmw-ix5-two-steps-into-bmw-futurecrossovers-bmw-ix3-and-bmw-ix5-two-steps-into-bmw-future

BMW iX3 Concept (2018)

 

В принципі, це абсолютно логічно, оскільки коли в BMW працювали над X3 третьої генерації 2018 модельного року, тренд на електрифікацію був у розквіті. Тож, наврядчи варто дивуватись тому, що інженери заздалегідь заклали у конструкцію машини можливість створення суто електричної модифікації. На сьогодні відомо, що енергоблок складатиметься з батареї ємністю більше 70 кВт/год та електродвигунів п'ятої генерації, що забезпечать віддачу, еквівалентну 270 к.с. Запас автономного руху складатиме під 400 км — це дані, отримані під час WLTP-тестів.

Після того, як почнеться виробництво BMW iX3, наступним EV'кросовером з Мюнхена стане iX5.

На відміну від iX3, ця машина матиме більш самостійну зовнішність — схоже, баварці збираються запропонувати два типи електрочних SUV: для тих, кому подобається стилістика актуальних BMW та для тих, хто хоче мати машину, яка підкреслюватиме свій EV-статус.

За попередньою інформацією зовнішність iX5 створюють, орієнтуючись на концепт iNext, який показали на автошоу у Лос-Анжелесі на самому початку зими 2018 року.

crossovers-bmw-ix3-and-bmw-ix5-two-steps-into-bmw-future

crossovers-bmw-ix3-and-bmw-ix5-two-steps-into-bmw-future

crossovers-bmw-ix3-and-bmw-ix5-two-steps-into-bmw-future

crossovers-bmw-ix3-and-bmw-ix5-two-steps-into-bmw-future

BMW iNext (2018)

Цілком зрозумію тих, хто дивлячись на ці фото, прокляне увесь дизайн-департамент BMW разом, а особливо — Домагоя Дукіча, який відповідає за зовнішність усіх BMW i. Але часи змінюються. І схоже, що в BMW вважають дотепним, коли  фірмове рішення передньої частини інтерпритують як зарядний штекєр замість звичних нам ноздрів. Залишається сподіватись, що у серійної машини оформлення фронтальної частини все ж таки буде виконано ближче до справжнього фірмового стилю BMW. 

Точної інформації щодо технічних особливостей BMW iX5 зараз майже нема. Але схоже, що машина буде навіть більшою, ніж актуальний X5 (G05). А ще схоже, що в салоні ми побачимо розвиток теми BMW i3, а саме: мова йде про кермо з двома спицями та два екрани — перед водієм та по центру передньої панелі — які надаватимуть усю можливу інформацію щодо машини та навколишнього середовища. Наскільки пам'ятаю, в плані ергономіки два екрани в і3 були цілком зручними. А ще пам'ятаю, наскільки стильним, прогресивним та якісним відчувається інтер'єр першого серійного електромобіля BMW. Враховуючи, що з моменту його дебюта пройшов досить тривалий час, ми маємо всі підстави очікувати від салону кросовера iX5 ще більш цікавих вражень, враховуючи його преміальне позіціонування.   

Початок виробництва BMW iX5 запланований на 2021 рік.

Загалом до 2025 року підрозділ BMW i планує презентувати 12 суто електричних моделей та 13 plug-in гібридів. І окрім двох електро-кросоверів, найближчим дебютантом стане електрична 4 Series — точніше, і4. Але про ця машина варта окремої розмови.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації BMW AG

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ ВИКОРИСТАННЯ ПІДТРИМКИ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine