Daimler AG: не поспішайте прощатися із двигунами внутрішнього згоряння...

17 ноября 2020
(0 голосов)
Author :  

daimler-ag-will-cooperation-with-geely-to-create-combustion-engine-for-future-hybride-models

Минулого вересня автомобільний світ був ошелешений новиною із Штуттгарта: концерн Daimler, який є власником бренду Mercedes-Benz (а також smart та купи інших), повідомив, що відмовляється від подальшої розробки двигунів внутрішнього згоряння. Пройшло трошки більше року — і ось тепер стає більш зрозумілим, яким вбачають своє майбутнє у «трипроменевій зірці».

І схоже, для кращого усвідомлення того, яким буде Mercedes (та й не тільки), нам для початку варто згадати, що 9.69% акцій концерну Daimler AG належать Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd — або ж просто Geely.

Якщо зараз Ви скептично посміхнулися, то дарма. Мова йде про того самого китайського автовиробника, що у березні 2010 року придбав у концерна Ford шведського автовиробника Volvo, а у травні 2017 року став власниками контрольного пакету у британському підприємстві з виробництва спорткарів Lotus. Окрім цього, у 2013 році засновник Geely Лі Шуфу вирішив, що варто стати власником виробника електричних лондонських кебів London EV Company, а у 2016 році було засновано автомобільний стартап Lync & Co., який розглядається як виробник моделей, що займають ринкову нішу між Geely, що переважно виробляє техніку за демократичними цінами, та преміумними Volvo. До цього переліку варто додати, що у 2017 році Geely придбала американський стартап по виробництву літаючих авто Terrafugia та у тому ж 2017 році інвестувала Є3.25 млрд у Volvo Group (колишня материнська компанія Volvo Cars, зараз переважно відома за виробництвом вантажівок Volvo).

І ось після всього цього у лютому'2018 до надбання китайського холдингу додався майже 10%-й пакет у Daimler AG. А загалом, у Geely зайнято близько 80 тис робітників, загальний обсяг продажів за результатом 2018 року перевищив 1.5 млн авто.

Враховуючи, що Geely є власником Volvo, розмови про те, що тепер Daimler AG стане постачальником двигунів для шведської марки, пішли вже у 2018 році. Та зараз мова не про «шведів» — тим більше, що за рік після того, як Geely стала найбільшим інвестором Daimler (за майже 10% пакет своїх акцій німці отримали Є7.3 млрд) спільні процеси очікувано поглибились: у березні 2019-го Daimler та Geely створили спільне підприємство (з долями 50/50), яке буде займатися розвитком бренду smart, що до того належав німцям. Концепція функціонування новоствореного «smart Automobile Co., Ltd» така: німецький дизайн, китайська техніка, виробництво в майбутньому теж зосередиться у Китаї. Мета — закріпити smart як глобального лідера преміального сегменту міських електромобілів.

daimler-ag-will-cooperation-with-geely-to-create-combustion-engine-for-future-hybride-models

28 березня 2019 року. Голова холдингу Geely Лі Шуфу та голова ради директорів Daimler AG та шеф Mercedes-Benz Cars (на той момент) Дітер Цетше на урочистому підписанні договору про створення спільного підприємства

 

Початок нової ери в історії smart заплановано на 2022 рік, коли на ринок вийде новий міський компакт (окрім нього під цим брендом вироблятимуть й більш містку техніку), який збиратимуть на новому заводі, що буде побудований партнерами спеціально для подальшої спільної роботи. Таким чином, з 2022 року усі smart матимуть виключно електричну рушійну силу. А до того моменту у Франції на заводі у Хамбасі збиратиметься актуальна генерація smart. 

daimler-ag-will-cooperation-with-geely-to-create-combustion-engine-for-future-hybride-models

Електричний smart EQ fortwo coupe актуальної генерації

 

Я розповів все це для того, щоб Ви розуміли те потужне підгрунтя, на якому базуватиметься майбутне співробітництво між Daimler та Geely. Тож, на даний момент маємо: покупка китайським холдингом майже 10% пакету Daimler, утворення на початку 2019 року спільного підприємства по виробництву smart, відмова Daimler наприкінці того ж 2019 року від розробки наступної генерації двигунів внутрішнього згоряння... І ось вчора стало відомо, яким буде наступний крок німецько-китайських партнерів.

А він буде таким: Daimler спільно з Geely розроблятиме модульний двигун, який буде використовуватись у гібридних силових установках майбутніх моделей партнерів. За попередніми оцінками, співпраця дозволить німецькому автовиробнику зберегти не менше Є100 млн. При цьому початок спільної роботи у «гібридному» напрямку не значитиме припинення існуючої співпраці Daimler та Renault (наприклад, актуальний smart побудовано на тій самій платформі, що й Renault Twingo). Меншою мірою, тк говорять у Renault).

Цікаво буде подивитись на результат співпраці Daimler та Geely: як свідчить приклад Volvo, китайська сторона дуже обережно та з повагою віднеслася до надбання шведської марки, від концепції роботи до дизайнерських рішень та технічних напрацювань. І враховуючи тренд на електрифікацію світового автопрому, перший висновок з початку німецько-китайського співробітництва буде таким: Daimler знайшов потужного та розумного партнера. Який, по-перше, функціонує на найбільшому в світі авторинку (минулого року у Китаї загалом було продано 25.8 млн авто). А по-друге, Китай та індустрія акумуляторних батарей — це окрема, і теж дуже потужна тема.

Цікава на нас чекає історія. Як мінімум цікава. Хочеться вірити, що з гарним та гідним продовженням.

P.S. А щодо відмови Daimler від виробництва наступної генерації двигунів внутрішнього згоряння... По-перше, мова йшла про двигуни, що будуть встановлюватись на моделі, що вийдуть на ринок ПІСЛЯ нового S-Klasse, який дебютував цього року. А по-друге, у концерні не виключають розвитку подій, при якому доведеться повернутись до виробництва ДВЗ...

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації —  Daimler AG

  

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine