Porsche 911 у Дакарі: ривок за межу можливого?

04 июня 2022
(0 голосов)
Author :  

Porsche 911 in Dakar a leap beyond the possible by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Сьогодні Porsche 911 — загальновизнаний спорткар, який чітко асоциюється із швидкісними асфальтовими віражами. Але так було далеко не завжди...

Подивіться на фото вище та скажіть чесно: що спало на думку, як тільки Ви його побачили?

Якщо це було щось подібне до «хто це вирішив зробити з класичного 911 позашляховик?!» — що ж, в цьому нема нічого дивного, оскільки потрапити в пастку людської пам'яті в даному випадку дуже легко. Просто тому, що людська пам'ять — дивна річ: те, що сьогодні здається важливим та відомим ледве не кожному, за деякий час перетворюється просто на одну з подій, що колись мала місце. А відтак, про неї пам'ятає лише невеличке коло знавців. І фото вище — наочний доказ цьому: на ньому Porsche 911 Safari Typ G 1985 року, який на початку поточного року успішно подолав усю дистанцію двотижневого ралі-марафону Dakar-2022, посівши одне з місць на подіумі у заліку Dakar Classic.

Цей автомобіль, який створено за мотивами справжнього раллійного бійця, одночасно є нагадуванням про першу перемогу Porsche у марафоні Париж-Дакар.

Нагадувати про це варто, оскільки навіть успіх подібного рівня все одно не впливає на той факт, що на сьогодні позашляхові здобутки 911 переважною більшістю просто забуті.

А між іншим, у 1965 році — тобто, вже на наступний рік після початку виробництва 911 як такого — зовсім нова на той момент модель прийняла участь у Раллі Монте-Карло. Причому, не дивлячись на вкрай важкі погодні умови (з 237 учасників до фінішу дісталося всього 35) заводський екіпаж на модифікованому 2-літровому 150-сильному Porsche 911 посів перше місце в своєму класі, а у загальному заліку прийшов 5-м.

Peter Falk, Herbert Linge and Porsche 911 2,0 Coupe at Rally Monte-Carlo 1965

1965 рік. До складу екіпажу, що прийняв участь у найпершому для Porsche 911 Раллі Монте-Карло, увійшли водій Пітер Фальк та штурман Херберт Лінге. Відмінностей від серийного купе було лише кілька: додаткова оптика (ліхтар на даху вночі допомогав напарнику водія розпізнавати дорожні знаки), штурманське знаряддя, трошки зміщений назад важіль коробки швидкостей та карбюратори Weber замість стандартних Solex

 

Це була перша, але далеко не остання поява 911-го на змаганнях саме такого формату: наступного, 1966 року, пілоти на Porsche посіли у Раллі Монте-Карло перші чотири місця заліка Групи 3.

Надалі прагнення посісти гідне місце серед ралійних бійців було настільки потужним, що призвело Porsche до участі у Чемпіонаті Світу з Раллі (WRC) — а відтак і у Раллі Сафарі, про яке казали, що виграш у ньому можна прирівняти до перемоги у трьох інших раллійних перегонах. Причин тому було одразу кілька: проводились ці змагання у Східній Африці, клімат якої має своєю особливістю велику частоту зміни погоди. При цьому «константою» проведення Ралі Сафарі був високий ступінь вологості повітря а також те, що як на дорогах, так і поза ними, постійно зустрічається гостре каміння, від якого постраждали колеса автомобілів багатьох учасників перегонів (вже не говорячи про те, що самі по собі шляхи не відрізнялися рівним якісним покриттям).

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Porsche 911 SC на Раллі Сафарі 1978 року. Спорткар було обладнано 3-літровим атмосферним 250-сильним "боксером", а кузов, шасі, підвіску та задньопривідну трансмісію було посилено. Дорожній просвіт становив 28 см, а 6-міліметровий алюмінієвий захист від передньої до задньої частини кузова оберігав знизу деталі підвіски, двигун та випускну систему. При всьому цьому споряджена вага автомобіля становила 1180 кг, що за вказаної потужності було дуже пристойним результатом

 

Пілоти на Porsche 911 зробили кілька спроб перемогти у Раллі Сафарі, але складний маршрут їм так і не підкорився. Втім, досвід, здобутий на раллійних спецділянках — і особливо на Раллі Сафарі — дуже допоміг при створенні автомобіля, що вже за кілька років дозволив перемогти у раллі-марафоні Париж-Дакар.

Річ у тім, що з 1979 року правила проведення змагань дозволили вихід на старт повнопривідних авто. А з появою у 1981 році у Чемпіонаті Світу з Раллі першої серійної повнопривідної моделі стало зрозуміло, що невдовзі саме авто із повнопривідною трансмісією домінуватимуть у раллійних змаганнях найвищого рівня.

Тож, не дивно, що у Porsche вирішили: монопривідного досвіду в компанії вже вистачає, тому прийшов час зробити наступний крок. Ним стала нова модифікація, яка зовні була схожа на попередні задньопривідні раллійні 911, але фактично становила собою спорткар іншої генерації, оскільки він мав повнопривідну трансмісію.

Так у 1984 році 911-й вперше з'явився на старті двотижневого ралі-марафону Париж-Дакар.

Porsche 911 Carrera 3.2 4X4 Paris-Dakar

На сьогодні це автомобіль, відомий світу як Porsche 953 або ж 911 Carrera 3.2 4X4 Paris-Dakar. Причому, останній додаток до назви з'явився не заради маркетингу чи просто на згадку, а тому, що 911 Carrera 3.2 4X4 — найперший Porsche, що виграв Париж-Дакар!

Загалом, на старт перегонів у складі заводської команди вийшли три екіпажі під бортовими номерами 175, 176 та 177. Варто зауважити, що третя машина приймала участь у марафоні в якості швидкого автомобіля супровіду на випадок технічних складнощів (за кермом Porsche 953 під номером 177 був Роланд Куссмауль, який фактично розробляв конфігурацію 911, що змагалися у Раллі Сафарі). А завдяки участі Жакі Ікса (він керував купе під номером 175) генеральним партнером команди став бренд Rothmans.

Втім, хороший темп, який здатен був продемонструвати Жакі Ікс, ніяк не допоміг йому, коли на другий день марафону трапився прокол колеса, на наступний день — пожежа (яку вдалося швидко загасити), а у передостаній день перегонів виникли проблеми із карданним валом.

У підсумку, у загальному заліку Ікс став шостим, а перемогу у випробовуванні довжиною 14 тисяч кілометрів здобув екіпаж на Porsche 911 Carrera 3.2 4X4 під номером 176, у складі якого були Рене Метж та Домінік Лемойєн.  

Таким чином, тоді, у 1984-му, Дакар вдалося підкорити з першої ж спроби!

Ось що дав досвід, набутий раніше у менш успішних раллійних змаганнях.

Porsche 911 Carrera 3.2 4X4 Paris-Dakar

Що треба для перемоги у Дакарі? В першу чергу надійність. Тому 230-сильну версію 3.2-літрового «боксера» з 911 Carrera Coupe зразка 1984 року дефорсували до 225 к.с. — в такому варіанті двигун міг працювати на не дуже якісному паливі. Яке, доречі, містилося одразу в двох баках: на додачу до 120-літрового бака у багажному відсіку (тобто, попереду) ще один 150-літровий бак було розташовано за водійським сидінням. Дах, двері та передні крила було виконано з вуглепластику, а у дверцятах та позаду встановили оргскло. Та головною відмінністю автомобіля була трансміссія з розподілом обертаючого моменту між передніми та задніми колесами 31/69 відсотків та можливість примусового блокування центрального диференціалу під час руху

 

Найцікавіше те, що 953-й, який дозволив одразу добитися успіху в Дакарі, був такою собі технічною лабораторією — вона дозволяла в бойових умовах підготуватися до справжньої битви у Дакарі. Її планувалося влаштувати, стартувавши на першому в історії німецької компанії повнопривідньому суперкарі Porsche 959.

На момент початку поставок перших дорожніх автомобілів клієнтам у 1987 році (офіційний дебют моделі відбувся на Франкфуртському автосалоні-1985) це був один за найдорожчих в світі автомобілів: він коштував $225 тисяч, при цьому вартість не покривала й половини собівартості кожного з 292 зібраних примірників 959 (ще 8 одиниць зібрали у 1992-1993 роках, але їх було продано вже за інші гроші). Що ж стосується динамічних якостей, то дорожний 959 був найшвидшим в світі серійним автомобілем, здатним досягати швидкості 317 км/год. І це у одному із «звичайних» варіантів виконання — «Komfort» або «Sport» потужністю 450 к.с. А ще був Porsche 959S потужністю 515 к.с., який у 1988 році на полігоні під час тесту видання Auto, Motor und Sport досяг 339 км/год (таких 959-х зібрали всього лише 29 примірників).

Втім, і офіційна світова прем'єра, і поставки дорожних автомобілів замовникам — і тим паче результат, продемонстрований на кільці Nardo — матимуть місце вже після того, як 959 Paris-Dakar візьме участь у своєму дебютному марафоні на початку 1985 року. Доречі, Дакар був чимось накшталт генеральної репетиції, а головною метою створення Porsche 959 були виступи у Группі Б — топовому раллійному дивізіоні Чемпіоната Світу з Раллі. Але загибель екіпажу Генрі Тойвонена/Серджіо Кресто на етапі Чемпіонату Світу «Тур Корсики» у 1986 році поставила хрест не просто на планах Porsche, а на майбутньому Группи Б як такої.

Тож, у кар'єрі Porsche 959 Дакар став найвищою сходинкою.

Однак, на відміну від історії з 911 Carrera 3.2 4X4 Paris-Dakar, перший раллі-марафон для 959-го виявився невдалим: жоден з екіпажів, що вийшли на старт, з технічних причин не дістався фінішу.

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Так само, як і у випадку з Porsche 953/911 Carrera 3.2 4X4 Paris-Dakar, на старт Дакара'1985 вийшло три екіпажі. Цього разу перша спроба, здійснена з новою моделлю, виявилася цілком протилежною до результата попереднього року. Але мине ще один рік — і коли буде зроблене фото, яке Ви бачите вище, ситуація знов повністю зміниться...

 

Цілі, заради якої було побудовано спочатку повнопривідний 911 Carrera 3.2 4Х4, а потім у марафоні Париж-Дакар з'явилася і 959 модель, вдалося досягти лише у 1986 році, коли на старт знов вийшла трійця Porsche у кольорах тютюнового спонсора Rothmans. Щоб зрозуміти, чого були варті ці перегони, варто зазначити, що задля забезпечення успіху окрім трьох бойових 959 до складу команди було включено дві технічки на базі Mercedes G-Klasse (на які було встановлено 4.7-літрові V8 від Porsche 928S) та дві вантажівки MAN із запасом необхідних запчастин. Окрім цього, у розпорядженні команди був літак DC-3, який у випадку зовсім невтішної ситуації міг доставити у найближчий аеропорт необхідні вузли.

У підсумку, жоден з модифікованих G-Klasse не витримав марафонських навантажень — так само, як і один з двох вантажних MAN.

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

У порівнянні із 953, на яких було виграно Дакар'1984, двигуни 959, що вийшли на старт марафону 1986 року, були майже вдвічі потужнішими навіть не дивлячись на те, що оригінальний твін-турбовий 450-сильний 6-циліндровий «боксер» об'ємом 2.85 см3 за дакарівською традицією дефорсували, тому у моторному відсіку 959 Paris-Dakar він мав потужність 400 к.с. (максимальна швидкість становила 210 км/год). При цьому повнопривідна трансмісія, яка використовувалась у 959, була створена на базі 953 та надалі у вдосконаленому варіанті стала основою для повнопривідних Porsche 911 Carrera 4

 

Першими 13 800 км марафонської дистанції у 1986 році подолав екіпаж на 959 під бортовим номером 186, до якого входили Рене Метж та Домінік Лемойєн — таким чином, цей дует вже вдруге підкорив Дакар на Porsche.

Другу сходинку зайняв екіпаж Жакі Ікса та Клода Брассьора, забезпечивши команді переможний дубль.

Цікаво, що фінішу дістався й третій 959 Paris-Dakar: коли згадані вище «технічки» зійшли з дистанції, найнеобхідніші деталі, які могли стати в нагоді, завантажили у Porsche Роланда Куссмауля та його штурмана Хенріка-Вольфа Унгера. Зі своїм завданням технічного асистента пан Куссмауль вчергове впорався відмінно, враховуючи, що його екіпаж прийшов шостим у абсолютному заліку!   

А тепер уявіть, що розповідь вище — це не кілька цікавих епізодів автомобільної історії, а те, що пройшло крізь Ваше життя. Уявіть, що Ви народилися безпосередньо у Дакарі, своїми очима бачили фініш марафонів 1980-1981-1982 років на Рожевому Озері, виступали у Чемпіонаті Франції з мотоперегонів класу «ендуро», а потім продовжили тему позашляхових пригод із баггі, збудованих на базі Volkswagen...

Марк Дутон — саме та людина, яку змальовано вище. Народжений у Дакарі, він мав можливість дізнаватись про раллійні та марафонські успіхи Porsche не читаючи якісь статті минулих років, а на власні очі спостерігаючи за баталіями, телевізійні трансляції яких були популярні у глядачів зі всього світу.

Та скільки з тих, хто дивився ці трансляції, може сказати «я підкорив Дакар»? Марк Дутон може.

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Марк Дутон на раллі-марафоні Дакар-2022

Свій досвід перегонів на мотоциклах та баггі, а також власні професійні успіхи авіаційного інженера, що дозволили мати досить коштовне хоббі, він вирішив втілити у проект, який нагадав всьому світові: Porsche 911 далеко не завжди був суто асфальтовим бійцем. Погодьтеся, взяти участь у Дакарі на 911-му середини 80-х у кольорах, що нагадують оригінальну ліврею Martini — це красиво!  

Що для цього треба? Про власний досвід вже було сказано вище, а на додачу до нього потрібна команда однодумців — і відповідна техніка, що забезпечить можливість претендувати на гідний результат. Мосьє Дутон знайшов усі компоненти, потрібні для цього коктейлю — і минулого року вийшов на старт Dakar Classic! Це «історичний» залік, що з'явився у 2021 році та у перший рік проведення зібрав 26 екіпажів ентузіастів, які колись мріяли подолати усю дистанцію Дакара, але не мали такої можливості. Тепер така можливість є: для цього потрібна одна з моделей, що виходили на старт Дакара у 80-х чи 90-х роках, відтак їх темп перегонів більш повільний. Усе інше — цілком справжнє, оскільки учасники Dakar Classic йдуть паралельно з бойовим «каналом».

Цікаво, що в даному випадку історія повторилася: екіпаж Марка Дутона, що прийняв участь у дебютному Dakar Classic, виграв його з першої ж спроби — так само, як екіпаж Рене Метжа став найкращим у 1984-му році на дистанції повністю «бойового» Дакара!

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

911, на якому вже другий рік змагається екіпаж мосьє Дутона, було побудовано у 1985 році. І наврядчи зміна, яка збирала цю Карреру, могла навіть здогадуватись про те, яка доля спіткає цей автомобіль. «Як тільки стало відомо, що у Дакарі з'явився окремий залік «Classic», я вирішив, що маю збудувати 911 для цього марафону» — говорить Джеремі Атімон, цьогорічний штурман-механік та минулорічний технічний асистент Марка Дутона. У Нанті йому вже 10 років належить майстерня, що спеціалізується на обслуговуванні класичних авто — а до того ж він є завзятим фанатом Porsche 911. «Ці автомобілі підходять для будь-якої мети: хоч для дорожних перегонів, хоч для треку, хоч для позашляхових рейдів. Тож, коли було прийнято рішення взяти участь у Dakar Classic і для цього було обрано саме Porsche 911, я подумав, що було б непогано створити репліку бойового 911 Martini East African Safari'1978 — такий автомобіль знаходиться у музеї компанії у Штуттгарті».

Про те, наскільки вдалим вийшов цей проект «сучасного 911 Safari», вже сказано вище.

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Так, це не повнопривідний 953, а задньопривідний 911 з 3.2-літровим повітряним «боксером», що пройшов процедуру вдосконалення під потреби перегонів (модифіковано голівки блоку циліндрів, розподільчі вали, система живлення та випуску) та який працює дуетом з модифікованою 5-ступеневою коробкою швидкостей G50, що на 911 Turbo генерації 930 зарекомендувала себе як наднадійна. Звичайно, її теж вдосконалили, підсиливши сам механізм та зробивши більш «короткою». До того ж, в складі трансмісії працює диференціал Quaife із функцією самоблокування. Максимальна швидкість цього Porsche 911 Martini East African Safari становить 160 км/год.   

Несуча структура кузова була підсилена (з особливою увагою до місць кріплення підвіски), ходова частина має індивідуально підібрані характеристики, що найкраще відповідають роботі у жорстких умовах позашляхових перегонів, а в салоні з'явився сертифікований FIA каркас безпеки.

Звичайно, після минулорічних перегонів тріумфатора Dakar Classic повністю розібрали, продіагностували та зібрали наново, оскільки зупинятися на досягнутому Марк Дутон та його однодумці не збиралися. На старті Дакара'2022 він прямо сказав: мовляв, після минулорічної перемоги ми хочемо ще раз випробувати свій 911, а також продемонструвати, що автомобіль все ще здатний демонструвати дуже пристойні швидкість та надійність (хоча мова йде про залік ентузіастів, ані підступність пустелі, ані ймовірність технічних проблем ніхто не відміняв).

Доречі, цього року 911 Martini East African Safari Марка Дутона був не єдиним раллійним Porsche 911, що прийняв участь у змаганнях Dakar Classic — однак, саме екіпаж під бортовим номером 700 знов пробився на подіум, зайнявши третє місце у дивізіоні «класичної» техніки. При тому, що цього року конкурентів було вже не 26, як минулого року, а 128... 

porsche-911-in-dakar-a-leap-beyond-the-possible-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

А в якості фіналу цієї історії варто зазначити, що у листопаді поточного року Porsche 911 зробить новий ривок за межу своїх звичних на сьогодні можливостей: на честь перемог, здобутих у марафоні Париж-Дакар у 80-х роках, відбудеться дебют лімітованої серії Porsche 911 Dakar!

Таким чином, у Porsche все ж таки вирішили реалізувати задумку 10-річної давнини: у 2012 світу презентували концептуальний 911 Vision Safari, що його було створено на базі 911 генерації 991.

Porsche 911 Vision Safari 2012

Porsche 911 Vision Safari 2012

Porsche 911 Vision Safari 2012

Porsche 911 Vision Safari (2012)

 

Усі ці роки концептуальна розробка чекала свого часу — і схоже, дочекалася! Цікаво буде подивитись, як за 10 років змінився підхід до створення позахшляхового варіанту 911...

P.S. До початку повномасштабного вторгнення росіян в Україні були бажаючи отримати один з 1984 примірників 911 Dakar, які заплановані до виготовлення.

 

текст — Юрій Бугаєв

илюстрації — Nantes Prestige Autos, NPA Racing, Porsche AG

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за допомогу у подготовці матеріалу.

Інформацію о наявності та комплектаціях гами моделей Porsche можна отримати за адресою: Дніпро, Запорізьке шосе, 37Д

або за телефоном: (+38056) 377-77-77

(у будні з 9.00 до 19.00, у суботу з 9.00 до 18.00, у неділю з 10.00 до 14.00)

www.dnipro.porsche.ua

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine