Mercedes-AMG C63 S E PERFORMANCE 2023 модельного року (206 кузов): єдність протилежностей

21 сентября 2022
(1 Голосовать)
Author :  

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

Незалежно від того, чи є Ви фанатом чи хоча б прихильником Mercedes, доведеться визнати: новий Mercedes-AMG C63 зразка 2023 модельного року у 206 кузові став першим серед конкурентів спорт-седаном, у конструкції якого повноцінно поєдналися дві автомобільні епохи.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Daimler AG

 

Господи Боже мій, ви тільки замисліться над цим: у найпершого Mercedes C63 AMG під капотом був — давайте прописом, щоб краще це відчути — шість-і-два-літровий V8 (заводський індекс М156) потужністю 457 к.с. на 6800 об/хв та із обертаючим моментом 600 Нм на 5000 об/хв. Із допомогою автоматичної трансмісії AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC на прискорення з місця до 100 км/год 6.2-літровий хижак спорядженою вагою 1830 кг (стандарт ЕС) витрачав 4.5 с.

Mercedes C63 AMG W204 2008MY

Mercedes C63 AMG W204 2008MY

Mercedes C63 AMG W204 2008MY

Так виглядав перший в історії Mercedes C63 AMG у 204 кузові

 

Це було наприкінці 2007 року — і Mercedes C63 AMG зразка 2008 модельного року був першою моделлю від AMG, під капотом якої опинився не адаптований мотор від серійного Мерса, а справжня власна розробка.

З тих часів минуло 15 років — і в жодному разі не буде перебільшенням, якщо я скажу, що новий Mercedes-AMG C63 S E PERFORMANCE абсолютно інший.

Двигун внутрішнього згоряння скромного об'єму та дуже нескромної віддачі + електрострум, який забезпечує батарея і який перетворюється з акумуляторних ячейок у додаткові кіловати потужності.

Ось такий вийшов рецепт створення найпотужнішого в історії C-Klasse від AMG.

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

Визнаю: я помилився, приписавши 470 к.с. потужності 2-літровому M139I під капотом Mercedes-AMG А45 S — саме цей двигун повздовжнього розташування став ДВЗ-модулем енергоблоку нового Mercedes-AMG C63. Але я помилився не так вже й сильно: насправді M139I під капотом нового C63 видає 476 к.с. на 6725 об/хв. Відбувається це серед іншого завдяки турбокомпресору із «електричним асистуванням» — у Mercedes-AMG підкреслюють, що саме електрика допомогла позбутися такого явища, як турбояма.

Погляньте на характеристики згаданого вище C63 зразка 2008 модельного року — і Ви з жахом зрозумієте, що його 6.2-літровий V8 був менш потужним, ніж 2-літровий «пакет сока» під капотом у нового C63 S E PERFORMANCE.

І звичайно, 476 к.с. при 2 літрах об'єму робить його найпотужнішим серійним 4-циліндровим двигуном.

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

Додайте до цього «електричну потужність», яка у еквіваленті становить 204 к.с. — і отримаєте підсумкову віддачу енергоблоку нового C63 на рівні 680 к.с. та 1020 Нм.

Усю цю нелюдську тягу потрібно якось реалізовувати, тому повнопривідна трансмісія 4MATIC+ із повністю варіативною подачею обертаючого моменту входить до стандартної комплектації. А коробка швидкостей — це 9-ступеневий агрегат AMG SPEEDSHIFT Multi-Clutch Transmission 9G.

Тож, не дивно, що у спринті з місця до  0-100 км/год новий 63-й «виїхав» з 3.5 с: виробник заявляє 3.4 с, що разом із показником потужності дозволяє відносити C63 S E PERFORMANCE до касти суперкарів.

Максимальна швидкість обмежена електронікою на 250 км/год, але в якості опції можна підвищити швидкісний порог до 280 км/год.

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

А тепер до суперкарівських показників потужності та динаміки додайте повнокероване шасі вже у стандарті. Так, це не помилка: те, що у звичайного C-Klasse входить до переліку опцій, у топового «цешки» входить до стандартної комплектації. На швидкості до 100 км/год задні колеса повертаються на кут до 2.5 град у бік, протилежний повороту передніх коліс задля покращення маневровості; а на швидкості більше 100 км/год задні колеса синхронно із напрямком передніх коліс повертаються на кут до 0.7 град, покращуючи керованість. Причому, те, наскільки активно автомобіль буде відповідати на роботу кермом, можна регулювати із допомогою програми AMG DYNAMIC SELECT.

Уявляєте, що має вміти ця 680-сильна штука?

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

Щоправда, є дуже суттєвий момент, на який доведеться звернути увагу, хочеться цього чи ні: це вага.

C63 S E PERFORMANCE важить більше двох тон — тож, поява керованим задніх коліс була не стільки бажання інженерів продемонструвати свої можливості, скільки необхідністю. Точніше, можна було й обійтися без повнокерованого шасі, але як тоді змусити 680-сильний апарат вагою більше 2 тон відчуватися не тільки швидким на прямій, але й спритним у віражах? 

Звичайно, парою до повнокерованого шасі йде підвіска на сталевих пружинах AMG RIDE CONTROL з адаптивними амортизаторами — а щоб усім цим хозяйством було приємніше керувати, рульовий привід теж виконано адаптивним (принцип традиційний: чим вища швидкість — тим важче кермо, і навпаки) та ще й з можливістю перехода у режим Sport чи Sport+. Треба додавати, що окрім стандартно-комфортного режиму функціонал Sport та Sport+ є також у амортизаторів та коробки швидкостей?

Окремо варто зупинитися на електричній складовій енергоблоку — і щоб зрозуміти, наскільки вагомим був внесок цієї складової у характер автомобіля, варто звернути увагу не тільки на технічні характеристики, а й на рішення передньої частини. Тут вперше встановлено лого AMG — і справа у роботі, яку виконали інженери AMG.

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

Знаєте, яку назву має заводська формульна стайня «трипроменевої зірки»? Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. І саме зі згадки про формульне походження гібридного енергоблоку починають презентацію своєї революційної моделі у Mercedes-AMG, оскільки саме тут, у AMG працювали не тільки над загальною конструкцією нового C63, а й над акумуляторною батареєю, яка забезпечила просто фантастичну віддачу енергоблока. Два головних акценти, що були зроблені при створенні 6.1 кіловатт-годинного резервуара — на здатності швидко вивільняти енергію та на максимально ефективному охолодженні сот акумулятора.

Це, доречі, є досить наочною відповіддю на питання нащо автовиробникам ті «перегони годинами по колу». Ось для цього: можливість вийти за звичні межі технічних рішень автомобілів цього класу з'явилася саме завдяки формульним напрацюванням. Самі творці автомобіля кажуть, що «він здатен привабити як серця, так і розум покупців. Це фантастичне поєднання потужності двигуна внутрішнього згоряння та електрики — таке, як у сучасній Формулі-1!».

І між іншим, незважаючи на усю свою звірячу сутність, новий C63 може бути й цілком «травоядним» — на суто електричній тязі він здатний здолати 15 км!

Втім, є й моменти з серії «що занадто — то нездраво».

Не впевнений, що розумію, навіщо було робити на потужному та важкому спорт-седані режим Drift Mode, але якщо Вас це потішить — він дійсно є. Цікаво було б подивитись, хто з власників нового C63 спробує імітувати участи у чемпіонаті з джимхани. Хоча ні, це був жарт. Не цікаво.

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

І вибачте мене, але те, як виглядає інтер'єр C63 S E PERFORMANCE — це теж з серії «що занадто — то нездраво». Скажімо так: особисто я придбав би новий C63 AMG з двох причин: він не тільки скажено швидкий, а й фантастично красивий.

А не купив би ні за що в світі тому, що не розумію, чому у потужному, швидкому та красивому Mercedes від AMG я маю змиритися із відсутністю справжнього затишного «мерсівського» інтер'єру. Ніяка динаміка та ніяка зовнішність не зможе компенсувати відчуття, що ти опинився десь на виставці електроніки, заблукав і ніяк не можеш знайти вихід. Це ж якими комплексами у відношенні до лінійки Tesla треба страждати, щоб плюнути на усі фірмові напрацювання — і влаштувати всередині фантастично цікавої моделі оцей пересувний шоу-рум когось з виробників планшетів. І не треба про те, що інтерфейс MBUX має AMG-версію меню — це нічого кардинально не змінює. А для того, щоб зрозуміти, як може виглядати інтер'єр Mercedes, створений з акцентом на сучасність та технократичність, варто зазирнути всередину електричного бізнес-седану EQE з його концепцією MBUX Hyperscreen.

Mercedes-AMG C63 S E PERFORMANCE 2023 interior

Mercedes-AMG C63 S E PERFORMANCE 2023 interior

Інтер'єр Mercedes-AMG C63 S E PERFORMANCE

 

Єдине, що мені безумовно подобається у салоні нового C63 — це крісла. Але для того, щоб впевнено сказати «я б придбав собі таке авто», цього замало.

Підбиваємо підсумок.

Написане вище — суто мої враження. Якщо ж говорити лише про сухі факти та цифри, доведеться визнати, що хлопці з AMG зробили собі непоганий подарунок на 55-річчя компанії, правда?

 

P.S. На початку цього матеріалу було ствердження, що Mercedes-AMG C63 S E PERFORMANCE — перший у своєму класі спорт-седан, у конструкції якого повноцінно поєдналися дві автомобільні епохи. Так ось щоб бути максимально точним, варто зауважити, що те саме стосується й варіанту з кузовом типу «універсал», оскільки автомобіль дебютував як у вигляді седана, так і у більш практичному 5-дверному виконанні.

new-mercedes-amg-c63-s-e-performance-2023-my-w206-unity-of-opposites

Цікаво, що за спорядженої ваги, яка у Estate більша на 34 кг, виробник у заявлених показниках динаміки не зробив різниці навіть у 0.1 с: до 100 км/год обидва варіанти Mercedes C63 S E PERFORMANCE прискорюються за 3.4 с, так само, як і стандартна максимальна швидкість становить 250 км/год.

 

Ключові технічні характеристики Mercedes-AMG C63 S E PERFORMANCE 2023 модельного року (206 кузов)

енергоблок:

2-літровий 4-циліндровий бензиновий турбомотор (робочий об'єм 1991 см3)

максимальна потужність — 476 к.с. (350 кВт) на 6750 об/хв

максимальний обертаючий момент — 545 Нм у диапазоні 5250-5500 об/хв

акумуляторна батарею ємністю 6.1 кВтч

двошвидкісний електромотор потужністю 150 кВт (204 к.с.)

обертаючий момент — 320 Нм

системна потужність — 680 к.с.

системний обертаючий момент — 1020 Нм

 

трансмісія:

повнопривідна 4MATIC+ із повністю варіативною подачею обертаючого моменту

коробка швидкостей — 9-ступеневий агрегат AMG SPEEDSHIFT Multi-Clutch Transmission 9G із багатодисковим «мокрим» счепленням замість гідродрансформатора

 

шкідливі викиди CO2: 156 г/км

 

вага (вказана виробником, ЕС):

2111 кг (седан)/2145 кг (Estate)

 

динаміка (вказана виробником):

0-100 км/год: 3.4 с (седан/Estate)

максимальна швидкість: 250 км/год (стандарт для седана та версії Estate; опціонально 280 км/год для седана та 270 км/год для версії Estate)

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Daimler AG

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ УЧАСТІ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine