Ferrari SF90 Stradale: перший plug-in-гібрид з Маранелло +ВІДЕО

29 мая 2019
(0 голосов)
Author :  

ferrari-sf90-stradale-revealed

Вчора, під час домашньої презентації у Маранелло Ferrari показала перший у свої історії серійний автомобіль, у конструкції якого використовується гібридний PHEV-енергоблок — новачок отримав назву SF90 Stradale.

Свою назву авто отримало на честь 90-річчя з моменту заснування Scuderia Ferrari — і вперше в історії марки місце флагмана посіла модель з V8 у моторному відсіку. Це стало можливим завдяки схемі Plug-In Hybrid, за якою побудовано Ferrari SF90 Stradale: бензиновий 4-літровий турбо-двигун має потужність 780 к.с. при 7500 об/хв, а доповнюють його ще три електромотора сумарною потужністю 220 к.с. І хоча зазвичай складання потужностей двигунів у гібридних схемах не дає точної цифри загальної потужності системи, у Ferrari говорять про потенціал SF90 Stradale, що дорівнює саме 1000 к.с. Тобто, мова йде про найпотужніший дорожній суперкар за всю історію цієї марки...

ferrari-sf90-stradale-revealed

Щодо електромоторів: перший, що має назву MGUK — тобто, «Motor Generator Unit, Kinetic» — має походження безпосередньо з Формули-1. Його розташовано між бензиновим V8 та новою 8-ступеневою коробкою швидкостей, яку встановили на задній вісі. Ще два електромотори встановлено попереду — тобто, мова йде про повнопривідне авто, і це, знов-таки, відбувається в історії Ferrari вперше: раніше усі спорткари цієї марки мали суто задній привід (повнопривідні FF та GTC4Lusso відносяться до класу туристичних моделей).

Звичайно, привід на всі колеса дозволив максимально повно реалізувати можливості 1000-сильного енергоблоку: з  до 100 км/год SF90 Stradale прискорюється за 2.5 с., а через 6.7 секунд після старту машина здатна досягати швидкості 200 км/год.

Нагадаю: принципіально перше гібридне авто у історії фірми — гіперкар LaFerrari зразка 2013 року — мав високофорсований V12 об'ємом 6262 см3 потужністю 800 к.с. та два електромотори, що надавали додаткові 163 к.с. Це дозволяло Ferrari говорити про сумарну потужність 963 к.с. Заявлена виробником стартова динаміка автомобіля позначалася цифрою «менше 3 секунд», прискорення 0-200 км/год виконував «менш, ніж за7 секунд» та мав швидкісний потолок більше за 350 км/год. Авто використовувало кінетичну енергію, накопичену під час руху, але не мало змоги пересуватись виключно за рахунок електричного заряду.

Натомість, SF90 Stradale надаватиме своєму власнику не тільки фантастичні динамічні можливості. По-перше, два електромотори попереду (система має назву RAC-e) можуть працювати як єдина рушійна сила — тобто, авто здатно пересуватись в суто електричному режимі (літій-іонна батарея гарантує запас ходу 25 км). А коли водій пересувається в швидкому темпі, передні електромотори забезпечують оптимальний обертаючий момент на кожному з передніх колес — тобто, реалізується філософія Torque Vectoring, що допомагає забезпечити найкращий контакт з дорогою відповідно до умов руху. Тож, від SF90 Stradale можна очикувати дуже цікавого характеру у віражах.

ferrari-sf90-stradale-revealed

Звичайно, гібридні технології не могли не відобразитись на вазі автомобіля (+270 кг), тож інженерам довелося шукати усі можливі шляхи зменшення спорядженої маси. Одним з таких рішень є використання у конструкції шасі та кузова Ferrari SF90 Stradale кількох матеріалів, серед яких, звичайно, є вуглецеве волокно. Доречі, що стосується кузова, то команда дизайнерів Ferrari Styling Centre на чолі з Флавіо Манцоні робить акцент на тому, що пропорції авто у порівнянні із класичними середньомоторними моделями — накшталт 360 Modena — змінилися, оскільки кокпіт зміщено до передніх колес.

Абсолютно природньо, що у авто потужністю 1000 к.с. особливу увагу приділили аеродинаміці: середньомоторна компоновка + гібридні технології потребують ще більш ефективного відводу тепла, а на додачу Ferrari повинна мати відповідну керованість на всикій швидкості та у поворотах. Останнім двом моментам сприятиме патентована система активної аеродинаміки Gurney, що спрямовує потоки повітря у задній верхній частині кузова, зменшуючи опір на високій швидкості та збільшуючи аеродинамічний тиск на задні колеса у поворотах, при зміні напрямку руху та при гальмуванні.

ferrari-sf90-stradale-revealed

 Абсолютно нова для Ferrari технічна філософія має своє продовження в інтер'єрі.

Команда, що працювала над облаштуванням салону, виходила з концепції «погляд на дорогу, руки на кермі» — так з'явився кокпіт, створений у HMI-стилі. НМІ — це «Human-Machine Interface», тобто салон створено для максимально повного доповнення один одного людини та автомобіля. Наприклад, вся необхідна інформація надається на вигнутий 16-дюймовий HD-екран перед водієм, який замінив собою звичну панель приладів та повністю налаштовується, не знимаючи рук з керма. Яке, в свою чергу, має сенсорну панель та кілька «тактильних» кнопок, що дозволяють керувати не тільки інформаційним екраном перед водієм, а й майже усіми необхідними налаштуваннями автомобіля загалом. При цьому керування режимами роботи трансмісії має зсувні селектори на центральному тонелі та виглядає як три класичні прорізи на моделях минулих років, на які встановлювали звичайні 5- та 6-ступеневі коробки швидкостей.

ferrari-sf90-stradale-revealed

Ferrari SF90 Stradale пропонуватимуть як у «стандартному», так і у трековому виконанні, яке отримало назву Assetto Fiorano: до його комплектації увійдуть амортизатори Multimatic GT, налаштовані на роботу у перегонах, покришки Michelin Pilot Sport Cup 2 (рекомендовано використовувати на сухому треку), елементи з вуглецевого волокна у конструкції кузова (днище, дверні панелі, задній спойлер, що на швидкості 250 км/год створює аеродинамічний тиск у 390 кг) та магнієві деталі (пружини, уся система випуску). Ці заходи дозволили знизити споряджену масу Ferrari SF90 Stradale Assetto Fiorano на 30 кг у порівнянні із «стандартним» автомобілем.

Підводячи перші підсумки, маємо таки технічні характеристики Ferrari SF90 Stradale:

габарити — 4710/1972/1186 (д/ш/в); колісна база 2650

розподіл ваги — 45/55

споряджена маса — 1600 кг (1570 у версії SF90 Stradale Assetto Fiorano)

енергоблок — бензиновий турбо-V8 із системою змащування з сухим картером об'ємом 3990 см3 потужністю 780 к.с. при 7500 об/хв (піковий обертаючий момент 800 Нм при 6000 об/хв) + три електродвигуни загальною потужністю 162 кВт (еквівалент 220 к.с.), яки живляться від літій-іонної батареї емністю 7.9 kWh;

загальна потужність системи — 1000 к.с. (вказана виробником)

трансмісія — 8-ступенева, з двома зчепленнями

динаміка — 0-100 км/год за 2.5 с; 0-200 км/год за 6.7 с; швидкісний потолок — 340 км/год

запас ходу на електричній тязі — 25 км

максимальна швидкість руху на електричній тязі — 135 км/год

 

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Ferrari S.p.A.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine